Thursday, October 10, 2013

«Βόμβα» από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. -Για τη… ζωή μετά το μνημόνιο


Καμπάνα κινδύνου χτύπησε του Γραφείο Παρακολούθησης Προϋπολογισμού της Βουλής, με έκθεση υπό τον τίτλο «Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του "μνημονίου"», στην οποία υιοθετεί πλήρως την άποψη ότι με τη λήξη του μνημονίου και ειδικότερα από το β΄ εξάμηνο του 2014, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει.
Όπως αναφέρεται, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα επαρκεί για την πληρωμή των τόκων, εξηγώντας ότι το πολυσυζητημένο δημοσιονομικό κενό συνίσταται στη διαφορά μεταξύ τόκων και πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επίσημα το «δημοσιονομικό κενό» υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα πολιτική προσαρμογής. Αν η τελευταία αλλάξει, π.χ. αν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, τότε ceteris paribus το κενό γίνεται μεγαλύτερο και μαζί του οι δανειακές ανάγκες.
Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την έκθεση, αν υπάρξει υστέρηση των φορολογικών εσόδων.
Το ΔΝΤ προβλέπει ένα «δημοσιονομικό κενό» 4,4 δις ευρώ προς τα τέλη 2014 και επιπλέον 6,5 δις ευρώ το 2015, συνολικά 11 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κενό είναι μικρότερο, ελπίζοντας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,83 δις ευρώ. Όπως και να διαμορφωθεί τελικά, το «κενό» θα πρέπει να καλυφθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων και νέα μέτρα ή με έναν συνδυασμό όλων αυτών, ενώ η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα.
Σημειώνεται ότι το «κενό» διευρύνεται αν προσθέσουμε τις δαπάνες πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών και σ’ αυτήν την περίπτωση μετονομάζεται σε «χρηματοδοτικό κενό».
Η Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση, δεν θα είναι εύκολο να δανεισθεί με λογικούς όρους από τις αγορές για να καλύψει το κενό αυτό, δηλαδή να πληρώσει τους τόκους και να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα δάνεια.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι «μια συμφωνία για νέα δάνεια στήριξης ή και άλλες διευκολύνσεις (μείωση επιτοκίων κλπ) είναι η πιθανότερη λύση με τα σημερινά δεδομένα. Προβλέπονται άλλωστε στη δήλωση της Ευρωομάδας. Επίσης και συναφώς, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού με διάφορους τρόπους εκτός δανεισμού από τους εταίρους, ένας από τους οποίους είναι η προσφυγή στις "αγορές". Η τρόικα για τους δικούς της λόγους την παρακινεί προς αυτή την κατεύθυνση».
  • Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εκτιμά ότι «μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνον προσωρινή λύση για ένα - δύο χρόνια και αναβάλλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του δημοσίου χρέους της χώρας».
Για την επεξεργασία των προτάσεών του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λαμβάνει ως βασική παραδοχή ότι «το χρέος (και ο λόγος χρέους) δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει "βιώσιμο" ως το 2020 ή 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (=δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (=νέο "κούρεμα") ή και αναδιάταξη (=επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών) και άλλες διευκολύνσεις».
Σύμφωνα με την έκθεση «η εξυπηρέτηση του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο μόνο με τις δικές μας δυνάμεις προϋποθέτει έναν συνδυασμό ρυθμών μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια που όμως δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι θα επιτευχθούν. Θα προϋπέθετε επίσης δυνατότητα αναχρηματοδότησης από τις αγορές με ανεκτούς όρους».
  • Η έκθεση καταλήγει, παραθέτοντας εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης επιτοκίων και επέκτασης χρονικής διάρκειας, της αμοιβαιοποίησης μέρους του χρέους (ευρωομόλογα) και της διαγραφής μέρους αυτού.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν παραδοθεί οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία.

Τα πρώτα στοιχεία των εν λόγω μελετών έχουν ήδη αποσταλεί στα αρμόδια όργανα προς επεξεργασία, ενώ τα τελικά αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους οπότε και θα αξιοποιηθούν για την επάνοδο της εθνικής οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, υπενθυμίζει ότι με πρωτοβουλία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης ανατέθηκαν στο ΚΕΠΕ και στον ΙΟΒΕ, μελέτες με στόχο την ανάδειξη προτάσεων για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μεσο-μακροπρόθεσμα και τη συμβολή του κράτους στην πορεία αυτή.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών, οι μελέτες αυτές αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επισημάνουν τους κλάδους που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επάνοδο της εθνικής οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, να καταδείξουν τις πιθανές δημόσιες πολιτικές που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιπλέον, η μελέτη θα καταδείξει τα διοικητικά εμπόδια που πιθανώς δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να προχωρήσει μια συντονισμένη προσπάθεια άρσης τους.

Το έγγραφο του κ. Στουρνάρα, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, Ασημίνας Ξηροτύρη και Δημήτρη Αναγνωστάκη με την οποία είχαν ζητήσει να ενημερωθούν σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου και πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Ζητούμενη από την αρχή της κρίσης και μάλιστα ως το σοβαρότερο διαπραγματευτικό όπλο στα προγράμματα σταθεροποίησης της τρόικα, θα έπρεπε να είναι ένα στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο της χώρας» ανέφεραν οι βουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνοντας ότι «αυτό πρέπει να αξιοποιεί και τη γνώση των αρμόδιων υπουργείων και φορέων και μελέτες κέντρων προγραμματισμού».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή δημοσίευση της μελέτης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με το δημόσιο χρέος, έρχεται να επιβεβαιώσει, από την μία, την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά και των προκατόχων του, αλλά κυρίως αναδεικνύει την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διέξοδο από την κρίση χρέους ως τη μόνη ρεαλιστική, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και συνεχίζει:

Πριν λίγο καιρό αποτελούσε κοινό μυστικό ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο. Αυτό το «κοινό μυστικό» πλέον αποτελεί μία γενική παραδοχή στην οποία συμφωνούν ακόμα και αυτοί που τότε μας κατηγορούσαν ως «Κασσάνδρες».
Όπως σωστά εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ένα πρόγραμμα επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης επιτοκίων, ενώ θα ελάφρυνε τα βάρη, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010, σε συνδυασμό με την επίλυση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σήμερα το προτείνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Από ότι φαίνεται ο κύκλος των «ανεύθυνων», κατά την κυβέρνηση, επεκτείνεται επικίνδυνα και στο τέλος την οικονομική πρόταση του κ. Σαμαρά θα την υπερασπίζονται μόνο οι ευνοούμενοί του.
Ελπίζουμε το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης, καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.
Δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Όταν το τρέχον πρόγραμμα στήριξης ολοκληρωθεί, στα μέσα του 2014, η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ-ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι η περίπτωση ομολόγου 50ετούς διάρκειας δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η ωρίμαση για την Ελλάδα μέσω του ΕΜΣ είναι ήδη στα 30 χρόνια.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη το Αμερικανικό Συμβούλιο για τη Γερμανία, το Συμβούλιο για τις ΗΠΑ και την Ιταλία και το Γαλλο-αμερικανικό Ίδρυμα της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε διανύσει περισσότερο από τη μισή διαδρομή».
Αναφέρθηκε δε σε θετικά σημάδια για τη στρατηγική του ΕΜΣ στην ευρωζώνη, η οποία, όπως είπε, «λειτουργεί» και έκανε λόγο για «χειροπιαστά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια», αλλά και για ανταμοιβή από τις αγορές. «Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές την περασμένη άνοιξη, με 10ετή ομόλογα σε πολύ αποδεκτές τιμές, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό ορόσημο προκειμένου να δοκιμάσουμε εάν μια χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές», δήλωσε ο Γερμανός παράγοντας και προσέθεσε ότι χάρη στον ΕΜΣ, η Ισπανία κατόρθωσε να διατηρήσει απόλυτη πρόσβαση στην ρευστότητα. «Έως το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα για τον οικονομικό τομέα της Ισπανίας θα έχει ολοκληρωθεί και δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι η Ισπανία θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε. Όσον αφορά την Ιρλανδία, ο επικεφαλής του ΕΜΣ δήλωσε ότι με το τέλος του προγράμματός της στο τέλος Δεκεμβρίου ο Μηχανισμός συζητά το «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να είναι επιτυχής η επιστροφή στις αγορές».
Σχετικά με τη ρύθμιση των αγορών, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη η αγορά να αυξάνει και να μειώνει η ίδια τα «σπρεντ» των χωρών της ευρωζώνης. «Είναι τρομακτικό σήμερα να θυμόμαστε ότι το φθινόπωρο του 2009 η Ελλάδα πλήρωνε σχεδόν το ίδιο με τη Γερμανία -μόνο 30 μονάδες βάσης περισσότερο για το δεκαετές ομόλογο- παρά το γεγονός ότι πολλές αδυναμίες της ήταν ήδη γνωστές», επισήμανε και προσέθεσε ότι «ο ανεπαρκής προσδιορισμός τιμών στη βάση αυτών των αδυναμιών στοιχειοθετεί ένα θεαματικό παράδειγμα αποτυχίας των αγορών». Κληθείς μάλιστα να εξηγήσει την τοποθέτησή του περαιτέρω, σημείωσε ότι θα ήθελε να δει «κάποια σπρεντ χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα, αλλά υψηλότερα από ό,τι πριν από την κρίση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν ο ΕΜΣ διαθέτει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να καθησυχάσει μια κρίση που θα αφορά μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε πως δεν θεωρεί ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί τέτοιο ζήτημα με την Ισπανία ή την Ιταλία. «Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζω ότι η εναπομείνασα δυνατότητα δανεισμού του ΕΜΣ είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες έκδοσης ετήσιων ομολόγων και των δύο χωρών», διευκρίνισε. Όσον αφορά τη συνολική πορεία της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του ΕΜΣ ανέφερε ότι «σημαντικές προκλήσεις παραμένουν» και προσέθεσε ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε διανύσει περισσότερο από τη μισή διαδρομή».
 http://www.elzoni.gr
10/10/13

3 comments:

  1. Haushaltsüberschuss: Griechenland bekommt Finanzen langsam in den Griff ...

    Rechnet man die Zinszahlungen heraus, wird Griechenland in diesem Jahr wohl einen Haushaltsüberschuss erreichen. Für das Land ein wichtiger Meilenstein in der Schuldenkrise - für seine Geldgeber auch.

    Griechenland hat bei seinem Sparkurs ein wichtiges Zwischenziel erreicht: In den ersten neun Monaten dieses Jahres erwirtschaftete der Staat einen Haushaltsüberschuss, wenn die Zinszahlungen herausgerechnet werden, wie Vize-Finanzminister Christos Stournaras am Donnerstag mitteilte. Der Zentralhaushalt des Landes liege um 2,6 Milliarden Euro im Plus - ohne Einmalzahlungen der Europäischen Zentralbank bleibe immer noch ein Primärüberschuss von 1,1 Milliarden Euro. Damit ist das Land auf einem guten Weg, die Sparziele zu erreichen, die Voraussetzung für mögliche zusätzliche Finanzhilfen im kommenden Jahr sind.

    Im Gesamtjahr 2013 strebt die Regierung in Athen einen Überschuss auf Staatsebene vor Zinszahlungen von 0,2 Prozent der Wirtschaftsleistung an. Die internationalen Geldgeber des Landes haben einen Primärüberschuss im griechischen Haushalt zur wesentlichen Voraussetzung erklärt, um gegebenenfalls 2014 weitere Hilfen zu gewähren. Allerdings unterscheidet sich die Berechnungsgrundlage dieser Zielvorgabe von den nun vorgelegten Budgetzahlen, die deswegen nur als Indikator für die Entwicklung der griechischen Finanzen gelten können.

    Der Internationale Währungsfonds (IWF) sagt Griechenland für 2014 eine Rückkehr zu Wirtschaftswachstum voraus. Die Lage am Arbeitsmarkt ist jedoch weiterhin schwierig, die Arbeitslosenquote ist mehr als doppelt so hoch wie im Durchschnitt der Europäischen Union. Im Juli lag sie nach Angaben der nationalen Statistikbehörde bei 27,6 Prozent, im Juni waren es mit 27,5 Prozent kaum weniger. Mehr als jeder zweite Jugendliche ist ohne Job. Die hohe Arbeitslosigkeit ist eine Folge der andauernden Rezession in Griechenland und der massiven Sparanstrengungen in den vergangenen Jahren.
    http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/haushaltsueberschuss-griechenland-bekommt-finanzen-langsam-in-den-griff-12612100.html
    10/10/13

    ReplyDelete
  2. Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν ζήτησε από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα...

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν ζήτησε από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα ή να προβεί σε σαρωτικές περικοπές μισθών και συντάξεων, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
    Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το Ταμείο θα αναμένει να δει πώς οι τρέχουσες περικοπές, οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης λειτουργούν προς την κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Εν μέσω δημοσιευμάτων στα ελληνικά ΜΜΕ ότι το ΔΝΤ ζητεί από την Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη επιπλέον εξοικονομήσεων ύψους €6,7 δισεκατομμυρίων, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι είναι «πρόωρη» η συζήτηση για νέα μέτρα.



    «Αν τα νέα μέτρα είναι αναγκαία, μπορώ να σας πω ένα πράγμα : δεν πρόκειται να είναι υπό τη μορφή πρόσθετων φορολογικών μέτρων και δεν θα είναι οριζόντιες, χωρίς να κάνουν διάκριση σε περικοπές μισθών και συντάξεων”, πρόσθεσε.

    Η τρόικα άρχισε την επανεξέταση της προόδου της Ελλάδας σχετικά με τις δεσμεύσεις που έλαβε η χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά «διέκοψε» την αξιολόγηση στο τέλος του μήνα, λόγω “τεχνικών” θεμάτων, αυξάνοντας τις ανησυχίες για προβλήματα στη διαδικασία.

    Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι η ομάδα της Τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη αυτού του μήνα.

    Είπε ακόμη ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα «κάνει το καλύτερο” αυτό το έτος, ακόμη και αν υπάρξει πλεόνασμα από το τέλος του 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

    Τέλος, η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλει κανείς ότι τα ευρωπαϊκά μέλη της τρόικας θα μείνουν πιστά στη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.
    onlycy.com
    11/10/13

    ReplyDelete
  3. Former IMF official: Greek bailout 'was wrong from the start'...Greece case described as IMF's 'saddest case of all'...

    In an interview with the Wall Street Journal, Antonio Borges, a former European director at the IMF, said the Greek bailout programme 'was wrong from the start'

    Greece's experience at the hands of the IMF is "the saddest of all" and its bailout programme "was wrong from the start", according to a former European director at the IMF who spoke about his misgivings shortly before his death this summer.

    Antonio Borges spoke to the Wall Street Journal in June, just two months before he died at the age of 63 in August. His comments were published on Friday, ahead of what promises to be a tense meeting of IMF and European representatives later this week in Washington to discuss Greece's need for extra funds and a debt reduction.

    "The divorce between Europe and the IMF is real," Borges told the WSJ's Matina Stavis. "The fund is going back to its normal way of business. It is an institution used to being alone in calling the shots."

    Borges said the IMF imposed a cookie-cutter model that took little regard that Greece was a member of a wider currency union, with all the complications that entailed on the government's room for manoeuvre.

    "Greece is the saddest case of all," Borges told the WSJ. "The programme was wrong from the start."

    Borges resigned from the IMF in November 2011 citing at the time "personal reasons". But as he told the WSJ, the real reason was his marginalisation over the design of the €73bn Greek bailout programme.

    Stevis says that three years on, troika staffers now recount how they were involved in loud arguments over Greek growth projections, bank restructurings and public debt-to-output ratios.

    As Borges said in June: "The divorce between Europe and the IMF is real. The fund is going back to its normal way of business. It is an institution used to being alone in calling the shots."
    EnetEnglish, Wall Street Journal
    http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1531
    11/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin