Friday, October 4, 2013

Στενή συνεργασία. -ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΟΨΕΙ ΚΟΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Στο Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στα Ιεροσόλυμα, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Μπένιαμιν Νετανιάχου, θα αποτυπωθεί η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, και θα προχωρήσει περαιτέρω η διμερής συνεργασία, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, με την πλήρη στήριξη του Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Νάχμαν Σάι, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα.  

Σε συνέντευξή του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Σάι με μακρά πείρα και αρμοδιότητα στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα αυτή τη φορά να καταλήξουν σε συμφωνία ειρήνης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για το άνοιγμα του νέου Ιρανού προέδρου στο θέμα των πυρηνικών, για τη Συρία, για τα εσωτερικά προβλήματα του Ισραήλ και για τον αντισημιτισμό.  



«Ήρθε ο καιρός να υπάρξει μια λύση, αν όχι πλήρης, τουλάχιστον μια μακροχρόνια συμφωνία που θα ρυθμίζει τα βασικά θέματα», τονίζει αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων, οι οποίες προχωρούν χωρίς δημοσιότητα, «προκειμένου οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν στα μεγάλα θέματα χωρίς εκατέρωθεν πιέσεις».

Διαβεβαίωσε δε ότι το Εργατικό κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση «είναι απολύτως δεσμευμένο να στηρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων στη Βουλή»  

Πρέπει να χαραχτούν τα σύνορα με τους Παλαιστίνιους, υπογραμμίζει, ώστε και το Ισραήλ να ζει σε ασφάλεια, ενώ προσδιορίζει το μέλλον της χώρας του, ως «εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους»  

Αναφερόμενος στα πυρηνικά του Ιράν, λέει ότι ο νέος Πρόεδρος της χώρας κάνει «επίθεση γοητείας», στα λόγια, τα οποία και «καλωσορίζουμε», τονίζει ωστόσο, ότι προς το παρόν οι Ιρανοί «συνεχίζουν να εμπλουτίζουν ουράνιο», και ότι «αυτό που χρειάζονται πάνω απ όλα είναι χρόνος, προκειμένου να φτάσουν στο σημείο του εμπλουτισμού που θα τους επιτρέψει να κατασκευάσουν ατομική βόμβα». Κατά τον ισραηλινό κοινοβουλευτικό, πρέπει να παραμείνουν οι κυρώσεις και να μείνει ανοιχτή η στρατιωτική επιλογή.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει για την οικονομική κατάσταση στο Ισραήλ, η οποία αποτελεί «καμπανάκι» για το μέλλον. «Η ζωή είναι ακριβή. Ενα ζευγάρι θέλει μισθούς 12 ετών για να αγοράσει σπίτι. Η τροφή, η ενέργεια, το νερό είναι όλα ακριβά. Υπάρχουν βέβαια οι δραματικές εξελίξεις στην Μεσόγειο με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη περάσει στις τιμές».  

«Χρειαζόμαστε ειρήνη», τονίζει. Οι αμυντικές δαπάνες εκτροχιάζουν κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό - το 20% πάει στην άμυνα. Κάθε F-35, λέει για παράδειγμα, κοστίζει 200 εκατομμύρια δολάρια και τα χρειαζόμαστε για την υψηλή ποιότητα των αμυντικών μας δυνάμεων, καθώς έχουμε εχθρούς, όπως το Ιράν, δεν ξέρω τι θα γίνει με τη Συρία ή και άλλες χώρες που δεν θέλω να κατονομάσω. «Πρέπει να σταθμίσουμε τις ανάγκες μας μεταξύ αμυντικών δαπανών και δαπανών για την εκπαίδευση, και την κοινωνική πρόνοια», λέει συνοψίζοντας.

Στο ερώτημα για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τη στρατιωτική επιλογή εναντίον της Συρίας, παρά τη χρήση χημικών, λέει «προσωπικά πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έπραξαν σωστά», αλλά πρέπει να μείνει ανοιχτή και η στρατιωτική επιλογή.  

Ο κ. Σάι ρωτήθηκε επίσης αν στην εκπαίδευση, γίνεται διακριτική μεταχείριση εις βάρος των Αράβων του Ισραήλ, για να απαντήσει ότι «η ισότιμη εκπαίδευση για τους Εβραίους και τους Άραβες είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Να ακούσουμε τις ανάγκες της μειονότητας» αλλά και οι ίδιοι «να έχουν πιο ενεργή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία».  

Για το φαινόμενο του αντισημιτισμού απάντησε ευρύτερα, ότι πρέπει να χτυπάμε τον αντισημιτισμό παντού με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών, των ΜΚΟ και των πολιτών. Δεν εξαφανίζεται σε μια μέρα. Είναι θέμα εκπαίδευσης, παράδοσης, κάποιες φορές και θρησκευτικών παραδόσεων.

http://www.elzoni.gr
4/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin