Sunday, September 15, 2013

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Kατασκευαστές έφτιαξαν τη φούσκα των ακινήτων». -Κατόπιν εορτής και αφού χιλιάδες Ελληνες αγόρασαν σπίτια σε υπερτιμημένες αξίες.

Στη χειραγώγηση των τιμών των νεόδ- μητων κατοικιών, που πωλούνταν κατά τη «χρυσή» οκταετία 2002-2009 από τους ίδιους τους εργολάβους, αποκαλύπτει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι στηρίχθηκε η φούσκα των ακινήτων στην Ελλάδα.

 Κατόπιν εορτής και αφού χιλιάδες Ελληνες αγόρασαν σπίτια σε υπερτιμημένες αξίες, υποβοηθούμενοι και από τη φούσκα του τραπεζικού δανεισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε μόλις χθες το πόρισμα της μακροχρόνιας έρευνας για την αγορά ακινήτων, με το οποίο «καταδικάζει» ως ενόχους για τη φούσκα τους ίδιους τους κατασκευαστές, οι οποίοι -όπως υποστηρίζει- αυξομείωναν την προσφορά και τη ζήτηση νεόδμητων κατοικιών μέσω της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, προκειμένου να κρατούν ψηλά τις τιμές.


Σύμφωνα με το πόρισμα, με τις αποφάσεις και τις συνεχείς συστάσεις προς τα μέλη της, η Ενωση Κατασκευαστών (εκπροσωπεί περίπου το 14% των εργολάβων) επιχειρούσε «να συντονίσει τη συμπεριφορά τους στην αγορά και ειδικότερα να συντονίσει τη διάθεση των νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και να περιορίσει την ανέγερση νέων». Με λίγα λόγια, η ΕΚΚΕ ζητούσε από τα μέλη της πρώτα να «ξεστοκάρουν» τα έτοιμα ακίνητα και μετά να εκδίδουν νέες άδειες προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη προσφορά στην αγορά και έτσι οι τιμές να κρατιούνται ψηλά.

Παρότι η υπόθεση και το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι εξαιρετικά σοβαρά, η ποινή που επιβλήθηκε είναι αστεία.

Κανείς από τους εργολάβους δεν τιμωρήθηκε, αφού η υπόθεση δεν αφορούσε αυτούς, ενώ στην Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας επιβλήθηκε πρόστιμο μόλις 18.394 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 10% των ετήσιων εισφορών που λαμβάνει.

Βασίλης Γεώργας
http://www.efsyn.gr/?p=112754
15/9/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin