Friday, November 29, 2013

Ο Βρετανός των 14.000 και 20 Κύπριοι των 6 δισεκατομμυρίων

Ας προσεχθεί ένα σημαντικό στοιχείο που κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2013, ανέφερε πως, 20 πελάτες της τράπεζας χρωστούν -κρατήστε την αναπνοή σας- 6 δισεκατομμύρια ευρώ!  
 
Αντιστάσεις με τον Σάββα Ιακωβίδη
Οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν ομοιότητες, παρά μόνο στη νομική διάσταση. Όμως είναι ενδεικτικές του τρόπου που Βρετανία και Κύπρος αντιμετωπίζουν πράξεις και ενέργειες που καθάπτονται του δημόσιου συμφέροντος.
Στις 20/11/2013, σε ανταπόκριση της εκλεκτής συνεργάτιδας της «Σ» στο Λονδίνο, Φανούλας Αργυρού, αναφέρεται πως ο πρώην υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στην κυβέρνηση του τότε Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, Ντένις Μακσέιν, αναμένεται πολύ προσεχώς να καταδικαστεί σε φυλάκιση.
Πέρσι παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμά του για να αντιμετωπίσει κατηγορίες εναντίον του για πλαστογράφηση υπογραφών για 19 αποδείξεις που καλύπτουν την περίοδο 2005-2008. Οι απάτες του εντάσσονται στο γνωστό σκάνδαλο με τις εικονικές δαπάνες Βρετανών βουλευτών, που ξέσπασε το 2009. Ο Μακσέιν κατηγορείται για οικειοποίηση ποσού 14.000 ευρώ περίπου και μάλλον θα καταλήξει στη φυλακή για μερικά χρόνια. 


Η περίπτωση του Αναν-ικού Μακσέιν -ήταν διαπρύσιος κήρυκας του σχεδίου λύσης του Κυπριακού- παραπέμπει στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, μόλις πρόσφατα διαβεβαίωσε πως υπάρχουν διευθύνσεις και ονόματα εκείνων που ευθύνονται για την καταστροφή της οικονομίας, που οδήγησε τον τόπο στο χείλος της καταστροφής. Γι’ αυτό και υπεραμύνθηκε της απόδοσης δικαιοσύνης και τιμωρίας όσων ενέχονται επειδή, διαφορετικά, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και προς τη Δικαιοσύνη θα καταρρεύσει. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δ. Συλλούρης, σε μια οργισμένη τοποθέτησή του, επισήμανε πως 15 μήνες και πλέον μετά την τεκμηρίωση της οικονομικής καταστροφής, ακόμα δεν έγινε τίποτε και ουδείς έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια για να λογοδοτήσει. Ποια είναι η εντύπωση της πλειοψηφίας των πολιτών; Όπως στην περίπτωση της ληστείας του Χρηματιστηρίου έτσι και για την καταστροφή της οικονομίας, που μας οδήγησε στο μνημόνιο της Τρόικας, δεν θα τιμωρηθεί σχεδόν κανείς. 

Οι πολίτες δίνουν μια τραγική εικόνα: Αν ένας μπατίρης κλέψει ένα χαλλούμι από μιαν υπεραγορά για να ταΐσει την οικογένειά του, θα συλληφθεί, θα καταδικαστεί αμέσως και θα εγκλειστεί στη φυλακή. Θα είναι ένας κοινός κλέφτης. Αν, όμως, κάποιος μεγαλόσχημος, με πράξεις ή, προπάντων, την ασχετοσύνη, την απληστία και την ανευθυνότητά του οδηγήσει την οικονομία στην κατάρρευση, είναι ένας… κύριος, που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. 

Ας προσεχθεί ένα σημαντικό στοιχείο που κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2013, ανέφερε πως, 20 πελάτες της τράπεζας χρωστούν -κρατήστε την αναπνοή σας- 6 δισεκατομμύρια ευρώ! Προφανώς, ο καθένας από αυτούς πρέπει να χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια. Γιατί μέχρι σήμερα δεν αποπλήρωσαν τα χρέη τους; Κυρίως, γιατί έκαναν τόσο υπέρογκα χρέη; Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μεγαλο-οφειλέτες της τράπεζας. Δεν ενδιαφέρει. 

Εκείνο που ενδιαφέρει, όμως, είναι ποιοι αξιωματούχοι της τράπεζας ενέκριναν τα ποσά στους ανθρώπους αυτούς, ώστε σήμερα η τράπεζα να αναζητεί 6 δισεκατομμύρια; Υπό ποιες προϋποθέσεις παραχωρήθηκαν τα δάνεια; Με ποιους όρους αποπληρωμής; Σε πόσα χρόνια; Κι αν οι χρεώστες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Τι θα πράξει η τράπεζα; Θα τους οδηγήσει στα δικαστήρια και στις φυλακές; 

  • Διότι αυτό συμβαίνει με μικροχρεώστες των 1000 και 2000 ευρώ. Ή θα τα πληρώσουν οι συνήθεις μαλάκες, δηλ. ξανά οι πολίτες; Συγκρίνετε απλώς τις βρετανικές με τις δικές μας νομικές ενέργειες. Τα συμπεράσματα, δικά σας. 
http://www.sigmalive.com/simerini
29/11/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ----

Τσεχοσλοβακία 1938, Κύπρος 2013 - του Μάριου Ευρυβιάδη

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin