Thursday, October 24, 2013

Φρένο ΔΝΤ στη συζήτηση περί ειδικού φόρου στους πλουσίους.

«Κλείνει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συζήτηση περί επιβολής ειδικού φόρου στους πλουσίους, στις χώρες της ευρωζώνης που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδέα που περιγράφεται σε μια έκθεση του Ταμείου και όχι για ένα μέτρο που προτείνεται να επιβληθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ ήταν κατηγορηματικός. Ασφαλώς «δεν συστήνουμε την επιβολή φόρου στους πλούσιους», δήλωσε.

Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με κάποιους να την θεωρούν σημαντική αλλαγή στην πολιτική λιτότητας του Ταμείου και άλλους να το κατηγορούν ότι προάγει έναν «αριστερίστικο» φόρο τύπου «Ρομπέν των Δασών» στους πλούσιους.

«Πρόκειται απλώς για μια ανάλυση (...) που λέει "αν κάνετε αυτό, ορίστε τι θα μπορέσετε να αποκομίσετε", όμως δεν είναι ένα μέτρο που το Ταμείο προτείνει επισήμως», διαβεβαίωσε ο Μάρεϊ.
Ωστόσο στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι ένας ειδικός φόρος στους πλούσιους θα είχε «σημαντικές πιθανότητες» επιτυχίας, διευκρινίζοντας ότι ένας φόρος 10% σε 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης θα τους επέτρεπε να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο επίπεδο που ήταν προ κρίσης.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι «φαίνεται να υπάρχει περιθώριο σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες να αυξηθούν οι φόροι στις μεγάλες περιουσίες» προκειμένου να «ενισχυθεί η νομιμοποίηση» των σχεδίων λιτότητας.
 ethnos.gr
24/10/13
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin