Tuesday, October 15, 2013

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο

ΦΩΤΟ:  mfa.gr
ΥΠΕΞ, 15/10/13
 
Ευ. Βενιζέλος: Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Αλβανία, καθώς και για τις επισκέψεις της προηγούμενης εβδομάδας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Ο κύριος Παπούλιας θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες τα Τίρανα, άρα η δική μου επίσκεψη προετοίμασε τη δική του. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναβαθμιστούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική σχέση καλής γειτονίας. Και αυτό αφορά όχι μόνο τα χερσαία, αλλά και τα θαλάσσια σύνορά μας. Αφορά τη Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αφορά την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τους πολίτες μας, γιατί οι σχέσεις είναι στενές και οι δύο οικονομίες είναι αλληλοσυνδεδεμένες.



Αυτά που είπα, χθες, στα Τίρανα, στη συνέντευξη που έδωσα με τον ομόλογό μου, απηχούν τις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής, αυτές επιβεβαιώσαμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτές είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί και η δική του επίσκεψη σε λίγες ημέρες.

Και βέβαια ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική, εξελίξεις που παρακολουθεί και αυτός από τη δική του πλευρά, αλλά και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν είχαμε, όμως, μόνον τα διεθνή θέματα. Έχουμε και πολύ σημαντικές θεσμικές εξελίξεις, δημοκρατικές εξελίξεις. Θα θυμάστε ότι εδώ και μήνες, όταν μόνο το ΠΑΣΟΚ και μόνος μου, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έφερα το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, είχα πολλές φορές προσφύγει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιλώντας για την ανάγκη ενεργοποίησης του συνταγματικού τόξου. Και χαίρομαι πραγματικά γιατί - κάλιο αργά παρά ποτέ – ενεργοποιήθηκε η δικαιοσύνη και η αναγκαία πολιτική βούληση που έπρεπε να έχει διαμορφωθεί πολύ νωρίτερα, κινητοποιούνται οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, γίνεται η δημοκρατία μας πιο ισχυρή, γιατί αμύνεται και αυτοπροστατεύεται. Αλλά βεβαίως, πρέπει να διαφυλάξουμε το συνταγματικό τόξο, γιατί όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, η βία είναι ένα άκρο. Και χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο κατά κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας.

Δημοσιογράφος: Δεχόμαστε πιέσεις, όμως, και από το θέμα της τρόικας.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, για μία ακόμη φορά παρακολουθούμε το ίδιο σενάριο: να ανακυκλώνεται μία διεθνής συζήτηση για την Ελλάδα, σαν να είναι η Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης ή της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ελλάδα έχει πετύχει ένα δημοσιονομικό θαύμα χάρις στις δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει το καλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα σε όλη την ευρωζώνη, 5% του ΑΕΠ.

Είναι ένα δημοσιονομικό θαύμα αυτό που έχει συντελεστεί. Δεν μπορούμε να τρώμε τις σάρκες της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Τώρα ο στόχος είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση. Γιατί δεν έχει κανένα νόημα να πετυχαίνεις στόχους του πλεονάσματος στον αριθμητή όταν χάνεις πόντους στον παρονομαστή. Δεν παράγεται το μαθηματικό και κυρίως το αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα που πρέπει. Η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης είναι βλαπτική για την Ελλάδα, βλαπτική για την Ευρωζώνη.

  • Το ελληνικό δημόσιο χρέος, παρότι διογκώνεται λόγω της συνεχόμενης ύφεσης για χρόνια, είναι 350 δις περίπου. Οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, όλες μαζί έχουν 7 τρισεκατομμύρια χρέος, μόνον οι 3 μεγαλύτερες. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή ως πρόβλημα χρέους σε απόλυτα μεγέθη. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μία προσέγγιση η οποία να είναι άψογη τεχνικά, αλλά υπεύθυνη και διορατική πολιτικά. Και πρέπει τα μηνύματα που στέλνουμε ως Ευρώπη, ως Ευρωζώνη, σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και σε σχέση με τη θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία να είναι καθαρά. Αυτό που γίνεται είναι ανεπίτρεπτο.

Και ελπίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, διότι εδώ πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να θέτουμε τα θέματα με τεχνική επάρκεια, με αξιοπιστία, αλλά και στον πολιτικό τους πυρήνα. Και επειδή εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, σχέδιο β΄ δεν υπάρχει, και το σχέδιο α΄ ήταν και είναι πάρα πολύ σκληρό, πρέπει να διαπραγματευόμαστε με σθένος και με στρατηγική προοπτική επί του σχεδίου α΄, για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας, με ασφάλεια, οριστικά έξω από την κρίση.

 mfa.gr
15/10/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Για τις επισκέψεις του σε Αλβανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευ. Βενιζέλος.

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin