Monday, October 14, 2013

Προγράμματα στήριξης και τράπεζες. Xωρίς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεδριάσουν σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας οι ΥΠΟΙΚ του Eurogroup.

Η πορεία των προγραμμάτων στήριξης των χωρών της κρίσης και η τραπεζική ένωση θα είναι τα κυριότερα σημεία που θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. 

Xωρίς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεδριάσουν σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Τον γερμανό υπουργό Οικονομικών που θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα αντικαταστήσει ο υφυπουργός του Τόμας Στέφεν.

Όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης των χωρών της κρίσης, θα συζητηθεί κατ` αρχήν η καλή είδηση, δηλαδή η έξοδος της Ιρλανδίας στις 15 Δεκεμβρίου από την «ευρωομπρέλα». Πιο αναλυτικά, θα συζητηθεί η πορεία της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Κύκλοι του Eurogroup διαψεύδουν πάντως ότι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης θα είναι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, ωστόσο, ότι ανεπίσημα θα υπάρξουν συζητήσεις για το θέμα, στο επίκεντρο των οποίων θα τεθεί το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και οι εναλλακτικές λύσεις που αναμένεται να προτείνει στους ομολόγους του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πάντως, όπως διευκρινίζεται από πολλές πλευρές, δεν θα πρέπει σήμερα να αναμένονται αποφάσεις από το Eurogroup.

Τραπεζική εποπτεία και έλεγχοι αντοχής.

Το άλλο μεγάλο θέμα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών είναι η τραπεζική ένωση. Οι υπουργοί θα εξετάσουν το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την τραπεζική εποπτεία που ανατίθεται στην ΕΚΤ και τον μηχανισμό εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών. Με την νέα της αρμοδιότητα η ΕΚΤ θα υποβάλει τις τράπεζες σε ελέγχους αντοχής. Και όπως δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Ιβ Μέρς, θα απαιτηθεί από τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι. Τις λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα ανακοινώσει στις 23 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, afp
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsce Welle
14/10/13
 --
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 comment:

  1. Finanzierungslücke: Griechenland will fällige Anleihen verlängern

    Im kommenden Jahr wird Griechenland offenbar ein Defizit von bis zu elf Milliarden Euro aufweisen. Daher will der Staat einige Anleihen verlängern, die bald fällig gewesen wären.

    AthenGriechenland will die drohende Finanzierungslücke im kommenden Jahr mit einer Verlängerung fälliger Anleihen im Umfang von 4,5 Milliarden Euro teilweise überbrücken. Dabei handele es sich um Bonds, die eigentlich im März 2014 fällig seien, sagte Finanzminister Yannis Stournaras in einem am Montag veröffentlichten Interview der Zeitung „Naftemporiki“. Die Regierung hatte die Anleihen begeben, um den kriselnden Bankensektor mit Liquidität versorgen zu können. Der Internationale Währungsfonds (IWF) schätzt, dass Griechenland 2014/2015 eine Finanzierungslücke von fast elf Milliarden Euro schließen muss......http://www.handelsblatt.com/finanzen/boerse-maerkte/anleihen/finanzierungsluecke-griechenland-will-faellige-anleihen-verlaengern/8928480.html
    14/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin