Thursday, November 28, 2013

Η ζωή μετά το χρέος σε... 325 σελίδες. -Αξιολογήσεις της έκθεσης ΟΟΣΑ

Όφελος 5,2 δισ. ευρώ ετησίως θα προκύψει από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Άνχελ Γκουρία, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, η έκθεση των 325 σελίδων περιλαμβάνει αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς του τουρισμού, επεξεργασίας τροφίμων, οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Ακόμη, αλλαγές προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.
  • Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει το 80% των προτάσεων, όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ αλλά επειδή εκτιμά ότι θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης», επισημαίνοντας πως «τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης που θα συνεχιστεί».
«Τώρα πρέπει να βάλουμε τον σπόρο για να δρέψετε αργότερα τους καρπούς ... υπάρχει ζωή μετά το χρέος» πρόσθεσε ο κ. Γκουρία.
Αναλυτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε παραδείγματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, όπως ότι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως και 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι το ψωμί δεν πωλείται με το κιλό, στην πραγματικότητα, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη.
Ακόμη, στα απορρυπαντικά οι τιμές επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία, καθώς σε αντίθεση με άλλες χώρες, για κάθε νέο απορρυπαντικό που βγαίνει στην αγορά πρέπει να προηγηθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί το εμπόριο ρούχων και παπουτσιών όπου υπάρχουν περιορισμοί, που κατά την Έκθεση καταλήγουν σε βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα stock και outlet, αλλά και η απαγόρευση διαφήμισης προσφορών.

Συνάντηση Γκουρία με Σαμαρά και Βενιζέλο
Συγχαρητήρια έδωσε μαζί με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Άνχελ Γκουρία.
«Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά», είπε ο κ. Γκουρία προς στον πρωθυπουργό, ο οποίος του απάντησε: «Σας ευχαριστώ. Το εκτιμώ».
Μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε «στο πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει ποτέ αναληφθεί, και στη θεαματική αντιστροφή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κατάστασης και του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, σημείωσε πως από εκεί προκύπτει πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσής του είναι πολύ πιο δυνατές από ότι φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.

 elzoni.gr
28/11/13

1 comment:

  1. Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με Γενικό Γραμματέα ΟΟΣΑ A. Gurria....

    Ευ. Βενιζέλος: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο κ. Angel Gurria, είναι ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας και μια μεγάλη διεθνής προσωπικότητα, γιατί πριν αναλάβει, εδώ και χρόνια, αυτό το υψηλό αξίωμα, είχε διατελέσει και Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Οικονομικών στη χώρα του, το Μεξικό.

    Αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά τα προβλήματα της Ευρωζώνης, τα προβλήματα της Ελλάδας και βοηθάει με κάθε τρόπο να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξεπεράσουμε την κρίση. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία. Το σημερινό του μήνυμα είναι πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσής του είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να δει κανείς δια γυμνού οφθαλμού.

    Αυτό είναι ένα πρόσθετο, πολύ συγκεκριμένο και αισιόδοξο μήνυμα για τον ελληνικό λαό. Είναι μια έμπρακτη αναγνώριση των μεγάλων θυσιών και των μεγάλων προσπαθειών του ελληνικού λαού. Είμαστε πραγματικά στη φάση της εξόδου από την κρίση, στη φάση της αλλαγής. Πρέπει να επιμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί.

    A. GURRIA: Συμφωνώ κατά βάση με ό,τι ειπώθηκε προηγουμένως. Είναι μεγάλη μου χαρά που συναντώ τον Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Βενιζέλο. Είμαστε καλοί φίλοι και είχαμε μια πολύ ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση.

    Ενημέρωσα τον Υπουργό ότι θα υποβάλω σήμερα στους Υπουργούς Στουρνάρα, Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, τρεις Εκθέσεις. Η πρώτη είναι μια πλήρης οικονομική Έκθεση για την Ελλάδα, η δεύτερη μια οικονομική Έκθεση σχετικά με τον ανταγωνισμό και η τρίτη μια Έκθεση Προόδου που θα υποβληθεί στην πλήρη μορφή της τον Ιανουάριο σχετικά με τη δημόσια διοίκηση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

    Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ δραστήριοι στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα αλλά και εργαζόμαστε προς όφελος της Ελλάδας. Υποβάλαμε, επίσης, μια ολοκληρωμένη Έκθεση σχετικά με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη Έκθεση σχετικά με κοινωνικά ζητήματα καθώς και μια ολοκληρωμένη Έκθεση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης..................http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/koines-deloseis-antiproedrou-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-me-geniko-grammatea-oosa-gurria.html
    27/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin