Monday, November 4, 2013

Sharon Bowles: "Η απάντηση της Τρόικας στην κρίση στερείται διαφάνειας και αξιοπιστίας".

Τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των πολιτικών που εφαρμόζει η "τρόικα" ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση εξετάζει σε δημόσια ακρόασή του το ΕΚ, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου από τις 16:30 ώρα Ελλάδος. Η συζήτηση αναμένεται να εστιασθεί σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Σλοβενία και στη δημοκρατική νομιμοποίηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί. Εμείς ζητήσαμε από την πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών, Sharon Bowles να μας μιλήσει για τα μέτρα.

Η τρόικα έχει αναλάβει να ελέγχει κατά πόσον οι χώρες αυτές λαμβάνουν τα επώδυνα μέτρα λιτότητας και εφαρμόζουν τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που προϋποθέτει η εκταμίευση των κονδυλίων του Μηχανισμού Σταθερότητας.


Ακολουθεί η συνέντευξη της κ. Bowles

Η πολιτική της Τρόικας βοήθησε τα κράτη μέλη να ξεπεράσουν την κρίση;
Παρ' ότι υπάρχουν θετικά σημεία για τις χώρες αυτές, χάρη στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των λαών τους, η συνολική απάντηση της Τρόικας στην κρίση στερείται διαφάνειας και, ενίοτε, αξιοπιστίας. Με βάση την εμπειρία της Κύπρου, είναι ξεκάθαρο πως η Τρόικα χρειάζεται μεγαλύτερο συντονισμό των μελών της, ενώ θα πρέπει να επανεξετασθεί ο ίδιος ο τρόπος εργασίας της. Δε είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις κρίσιμες για μια χώρα στο σκοτάδι και χωρίς να είναι κανένας υπόλογος για τις επιπτώσεις τους. Η Τρόικα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε απόφασή της και για τις συνέπειες που θα έχει κάθε απόφασή της.

Γιατί η ακρόαση της επόμενης εβδομάδας ήταν απαραίτητη;

Η ακρόαση αποτελεί το πρώτο στάδιο στις συζητήσεις που θα προηγηθούν την έκθεση της επιτροπής Οικονομικών για το ρόλο και τη λειτουργία της Τρόικας. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εσωτερική λειτουργία της Τρόικας. Δυστυχώς λόγω των εσωτερικών κανόνων του το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΕΚ για ανοικτή και διαφανή συζήτηση με όλα τα μέλη της Τρόικας. Η ακρόαση θα εστιασθεί επίσης στις προσπάθειες να αποσυνδεθούν τα χρέη των τραπεζών από εκείνα των χωρών και πώς θα αποκατασταθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές επιπτώσεις στις χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης. Η επιτροπή Οικονομικών θα δουλέψει σκληρά για να διασφαλίσει ότι το πόρισμά της θα κατατεθεί πριν από τις ευρωεκλογές.
 europarl.europa.eu
4/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 --------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin