Monday, September 16, 2013

Ταχεία υποχώρηση Κροατίας στην πρώτη «σύγκρουση» με τις Βρυξέλλες.

Σε διαδικασία ταχείας τροποποίησης του νόμου περί εκδόσεως θα προβεί η Κροατία προκειμένου να αποφύγει πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ. Ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και προσφέρει «προστασία» στους βετεράνους του πολέμου 1991-1995 από δίωξη σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Πηγές της Κομισιόν είπαν στο Reuters στις 12 Σεπτεμβρίου ότι οι Βρυξέλλες πιθανώς τιμωρήσουν την Κροατία στις αρχές της εβδομάδος λόγω της διαμάχης που ξέσπασε για τους κανόνες περί εκδόσεως.
Οι κυρώσεις ίσως πλήξουν τα προγράμματα στήριξης της Κροατίας, κυρίως για τη βελτίωση των διασυνοριακών ελέγχων, που είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη της χώρας στο χώρο Schengen, σύμφωνα με πηγές.

Λίγες μέρες πριν η Κροατία ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση άλλαξε σχετικό νόμο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι βετεράνοι του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας δε θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινική δίωξη σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Η Κομισιόν από την πλευρά της απείλησε με επίκληση της ρήτρας διασφάλισης της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, η οποία επιτρέπει στις Βρυξέλλες να επιβάλουν τιμωρητικά μέτρα εάν παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΕ.
Σύμφωνα με κροατικό ραδιοφωνικό σταθμό, η κυβέρνηση θα προτείνει αλλαγές στο νόμο περί εκδόσεως αυτή την εβδομάδα και το κοινοβούλιο θα τις επικυρώσει πριν το τέλος του μήνα.
Ο Pedja Grbin, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος και μέλος του Σοσιαλδημοκρατών, είπε ότι η διαδικασία δεν θα πάρει πολύ χρόνο.
 «Η αλλαγή του νόμου δεν αποτελεί περίπλοκη διαδικασία», υπογράμμισε.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εφαρμόσει πλήρως το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τον επόμενο χρόνο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις της Κομισιόν, ωστόσο η Επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding επεσήμανε ότι οι υποσχέσεις δεν είναι «αρκετές» και απαίτησε άμεση αλλαγή του νόμου.
Τόνισε πως δυνητική έλλειψη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ίσως καθυστερήσει την ένταξη της χώρας στη ζώνη του Schengen, κάτι που συνιστά προτεραιότητα για το Ζάγκρεμπ.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα για Κροάτες βετεράνους του πολέμου, σε καμία χώρα της ΕΕ.
Ωστόσο το κόμμα HDZ της αντιπολίτευσης, που κυβερνούσε τη χώρα τη δεκαετία του ’90 και την περίοδο 2004-2011, κατηγόρησε την αριστερή κυβέρνηση ότι τροποποιεί τους νόμους προκειμένου να προστατέψει τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Josip Perkovic.
Ο Perkovic εργάστηκε για τις μυστικές υπηρεσίες της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, ενώ ηγήθηκε των κροατικών μυστικών υπηρεσιών όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα. Είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός Γιουγκοσλάβου αντιφρονούντα το 1983 στη Βαυαρία.
Ο Πρωθυπουργός Zoran Milanović  αρνήθηκε κάθε σύνδεση της αλλαγής του νόμου περί εκδόσεως με την υπόθεση στη Γερμανία και τόνισε ότι η Κροατία απλά προσπάθησε να ασκήσει τα ίδια προνόμια όπως οι Ευρωπαίοι εταίροι της.
  • Τα μέλη της ΕΕ μπορούσαν να ζητήσουν εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης πριν το 2002, η Κομισιόν τονίζει όμως ότι αυτό ισχύει μόνο για τα κράτη που ήταν τότε μέλη της ΕΕ. Η Κροατία από την άλλη, θα μπορούσε να ζητήσει «εξαίρεση» κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι όμως που δεν έκανε.
EurActiv με Reuters
euractiv.gr
16.9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin