Thursday, December 12, 2013

Αγώνας δρόμου για 1 δισ. ως τα Χριστούγεννα. Ανησυχία και για κούρεμα καταθέσεων

Η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας παραμένουν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.
Οι συζητήσεις άρχισαν στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, θα διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα.
Η τρόικα έχει βάλει στο στόχαστρο τα τέσσερα προαπαιτούμενα -αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων- προκειμένου να εκταμιευθεί έως το τέλος του έτους, η δόση του 1 δισ. ευρώ. που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα, στο δεύτερο «μέτωπο», η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας πρέπει να συμφωνήσουν και στα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Νοέμβριο.
Εκτενής συζήτηση έγινε για το νομοσχέδιο που αφορά τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει σήμερα ή αύριο Παρασκευή στη Βουλή.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ή ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την τρόικα δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
«Γυρίσαμε από τις Βρυξέλλες και η τρόικα και εμείς. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Θα φανεί» πρόσθεσε.
Επίσης στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνουν να εννοηθεί ότι η πρώτη κατοικία θα προστατευτεί και το 2014 από τους πλειστηριασμούς και πως αυτό που μένει είναι να καθοριστούν τα κριτήρια σχετικά με το μέτρο.
Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων, ο κ. Προβόπουλος, διευκρίνισε ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».
Επιπλέον, η ΟΤΟΕ ανέφερε ότι ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως οι τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των ελλήνων καταθετών και των ξένων επενδυτών.
Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες είναι οι αυξημένες επισφάλειες, γεγονός το οποίο θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014.
Σε ό,τι αφορά τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, που έκλεισαν, ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε, σύμφωνα με τους τραπεζοϋπαλλήλους, ότι τα χρονικά περιθώρια από την Τράπεζα Ελλάδος εξαντλήθηκαν, αλλά οι καταθέσεις σ’ αυτές διασφαλίστηκαν απόλυτα και οι διαδικασίες που αφορούν στους εργαζόμενους θα εξελιχθούν ομαλά.
elzoni.gr
12/12/13
--
-


2 comments:

  1. Διαψεύδει ο Χοακίν Αλμούνια τα περί "κουρέματος ασφαλισμένων καταθέσεων"....

    Ο Αντουάν Κολομπανί, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιτρέπεται ή υπάρχει οποιοδήποτε «παραθυράκι» για «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων (δηλ. καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ), στην Ε.Ε, εκθέτοντας τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο οποίος σε δελτίο τύπου που διένειμε την Τρίτη άφηνε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημειώνεται ότι από το κείμενο της απάντησης του κ. Αλμούνια, σε επερώτηση που κατέθεσε ο κ. Χουντής, δεν προέκυπτε κανένα τέτοιο «παραθυράκι». Παρόλα αυτά, πολλά μέσα ενημέρωσης και blog άκριτα αντέγραψαν το συγκεκριμένο δελτίο τύπου, αναπαράγοντας με αυτόν τον τρόπο ψευδείς ειδήσεις.

    O κ. Κολομπανί εξέδωσε επίσημη δήλωση όπου αναφέρει ότι «όπως ξεκάθαρα φαίνεται από την απάντηση του κ. Αλμούνια στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, οι [υφιστάμενοι] Ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις [τραπεζών] δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. Οι καταθέσεις, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες εξαιρούνται σήμερα από τον επιμερισμό των βαρών που πρέπει να έχει γίνει, προτού οι τράπεζες ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Οι σημερινοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων αναφέρονται αποκλειστικά στον επιμερισμό βαρών στους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης".

    Αναφορικά δε με τις ασφαλισμένες καταθέσεις, οφείλω να αναφέρω τα εξής: ότι η «κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των τραπεζών» (BRRD) ρητά αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (DGS), εξαιρούνται από τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in, άρθρο 38). Οπότε, οι καταθέτες με τέτοια ποσά ποτέ δεν θα χρειαστεί να υποστούν απώλειες. Αντιθέτως, οι απώλειες θα καλυφθούν από τα Ταμεία Εγγυοδοσίας – έως του ποσού της κάλυψης (Άρθρο 99). Μάλιστα, έως ότου τεθεί σε ισχύ is η οδηγία BRR είναι αδύνατον να πληγούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας DGS, με την οποία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε» (Αρθρο 7 της Οδηγίας DGS)».

    Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό νομικό πλαίσιο για τον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών χρεοκοπιών τέθηκε σε ισχύ μετά τη χαοτική χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο (Μάρτιος 2013) και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2013.
    http://euractiv.gr/oikonomia/diapseydei-o-xoakin-almoynia-ta-peri-koyrematos-asfalismenon-katatheseon
    12/12/13

    ReplyDelete
  2. Maßnahmen gegen Finanzkrisen.....EU einig bei Regeln zur Bankenrettung....

    Vertreter von EU-Kommission, Europaparlament und Europäischem Rat haben sich auf Regeln zur Rettung angeschlagener Banken geeinigt. Damit solle künftig nicht mehr in erster Linie der Steuerzahler zur Rettung von Geldinstituten herangezogen werden, betonte EU-Finanzkommissar Michel Barnier in der Nacht. Barnier sprach von einem "großen Schritt".

    Gemäß der Einigung seien künftig "nicht mehr die Steuerzahler die Ersten, die für Fehler der Banken zahlen müssen", betonte Barnier. Die Banken müssten "Geld für schwere Zeiten zur Seite legen", um den Finanzsektor widerstandsfähiger zu machen, erklärte der Finanzkommissar: "Wir ziehen die Lehren aus der Krise." Die neuen Regeln gelten für alle 28 EU-Mitgliedstaaten. Es handele sich um einen "fundamentalen Schritt zur Realisierung der Bankenunion", erklärte Barnier.

    Die neue Regelung steht im Zusammenhang mit dem Mechanismus zur Bankenabwicklung, über den die EU-Finanzminister noch verhandeln. Dazu ist für den 18. Dezember ein Sondertreffen angesetzt, bei dem ein Kompromiss festgezurrt werden soll. Der Abwicklungsmechanismus ist neben der bereits beschlossenen Bankenaufsicht der zweite Pfeiler der europäischen Bankenunion. Auch die Einigung auf die Bankenaufsicht war vor einem Jahr erst nach langem Ringen in der Nacht vor dem Dezembergipfel erzielt worden.

    Gemäß der neuen Direktive sollen zur Rettung angeschlagener Banken künftig zuerst die Aktionäre und Gläubiger zur Kasse gebeten werden ("Bail-in"). Sie sollen nach Angaben aus EU-Kreisen mindestens acht Prozent der Verluste der Bank tragen, bevor nationale Rettungsfonds angezapft werden dürfen. Die Regeln sollen Anfang 2016 in Kraft treten.
    http://www.tagesschau.de/wirtschaft/eubankenrettung100.html
    12/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin