Saturday, September 21, 2013

Ευ. Βενιζέλος : Θα ενισχυθεί η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της Χ.Α. -Έχουμε αποφασίσει με τον πρωθυπουργό ένα καθαρό και αποτελεσματικό πλαίσιο ενεργειών.

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «η δράση εγκληματικών οργανώσεων που τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της βίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη συντεταγμένη ελληνική Πολιτεία».
Επίσης, σχολιάζοντας την προσπάθεια κάποιων να συνδέσουν τη δράση της Χρυσής Αυγής με την επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως Προεδρία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκ του περισσού».


Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, παραχώρησε συνέντευξη στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να φθάσει στην αμερικανική μεγαλούπολη απόψε και αύριο ξεκινά το πρόγραμμα των επαφών του με συνάντηση που θα έχει με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.


Κατά τη συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα και απαντώντας σε ερώτηση για την Χρυσή Αυγή, σε σχέση με την επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε συγκεκριμένα:
«Η δράση της οργάνωσης αυτής, που δηλώνει απροκάλυπτα ναζιστική, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά θεσμικά όταν εμφανίζονται στα εθνικά Κοινοβούλια και διεκδικούν ρόλο ακροδεξιές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα, χωρίς να περνούν οικονομική κρίση. Αλλά και αντίστροφα, παρότι και άλλες χώρες υφίστανται τώρα τις επιπτώσεις της κρίσης, δεν εμφανίζουν φαινόμενα αντίστοιχα με τη Χρυσή Αυγή. Η δράση εγκληματικών οργανώσεων που τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της βίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη συντεταγμένη ελληνική Πολιτεία. Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα θεσμικά μέτρα και έχει ζητήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία που τιμωρεί αυστηρά εγκληματικές πράξεις που έχουν τελεσθεί. Ταυτοχρόνως, θα ενισχυθεί η σχετική ποινική νομοθεσία. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί και θα επιβληθεί. Από εκεί και πέρα, οι θεσμικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπονται από αρχές δικαίου και κανόνες και βασίζονται στη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας καθενός από αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως Προεδρία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκ του περισσού».


Σε άλλη ερώτηση τι απαντά για τα σχόλια του τύπου «αφού ο κ. Βενιζέλος είναι στην κυβέρνηση, γιατί δεν παίρνει μέτρα (για την Χρυσή Αυγή);», ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ έθεσε με πολύ σαφή και ευθύ τρόπο εδώ και ένα χρόνο το ζήτημα. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας βασίζονται, βεβαίως, στη συναίνεση και την καλόπιστη διαπραγμάτευση. Έχουμε αποφασίσει με τον πρωθυπουργό ένα καθαρό και αποτελεσματικό πλαίσιο ενεργειών. Το τελευταίο τραγικό γεγονός λειτούργησε καταλυτικά. Είναι θλιβερό και απαράδεκτο να παρατηρείται έξαρση νεοναζιστικής βίας στη χώρα που υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρωπιστικών αξιών και η οποία συνέβαλε καθοριστικά, καταβάλλοντας βαρύ φόρο αίματος, στην ιστορική συντριβή του φασισμού και του ναζισμού. Οι ακρότητες αυτές αποδοκιμάζονται από την ελληνική κυβέρνηση και θα περιθωριοποιηθούν από την ελληνική κοινωνία που στη συντριπτική της πλειοψηφία καταδικάζει τη μισαλλοδοξία και τη βία. Ταυτόχρονα, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες που επέτρεψαν την εμφάνιση των ακραίων αυτών συμπεριφορών. Μετά από έξι χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού και βαθειάς οικονομικής ύφεσης, που έχει οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, πρέπει να γίνει σαφές προς εταίρους και τους διεθνείς οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ότι υπάρχει ένα όριο της δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών που βρίσκονται σε μακροχρόνια ύφεση. Γι' αυτό έχουμε πει ότι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κοινωνία. Τώρα προτεραιότητα είναι η επάνοδος σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ο μετασχηματισμός του κράτους σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Τώρα, προτεραιότητα είναι να πιάνει τόπο, υπέρ των πιο αδυνάτων, το πρωτογενές πλεόνασμα πού πετυχαίνει η χώρα μας μετά από μεγάλα ελλείμματα επί σειρά ετών».


Σε άλλες ερωτήσεις μίλησε και για άλλα ζητήματα. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο, επισήμανε ότι «θέσαμε το πλαίσιο μιας παραγωγικής διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με κύριο πεδίο τα ενεργειακά θέματα. Ξεκινά, όμως, και η τριμερής πολιτική διαβούλευση Αιγύπτου - Ελλάδος - Κύπρου. Η πρώτη τριμερής συνάντηση σε Υπουργικό επίπεδο θα γίνει τώρα στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, η Ελλάδα και η Κύπρος, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι νησίδες σταθερότητας. Η μεταξύ μας συνεργασία είναι εξαιρετική. Στην επίσκεψή μου στη Λευκωσία, στις 5 Ιουλίου, συμφωνήσαμε με την κυπριακή ηγεσία να υπάρχει μεταξύ μας ένας αυτόματος μηχανισμός διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων. Και, βεβαίως, η ανάγκη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα δεν θα μπορούσε παρά να έχει κεντρική θέση στην ομιλία μου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, την προσεχή Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου».


Τέλος, σε μήνυμά του προς την Ομογένεια τόνισε ότι «οι ομογενείς μας πονούν και αγωνιούν για την κατάσταση στην Ελλάδα, ανησυχούν για τη μεγάλη ανεργία, ειδικά των νέων, και προσπαθούν και αυτοί να συνδράμουν την Ελλάδα. Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι δεν θα επιτρέψουμε την αποσταθεροποίηση της πατρίδας και πως κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ξεπεράσουμε τη σκληρή οικονομική κρίση και να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Θα ήθελα, επίσης, να απευθύνω έκκληση στους απανταχού Έλληνες να έλθουν και να επενδύσουν στη χώρα καταγωγής τους. Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις έχει απλουστευτεί, η Ελλάδα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των επενδύσεων, της κτηματαγοράς, του τουρισμού και της ενέργειας».

www.agelioforos.gr
21/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin