Thursday, November 28, 2013

Επίτροπος Μπαρνιέ: «Επί ελληνικής προεδρίας θα γίνει η τραπεζική ένωση». -Πρέπει να υπάρξει περισσότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, -δήλωσε

Η ευρωπαϊκή προεδρία, την οποία θα αναλάβει η Ελλάδα τον Ιανουάριο, πρέπει να είναι επιτυχής και για την ίδια και για το σύνολο της Ευρώπης, και στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος της τραπεζικής ένωσης, περιλαμβανομένων των μέτρων για την εγγύηση των καταθέσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα.

Πεποίθηση μου, είπε ο κ. Μπαρνιέ, είναι ότι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη, υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να ελπίζουμε, μετά από τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι δέσμευση των 28 της ΕΕ -το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δυο φορές ζητήσει την τραπεζική ένωση-, καθώς και της G20, να πάμε σε περισσότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ξαναθέσουμε τις χρηματαγορές στην υπηρεσία τής πραγματικής οικονομίας. 


Σε ορισμένες χώρες, προσέθεσε, βλέπουμε ήδη θετικά σημάδια, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, στην οποία η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει το 2014 και να ενισχυθεί το 2015. Ήδη διαπιστώνεται ελαφρώς πλεόνασμα και διαφαίνεται δυνατότητα να μειωθεί το χρέος.

Ο κ Μπαρνιέ διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και υπογραμμίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στους τομείς της ποιοτικής γεωργίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσουμε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων δεν είναι μόνη της, αλλά έχει και θα έχει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, όσο και μέσω τεχνικής βοήθειας.
Υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ώστε οι προσπάθειες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο, σημειώνει, επισημαίνοντας και την πρόοδο ως προς την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. 

Η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, λέει, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι σε κομβικό σημείο, και η ελληνική προεδρία θα είναι σημαντική για την Ελλάδα και την ΕΕ. Στη διάρκειά της πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, η οποία εκτός από το κομμάτι της εποπτείας και της εξυγίανσης, πρέπει να περιλαμβάνει και την εγγύηση των καταθέσεων.
Για το τελευταίο μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκός νόμος για την εγγύηση των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ, τον οποίο θα εδραιώσουμε, σημειώνοντας ότι υπάρχει νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας με προίκα 1% των καταθέσεων για την εγγύηση των καταθετών.

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνον την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της ΕΕ, και πιστεύει ότι χάρη στα διαρθρωτικά ταμεία, τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τις καλύτερες τράπεζες, μετά τις αναδιαρθρώσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, θα πρέπει να αναμένουμε ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η τραπεζική ένωση θα συμβάλει στην άρση του κατακερματισμού και της ανισότητας των επιτοκίων.
Στις παρατηρήσεις, ότι ο τερματισμός της δημοσίευσης των ισολογισμών στα έντυπα μέσα, καθώς και η ηλεκτρονική δημοσίευση των προμηθειών, θα επιδεινώσουν την κρίση στον Τύπο, απάντησε ότι θα πρέπει να το δούμε σε μια μεταβατική περίοδο, αλλά θα πρέπει επίσης να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το δημόσιο χρήμα, σημειώνοντας ότι από την ψηφιοποίηση των προμηθειών η ΕΕ θα εξοικονομήσει 80 δισ. ετησίως.

Για το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, παρέπεμψε στον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο Όλι Ρεν και προσέθεσε ότι οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να χαλαρώσουν.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για καλή χρήση των δημοσιονομικών στην Ευρώπη, λέγοντας ότι περισσότερα χρέη σημαίνουν περισσότερους φόρους για τα παιδιά μας, καθώς και την ανάγκη οι Βρυξέλλες, να κάνουν λιγότερες ρυθμίσεις και περισσότερη πολιτική.
tovima.gr
28/11/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Banken sollen 55 Milliarden Euro zurücklegen....

    Die Banken in der Eurozone sollen bis 2028 55 Milliarden Euro zur Bewältigung von Krisen in einen zentralen Abwicklungsfonds einzahlen. Strittig ist noch, wer bis dahin im Krisenfall zahlen muss.

    MünchenEuropas Banken sollen einem Zeitungsbericht zufolge 55 Milliarden Euro für Krisen zurücklegen. Wie die „Süddeutsche Zeitung“ (Samstag) berichtete, sollen sich die Banken nach Plänen der EU-Kommission so künftig aus eigener Kraft sanieren oder die eigene Abwicklung mitfinanzieren. Das Blatt beruft sich dabei auf Pläne zum Aufbau einer sogenannten Bankenunion.

    Das Geld soll dem Blatt zufolge bis 2025, spätestens 2028 in einen zentralen europäischen Abwicklungsfonds eingezahlt werden. Bisher sprang der Steuerzahler ein, um Banken vor einer Pleite zu retten. Durch die Vorsorge der Banken sowie eine Kostenbeteiligung von Aktionären, Gläubigern und Einlegern solle dies künftig vermieden werden.

    Strittig sei derzeit aber, wer zahlen müsse, bis der Bankenfonds gefüllt sei, schrieb die Zeitung. So sei unklar, ob etwa alle 6000 Banken der Eurozone in den Fonds einzahlen oder nur die größten 130. Unklar sei auch, wer die letzte Entscheidung treffe, dass eine Bank geschlossen werden müsse. Eine Lösung werde bis Ende des Jahres angestrebt.
    dpa
    http://www.handelsblatt.com/unternehmen/banken/europa-banken-sollen-55-milliarden-euro-zuruecklegen/9184788.html
    7/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin