Tuesday, September 10, 2013

«Η καρδιά μου χτυπά για την Ευρώπη». -Έχει χρόνια να οδηγήσει η ίδια αυτοκίνητο και τώρα εμπιστεύεται τον εαυτό της μόνο όταν οδηγεί σε μικρούς επαρχιακούς.

Στην ¨Εκλογική Αρένα" του ARD η Μέρκελ έδειξε ότι έχει τη ρουτίνα τέτοιων συναντήσεων με τους πολίτες. Επιχείρησε να δώσει ζωντάνια στο λόγο της και να δείξει κατανόηση στα προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου. 

Επί 75 λεπτά 150 επιλεγμένοι ψηφοφόροι έθεταν επικριτικές και επίμονες ερωτήσεις στην καγκελάριο για όλα τα θέματα που απασχολούν τους καθημερινούς πολίτες, μισθοί και ημερομίσθια, ποσόστωση γυναικών, παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και φυσικά ο πόλεμος στη Συρία. Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και στην καλύτερη τηλεοπτική ζώνη από πλευρά τηλεθέασης η Άγκελα Μέρκελ δεν ξέφυγε από τη γνωστή τακτική της να δεσμεύεται όσο γίνεται λιγότερο και να δίνει αόριστες απαντήσεις.


«Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση»

Η συζήτηση με τους πολίτες εστιάστηκε και στη διάσωση του ευρώ. Η Μέρκελ υπερασπίστηκε την μέχρι τώρα πολιτική της σκληρής λιτότητας, παράλληλα όμως έδειξε κατανόηση για την κριτική που εισπράττει από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Για τα πλακάτ στις διαδηλώσεις που την εμφανίζουν με ναζιστική στολή η καγκελάριος είπε ότι «καμιά φορά η κριτική δεν γίνεται με τρόπο αντικειμενικό. Εδώ πρέπει να δείχνουμε κατανόηση…καμιά φορά συγκεντρώνω πάνω μου τα πυρά....ορισμένοι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες υποφέρουν και είναι πολύ θυμωμένοι… καλύτερα διαμαρτυρίες παρά σιωπή, ειδάλλως η πολιτική δεν θα άγγιζε τους ανθρώπους». Πάντως η καγκελάριος επέμενε ότι οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα πρέπει να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και να συμβάλουν έτσι στη σταθεροποίηση του ευρώ. Και τόνισε ότι είναι ευρωπαία με όλη την καρδιά της. «Θέλω να παραμείνει σταθερό το ευρώ. Είμαι σίγουρη ότι η καρδιά μου χτυπά με ενθουσιασμό για τους ανθρώπους στην Ευρώπη».

Αόριστες απαντήσεις

Σε πολλά άλλα ερωτήματα απέφυγε τις ακριβείς απαντήσεις, όπως για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι κατηγορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί στα μάτια της, όπως τόνισε, και παρέπεμψε στο διαφορετικό σύστημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε άλλες χώρες, σε κάθε πάντως περίπτωση απέφυγε κάθε αναφορά, κάθε κριτική προς τις ΗΠΑ. Κάποιος άλλος ρώτησε τη γνώμη της για την αναγνώριση του δικαιώματος υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Σε αυτήν την ερώτηση η καγκελάριος δεν θέλησε να δυσαρεστήσει τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός της και ήταν πιο ειλικρινής. «Με μένα καγκελάριο δεν πρόκειται να υπάρξει νόμος που να δίδει ίσα δικαιώματα στην υιοθεσία», είπε. Στο τέλος της εκπομπής όμως και την ώρα που έπαιζαν οι τίτλοι τέλους η Μέρκελ πήγε προς τον ερωτώντα και του έσφιξε το χέρι. 

Η ανθρώπινη πλευρά

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής ήταν εμφανής η προσπάθεια της καγκελαρίου, που συνήθως εμφανίζεται συγκρατημένη, ήρεμη και με νηφάλια επιχειρήματα να δώσει περισσότερη ζωντάνια στα λεγόμενά της και να δείξει ανθρώπινες πτυχές του χαρακτήρα της. Είπε ότι έχει χρόνια να οδηγήσει η ίδια αυτοκίνητο και τώρα εμπιστεύεται τον εαυτό της μόνο όταν οδηγεί σε μικρούς επαρχιακούς. Ή ότι δεν θέλει να βάλει το κολιέ που φορούσε στην τηλεμαχία με τον Στάινμπρουκ ως ενέχυρο για την υλοποίηση των προεκλογικών της υποσχέσεων. «Αλλά αν το χρειάζεται κάποιος για δώρο στη φίλη του ή τη σύζυγό του, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου». Αύριο Τετάρτη σειρά έχει ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ να απαντήσει τηλεοπτικά στις ερωτήσεις των πολιτών.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/bild/spiegel Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle
10/9/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin