Monday, November 18, 2013

Bofinger: Ετήσια κέρδη €20 δισ. για τη Γερμανία από τα χαμηλά επιτόκια...

«Στη Γερμανία εκνευρίζονται πολλοί, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τις εγγυήσεις που δίνονται για την Ελλάδα και κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο προϋπολογισμός στη Γερμανία, εξαιτίας των τρομερά χαμηλών επιτοκίων, εξοικονομεί ετησίως 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές τόκων», τονίζει ο γνωστός Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι ένας κερδισμένος στην Ευρωζώνη. 


Ο ίδιος τάσσεται σαφώς υπέρ «περισσότερης Ευρώπης», επικρίνοντας συγχρόνως τα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα, και υποστηρίζει μια ταχύτερη υλοποίηση της Τραπεζικής Ένωσης, για να αφαιρεθεί, όπως σημειώνει, το βάρος από τις χώρες να καταβάλουν σε περίπτωση ανάγκης εκ νέου βοήθειες δισεκατομμυρίων ευρώ. 


  • Προσθέτει δε, πως χρειάζεται μια περισσότερο ενισχυμένη Δημοσιονομική Ένωση και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκιαγραφώντας την ίδια στιγμή τι θα συμβεί αν επικρατήσει η τάση για «λιγότερη Ευρώπη», δηλαδή η επιστροφή κοινοτικών αρμοδιοτήτων στα εθνικά κράτη. 


  • Κατά την άποψή του, το τωρινό σύστημα δεν είναι σταθερό, ακριβώς επειδή η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητες σε μερικούς τομείς και σε μεγάλα οικονομικά «σοκ» υπάρχει κίνδυνος να μην τα αντέξει το σύστημα και κατόπιν θα εξαφανιζόταν το ευρώ, το οποίο μέχρι τώρα απέτρεψε τα χειρότερα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπόφινγκερ, ακόμη και να υπήρχαν η πεσέτα και η λίρα, στην Ισπανία «θα είχε σκάσει η φούσκα των ακινήτων» και η Ιταλία θα είχε προβλήματα εξαιτίας της μειούμενης ανταγωνιστικότητάς της. .......ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ capital.gr

18/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin