Friday, September 6, 2013

Περιβάλλον: Μια «παράπλευρη απώλεια» του πολέμου.

Στο Ιράκ, άνθρωποι πεθαίνουν από ραδιενεργό δηλητηρίαση από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, που απελευθερώθηκε κατά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς...

Όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι, πέραν από την άκρατη αγριότητα της σφαγής χιλιάδων αμάχων, πλήττουν και το φυσικό περιβάλλον. Η χημική και ραδιενεργός μόλυνση είναι οι κυριότερες επιπτώσεις των πολέμων στο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας μόλυνσης δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά επηρεάζει ευρύτερα τον πλανήτη, αφού το περιβάλλον, πέραν από την επιβάρυνσή του με τοξικά στοιχεία, γίνεται μέσο μεταφοράς ρυπογόνων ουσιών για τον άνθρωπο και για τα υπόλοιπα οικοσυστήματα.


Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας
Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, που διήρκεσε από τον Μάρτη μέχρι τον Ιούνη του 1999, 1.200 ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη συμμετείχαν σε 34.000 αποστολές, έπληξαν 78 βιομηχανικές ζώνες και 42 σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι από την καταστροφή στη βιομηχανική περιοχή του Πάντσοβο, όπου βομβαρδίστηκαν πετροχημικό και χημικό εργοστάσιο και διυλιστήριο, παροχετεύτηκαν τεράστιες ποσότητες ρυπαντικών ουσιών (1.200 τόνοι χλωρίου, 1.400 τόνοι αιθυλενίου, 1.000 τόνοι υδροχλωριούχου νατρίου και χιλιάδες τόνοι άλλων χημικών) στον Δούναβη. Χτυπήθηκαν πετροχημικά εργοστάσια, λιπασμάτων, χημικών, διυλιστήρια, αποθήκες με εκατοντάδες δεξαμενές πετρελαίου. Μεγάλες ποσότητες της καρκινογόνου και άκρως επικίνδυνης ουσίας PCBs απορροφήθηκαν από το έδαφος και το νερό, και πέρασαν στη τροφική αλυσίδα. Περισσότεροι από 1.000 τόνοι χημικών ουσιών ανιχνεύτηκαν στα νερά του ποταμού στην περιοχή του Νόβι Σαντ. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποίησαν βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, με αποτέλεσμα την έκλυση ραδιενέργειας.

Ο πόλεμος στο Ιράκ
Κατά τις αεροπορικές επιδρομές το 1991 στο Ιράκ, απελευθερώθηκαν 340 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου από τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, που μόλυναν τόσο το νερό όσο και το έδαφος. Ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε ολέθριες περιβαλλοντικές συνέπειες, όπως η καταστροφή υποδομών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης, η ανεξέλεγκτη διασπορά πυρηνικών και τοξικών ουσιών, πυρπόληση εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου, ο βομβαρδισμός στρατιωτικών και βιομηχανικών περιοχών και την καταστροφή πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί. Σύμφωνα με την οργάνωση «Εκστρατεία εναντίον του απεμπλουτισμένου ουρανίου», που εδρεύει στο Μάντσεστερ, στο Ιράκ, άνθρωποι πεθαίνουν από ραδιενεργό δηλητηρίαση από το απεμπλουτισμένο ουράνιο που απελευθερώθηκε κατά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς. Παιδιά και ενήλικες προσβάλλονται από καρκίνους και άλλες ασθένειες, εξαιτίας του ότι παίζουν, ζουν ή καλλιεργούν τη γη σε περιοχές στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Σε περιόδους ειρήνης
Οι επιπτώσεις όμως ενός πολέμου δεν τελειώνουν εδώ. Ακόμα και σε περιόδους ειρήνης, όμως, το περιβάλλον και συνεπώς και ο άνθρωπος επιβαρύνονται από τις δοκιμές ραδιενεργών και χημικών όπλων στα πεδία βολής. Έλληνες επιστήμονες αποκάλυψαν ότι οι κατά καιρούς ναυτικές ασκήσεις και οι ανεξέλεγκτες δοκιμές όπλων του ΝΑΤΟ προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το περιβάλλον στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Δεκάδες σπάνια θαλάσσια θηλαστικά βρήκαν τον θάνατο και εκβράστηκαν στις ακτές της Ιταλίας και της Κέρκυρας, εξαιτίας αυτών των δοκιμών.

Οι επιπτώσεις ενός πολέμου, αλλά και οι μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο στις εμπόλεμες όσο και στις μη εμπλεκόμενες χώρες και στον πλανήτη συνολικά, πρέπει να αναδειχθούν.
Αυτές τις μέρες, που τα τύμπανα πολέμου ηχούν στη Δαμασκό, θα πρέπει να υπερτερήσουν οι συνετές φωνές, που θα πουν όχι σε νέους πολέμους και νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Οι λαοί θα πρέπει να αγωνιστούν για έναν κόσμο της ειρήνης και του αφοπλισμού, και για έναν πλανήτη που ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι αξίες αλληλένδετες.
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΤΡΙΜΙΘΙΩΤΗ
Γραφείο Περιβάλλοντος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

sigmalive.com/simerini  
5/9/13
---
 

1 comment:

  1. Комментарий Департамента информации и печати МИД России в связи с обсуждением в Вашингтоне «сценариев» военной операции США в Сирии...

    Внимательно следим за ходом обсуждения в Вашингтоне параметров возможного противоправного вмешательства США во внутрисирийский конфликт с применением силы. С особой обеспокоенностью воспринимаем тот факт, что среди возможных цепей для нанесения ударов рассматриваются объекты военной инфраструктуры, обеспечивающие сохранность и безопасность сирийских химарсеналов.

    В этой связи предостерегаем власти США и их союзников от нанесения любых ударов по химическим объектам и прилегающим к ним территориям. Такие действия представляли бы собой новый опасный поворот в трагическом развитии сирийского кризиса. Возникла бы угроза выбросов высокотоксичных химических веществ с вытекающими последствиями для мирного населения и экологии. Кроме того, нельзя исключать, что вследствие столь безрассудной акции доступ к химическим боеприпасам или боевым отравляющим веществам получат боевики и террористы. Отсюда - шаг к расползанию химического оружия не только по территории Сирии, но и за ее пределы.

    В этой связи напоминаем, что американская бомбардировка иракского объекта по хранению химического оружия «Эль-Мутанна» в 1991 году привела к серьезному заражению прилегающей территории. Только сейчас - по прошествии более 20 лет - намечается начало работ по дезактивации. Для мирных жителей Сирии и других стран региона последствия могут быть еще более тяжелыми.
    http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/0A4E796DFB5BEF0744257BDE0034DC84
    6/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin