Thursday, November 21, 2013

Γερμανία: Η Μέρκελ αποδέχεται τη θέσπιση κατώτατου μισθού (8,50 ευρώ την ώρα). -Παραχώρηση έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)

Έτοιμη να αποδεχτεί τη θέσπιση κατώτατου μισθού στη Γερμανία, «κόκκινη γραμμή» των Σοσιαλδημοκρατών για να πάρει σάρκα και οστά ο «μεγάλος συνασπισμός» Νο. 2, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στο Βερολίνο ενώπιον επιχειρηματικών κύκλων.
«Και εγώ θα πρέπει να συμφωνήσω σε πράγματα που προσωπικά δεν θεωρώ ορθά, περιλαμβανομένου παραδείγματος χάριν το ζήτημα ενός νομικά δεσμευτικού γενικού κατώτατου μισθού» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος απευθυνόμενη στο ακροατήριο του συνεδρίου που διοργάνωσε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.


Η καγκελάριος επισήμανε πως έχει καταστεί σαφές ότι οι Σοσιαλδημοκράτες «δεν θα ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τη θέσπιση κατώτατου μισθού», στέλνοντας το πιο καθαρό μέχρι στιγμής μήνυμα στο SPD ότι θα συναινέσει στον κατώτατο μισθό παρά τη χρόνια αντίθεση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Η κίνηση της Μέρκελ για τον κατώτατο μισθό αφαιρεί ένα μεγάλο εμπόδιο από την ηγεσία του SPD προκειμένου να θέσει τη συμφωνία για τη συγκυβέρνηση ενώπιον της βάσης του κόμματος σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί προσεχώς.

«Ο εθνικός κατώτατος μισθός είναι τεράστιας συμβολικής σημασίας» δήλωσε ο Νιλς Ντίντεριχ, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο οποίος κάθισε επί 16 χρόνια στα έδρανα της Μπούντεσταγκ με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Το κόμμα έχει δεσμευτεί για το ζήτημα και χρειάζεται μία νίκη προκειμένου να στείλει μήνυμα στους νέους ανθρώπους» επισήμανε.

Μιλώντας ενώπιον των εργοδοτών, η Μέρκελ δήλωσε πως η κυοφορούμενη κυβέρνηση συνασπισμού «δεν είναι αυτό που ονειρεύονταν» οι ενδιαφερόμενοι, αλλά «το αποτέλεσμα της ψήφου» των Γερμανών εκλογέων στην ψηφοφορία της 22ας Σεπτεμβρίου.

Οι κάλπες ανέδειξαν την Μέρκελ παντοδύναμη. Το συντηρητικό μπλοκ απέσπασε 41,5%, ωστόσο δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες έδρες για να κυβερνήσει μόνο του. Και δεδομένου ότι οι προηγούμενοι εταίροι της, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), έμειναν εκτός Μπούντεσταγκ, η καγκελάριος αναγκάστηκε να στραφεί για την τρίτη της θητείας στο SPD που περιορίστηκε στις κάλπες σε ποσοστό 25,7%.

Οι διαπραγματεύσεις των Χριστιανοδημοκρατών και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας με τους Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο.

Κατά τον Νιλς Ντίντεριχ, η διαπραγμάτευση ενδέχεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει τις προσεχείς ημέρες -εφόσον το SPD αποσύρει την αξίωσή του για την αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πιο πλούσιοι, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο για την καγκελάριο.

Οι μισθοί καθορίζονται σήμερα στη Γερμανία με διαπραγμάτευση κατά κλάδο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, και σε ορισμένους τομείς οι μισθωτοί αμείβονται με λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα. Το SPD έχει ζητήσει τη θέσπιση κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

tovima.gr
21/11/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin