Wednesday, October 30, 2013

Reuters: Η ΕΚΤ θα ενισχύσει με «φθηνό» χρήμα τις τράπεζες. -Φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται σύντομα να χορηγήσει άλλη μια ένεση ρευστότητας στις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσφέροντάς τους κι άλλα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια, σύμφωνα με εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Οι 44 από τους 59 αναλυτές εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, πιθανόν στις αρχές του 2014, για να τονώσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Εξάλλου σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης αναμένεται να διατηρήσει το βασικό αναχρηματοδοτικό του επιτόκιο, καθώς και το επιτόκιο για τις τοποθετήσεις σε αυτό, στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα έως τουλάχιστον τις αρχές του 2015.

Αν και η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνεται με βραδύ ρυθμό, με την Ισπανία να προστίθεται σήμερα στα κράτη που βγήκαν από την ύφεση, η κακή υγεία του τραπεζικού της συστήματος το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάκαμψη.
Η ΕΚΤ έχει ήδη διοχετεύσει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ προχωρώντας δυο φορές στις λεγόμενες χορηγήσεις μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTROs) στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012.

Αλλά η πρώτη δόση της αποπληρωμής των δανείων αυτών τριετούς διάρκειας είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη της επόμενης χρονιάς κι ενδέχεται αυτό να σημάνει δυσκολίες για ορισμένες από τις ασθενέστερες τράπεζες της Ε.Ε.
«Πολλά τμήματα του τραπεζικού συστήματος, ιδίως στην περιφέρεια (της ευρωζώνης) μπορεί να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα υπάρχοντα δάνεια πλήρως πριν από τις αρχές του 2015 χωρίς να προκαλέσουν εντάσεις στις χρηματαγορές», επισήμανε ο Έλβιν ντε Χροτ, οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.

«Παρατείνοντας την προθεσμία αποπληρωμής τους η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να εξομαλύνει την διαδικασία αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος. 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμος να προσφέρει περισσότερη ρευστότητα στις τράπεζες προκειμένου να παραμείνει η συναλλαγματική ισοτιμία σε ένα επίπεδο κάτω από αυτό που θα μείωνε υπέρμετρα τον πληθωρισμό.
Χρηματομεσίτες ενεργοί στην αγορά συναλλάγματος οι οποίοι είχαν ερωτηθεί στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα εκτίμησαν ότι ένα ακόμη LTRO μπορεί να είναι άμεσα επικείμενο.
Στην ερώτηση πότε θα δοθούν τα επόμενα δάνεια από την ΕΚΤ η πιο κοινή εκτίμηση που διατυπώθηκε στις απαντήσεις ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Οι μισοί από αυτούς εκτίμησαν πως η έκτακτη αυτή χορήγηση ρευστότητας θα πάρει ξανά την μορφή τριετών δανείων. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες απαντήσεις έκαναν λόγο για πιο βραχυπρόθεσμης διάρκειας δανεισμό.
Στους κόλπους της μειοψηφίας που δεν αναμένει νέες μεγάλες χορηγήσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Ορισμένοι πιστεύουν πως η ΕΚΤ μπορεί να παρατείνει την διάρκεια των υπαρχόντων δανείων. Άλλοι είπαν ότι δεν χρειάζεται καμιά περαιτέρω ενέργεια.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters
 naftemporiki.gr
30/10/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-------------------

 ---

1 comment:

  1. US-NotenbankDie Fed pumpt weiter Geld in den Markt....

    Die US-Notenbank hält an der lockeren Geldpolitik fest. Wie die Fed am Abend mitteilte, setzt das Institut die Ankäufe von Anleihen und Immobilienpapieren fort. Auch der Leitzins verharrt auf dem Tiefststand.

    WashingtonGut drei Monate vor seinem Abschied lässt US-Notenbankchef Ben Bernanke die Finanzwelt weiter im Unklaren über einen möglichen Kurswechsel in der Geldpolitik. Die Fed macht weiter keine Abstriche an ihren milliardenschweren Anleihekäufen zum Ankurbeln der Wirtschaft. Auch weiterhin wird sie langfristige Staatsanleihen und mit Hypotheken besicherte Wertpapiere im Wert von monatlich 85 Milliarden US-Dollar (61,7 Mrd Euro) kaufen, wie der Offenmarktausschuss FOMC am Mittwoch in Washington mitteilte. Experten hatten mit dieser Entscheidung gerechnet.....http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/nachrichten/us-notenbank-die-fed-pumpt-weiter-geld-in-den-markt/9008434.html
    30/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin