Sunday, September 1, 2013

ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή σημερινές ανακοινώσεις κομμάτων που αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στη στάση της Ελλάδος

ΥΠΕΞ, Κυριακή, 01 Σεπτέμβριος 2013
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή σημερινές ανακοινώσεις κομμάτων που αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στην εν προκειμένω στάση της  Ελλάδος, υπογραμμίζει τα κάτωθι:

Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για την άσκηση  αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο δε, είναι κατώτερη των περιστάσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας, η εσκεμμένη αλλοίωση των επίσημων θέσεων που διατυπώνει ο Υπουργός Εξωτερικών εκ μέρους της Κυβέρνησης, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα.

Η Ελλάδα καταδίκασε και καταδικάζει με καθαρό και απόλυτο τρόπο το έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων. Η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία (Γενεύη 2), με στόχο μια οριστική και βιώσιμη λύση στο δράμα της Συρίας.


Οι θέσεις της χώρας μας διαμορφώνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διαφύλαξη των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων σε μια περιοχή με πολλά ανοικτά μέτωπα, την ανάγκη συγχρονισμού της στάσης μας σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η σταθερότητα στην Αίγυπτο, τη μέριμνα για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των διμερών μας συμβάσεων.

Από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας  Διαρκούς Επιτροπής για όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τόνισε την ετοιμότητα του να ενημερώνει συνεχώς  την Επιτροπή, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων για κατ´ ιδίαν ενημέρωση οσάκις του ζητηθεί.

mfa.gr
1/9/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin