Friday, November 29, 2013

Βήματα σε κινούμενη άμμο απεργιών και εκκρεμοτήτων. -Συζήτηση για τη διαθεσιμότητα

Σοφία Βούλτεψη
29/11/2013

Η συνέχιση της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το εξάμηνο, οι κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών, η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων με την τρόικα, οι συνεχιζόμενες ενστάσεις όσον αφορά στον φόρο των ακινήτων και η μη ολοκλήρωση της πρότασης για την διαδικασία των πλειστηριασμών, δημιουργούν ένα νέο κύμα αβεβαιότητας, που καλύπτει την ευφορία για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τόσες πολλές εκκρεμότητες, το μόνο βέβαιο είναι πως η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την προσεχή Τρίτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 7 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία.
Οι δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες συζητείται ο προϋπολογισμός, ενισχύουν το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι αυτός τελεί υπό αίρεση – κάτι που ενισχύεται και από ευρωπαϊκές φωνές περί μελλοντικής ανάγκης «συμπλήρωσής» του.

Την ίδια ώρα, υπό συζήτηση παραμένει και το θέμα της διαθεσιμότητας, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιμένει πως οι 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους θα προέλθουν από την ΕΡΤ, από την ολοένα αυξανόμενη «δεξαμενή» των πειθαρχικών, από τις όποιες περικοπές προσωπικού από τις αμυντικές βιομηχανίες και από στοχευμένες παρεμβάσεις σε μικρά και μεσαία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Επίσης, για τις 11.000 απολύσεις που, σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014, είπε ότι αυτές θα προέλθουν κατά ένα μέρος από τη διαθεσιμότητα, από υπαλλήλους δηλαδή που δεν θα επανατοποθετηθούν, από την επιτάχυνση απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον περιορισμό σε μέγεθος Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ως απόρροια αξιολόγησης όλων των ΝΠΙΔ.

«Δεν μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος ΝΠΙΔ που λειτουργούν με περισσότερο προσωπικό από όσο χρειάζεται», τόνισε ο υπουργός και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δήλωσε πως δεν σκοπεύει να κρατήσει προσωπικό που δεν χρειάζεται.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ αναφερόμενος στη διαδημοτική κινητικότητα είπε ότι δόθηκε αυτή η δυνατότητα στους δήμους, ώστε να μετακινηθούν υπάλληλοι από δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε δήμους όπου υπάρχουν κενά.
Για τη συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον ΟΟΣΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποτελεί μία σύνθετη άσκηση, που έχει ως στόχο τον εντοπισμό διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και πως οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα απαλλάξουν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και ιδίως τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία από περιττά διοικητικά βάρη.
 elzoni.gr
29/11/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin