Wednesday, December 4, 2013

ΥΠΕΞ: Συμμετοχή Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες, 03.12.2013)

ΥΠΕΞ, Τρίτη, 03 Δεκέμβριος 2013
-
O καθορισμός της θεματολογίας της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2014 στην Ουαλία, ήταν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στην οποία μετέχει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τις παρεμβάσεις του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις τρεις βασικές προτεραιότητες που είναι οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, η ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η νέα μορφή της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα των εταιρικών σχέσεων, τις οποίες ο κ. Βενιζέλος, στη δεύτερη παρέμβασή του, χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει η Συμμαχία αυτή τη στιγμή, επισημαίνοντας ότι πρέπει να το αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αυτό αφορά, τόνισε, κάθε είδος εταιρικής σχέσης, από το Συνεταιρισμό και την Ειρήνη, (Partnership for Peace), που αφορά κυρίως τον ευρωπαϊκό χώρο μέχρι τον Μεσογειακό Διάλογο, την πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης, που αφορά τις χώρες του Κόλπου, και κάθε άλλο σχήμα εταιρικό που με ευελιξία πρέπει να αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει κάθε χώρα η οποία μετέχει σε αυτές τις εταιρικές σχέσεις.

  • Το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας της πρώτης μέρας, ήταν η πολιτική ανοικτών θυρών, δηλαδή η πολιτική Διεύρυνσης. Οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με τη Διεύρυνση, ιδίως δε σε σχέση με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι απολύτως σαφείς και συνδέονται με τα γενικότερα κριτήρια του ΝΑΤΟ και όχι με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – ΠΓΔΜ.

Τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη χώρα μας και είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Λαβρόφ – Βενιζέλου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως τόσο η σχέση ΕΕ - Ρωσίας, όσο και η σχέση ΝΑΤΟ – Ρωσίας, έχουν ζωτική σημασία και στην πραγματικότητα επηρεάζουν μία σειρά από πολύ σημαντικά πεδία όπως για παράδειγμα την Ανατολική Εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ.

Στο αυριανό πρόγραμμα της Συνόδου, προβλέπεται, επίσης, συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του που μετέχουν στο Αφγανιστάν, στην αποστολή ISAF, ενώ, τέλος, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Γεωργίας, ενόψει του οποίου ο κ. Βενιζέλος και η Γεωργιανή ομόλογός του υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για την παροχή βοήθειας για την προσέγγιση της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε, επίσης, σε διμερή βάση με τον Ισπανό ομόλογό του κ. José Manuel García-Margallo και έκαναν μία επισκόπηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος τόσο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο χώρο του ΝΑΤΟ.
 mfa.gr
3/12/13 
----------------------
----------------------

  • NATO Foreign Ministers' statement on Ukraine 
 
The North Atlantic Council discussed the developments in Ukraine. We follow closely the situation in the country.
We condemn the use of excessive force against peaceful demonstrators in Ukraine. We call on all parties to refrain from provocations and violence.
We urge Ukraine, as the holder of the Chairmanship in Office of the OSCE, to fully abide by its international commitments and to uphold the freedom of expression and assembly. We urge the government and the opposition to engage in dialogue and launch a reform process.
A sovereign, independent and stable Ukraine, firmly committed to democracy and the rule of law, is key to Euro-Atlantic security. Ukraine remains an important partner of NATO and the Alliance highly values Ukraine’s contributions to international security. Our partnership will continue on the basis of the values of democracy, human rights and the rule of law. NATO remains committed to supporting the reform process in Ukraine.
 http://www.nato.int/cps/en/natolive/news_105435.htm
3/12/13
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin