Saturday, November 23, 2013

Κίνα: Ο Ισπανός πρεσβευτής εκλήθη για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρεσβευτής της Ισπανίας στην Κίνα εκλήθη την Πέμπτη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόφαση αυτήν την εβδομάδα ισπανικού δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κινεζικού κράτους σε σχέση με κατηγορίες ότι διέπραξαν γενοκτονία στο Θιβέτ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και ο πρώην πρωθυπουργός Λι Πενγκ μπορεί να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να συλληφθούν κατά την διάρκεια ταξιδιών τους στο εξωτερικό έπειτα από την απόφαση αυτή για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας την Τρίτη.


Η απόφαση αυτή για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αφορά και σε άλλους τρεις Κινέζους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι μπορεί επίσης να συλληφθούν αν ταξιδέψουν στην Ισπανία ή σε άλλες χώρες που αναγνωρίζουν τις εντολές της ισπανικής δικαιοσύνης.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε «παράλογη» την υπόθεση αυτή νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και σημείωσε ότι ζήτησε διευκρινίσεις από την Ισπανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την υπόθεση αυτή και με κάποια ανησυχία καθώς αυτές οι δικαστικές δράσεις μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις με την Κίνα, οι οποίες είναι πολύ καλές», δήλωσε διπλωματική πηγή της Μαδρίτης.

Οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία όσον αφορά στην απόφαση αυτή της ισπανικής δικαιοσύνης στην συνάντηση με τον Ισπανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή.

Στην Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν επίσης συνομιλίες ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και Κινέζους εκπροσώπους.

Δύο οργανώσεις υποστήριξης του Θιβέτ και ένας μοναχός με ισπανική υπηκοότητα έφεραν την υπόθεση αυτή κατά των πρώην αξιωματούχων της Κίνας το 2006 ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, στηριζόμενοι στην ισπανική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει την δίκη στην Ισπανία υπόπτων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό όταν κάποιο από τα θύματα των παραβιάσεων αυτών έχει την ισπανική υπηκοότητα.

protothema.gr
23/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -

Οι ανθρώπινοι δαυλοί του Θιβέτ....




No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin