Tuesday, December 17, 2013

Η τρόικα έφυγε, αγκάθια και χρέη έμειναν. -Σε κίνδυνο η δόση του 1 δις

Σε θρίλερ εξελίχθηκε για ακόμη μία ημέρα η συνάντηση των επιτελείων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας είχαν συζητήσεις με τους επικεφαλής των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών και αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αν και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι καταγράφηκε πρόοδος, προεξοφλώντας την επιστροφή του τον Ιανουάριο.

Κατόπιν τούτου θεωρείται εντελώς αβέβαιη η εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ στο σημερινό Eurogroup, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μονομερή ρύθμιση του θέματος των πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση πριν από το κλείσιμο της Βουλής την προσεχή Παρασκευή.



Με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν να έχει αναβληθεί λόγω προβλημάτων στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο, ο κ. Σαμαράς επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

  • Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός των Οικονομικών κάθε άλλο παρά αισιόδοξος εμφανίστηκε σχετικά με την εκταμίευση της δόσης - αν και στις 11 Ιανουαρίου η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 1,853 δις ευρώ.

Σχετικά με την μονομερή ρύθμιση των εκκρεμών θεμάτων, κυρίως όσον αφορά στους πλειστηριασμούς και στον ΦΠΑ στην εστίαση, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, όχι με την έγκριση, αλλά με την ανοχή της τρόικας.

Μετά από τις μαραθώνιες, επί σειρά ημερών, διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, βρισκόμαστε στο εξής σημείο:

- Για τα ΕΑΣ (που αποτελούν ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα), οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, θα διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος, με το πρώτο να «φορτώνεται» τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις και να κλείνει. Το στρατιωτικό σκέλος θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό προσανατολισμό για ένα μεταβατικό διάστημα.

- Για τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας (το καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι «υπήρξε κάποια περαιτέρω προσέγγιση, περιορίστηκαν οι διαφορές, ήρθε αρκετά προς την πλευρά μας η τρόικα. Θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις και με την τρόικα (μέσω e- mails και τηλεφωνικά) και σε κυβερνητικό επίπεδο».

Η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει (ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - αν, και όπως αναφέρουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν την προτιμούν) τη ρύθμιση για ένα έτος, με την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων (εισοδηματικά- περιουσιακά, αντικειμενικές αξίες, ύψος δόσης). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, «αυτό που ενδιαφέρει την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».

- Για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση επιθυμεί να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή 13%, του οποίου η πιλοτική εφαρμογή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, για να ανοίξουν τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι υστερήσεις στα έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα), του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, κ.ά.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κατά τις νέες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, αποκλείοντας και πάλι κατηγορηματικά, να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αυξήσεις φόρων.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δις ευρώ (το 1,8 δις ευρώ από το ΔΝΤ), καθώς  τον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δις ευρώ.

Εξελίξεις στην υπόθεση της Χ.Α.

Στο μεταξύ, με οκτώ ψήφους υπέρ και μια κατά -του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Πολύβιου Ζησιμόπουλου- η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Ολομέλεια την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.
Η σχετική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά την καταβολή της τελευταίας δόσης της κρατικής χρηματοδότησης προς την Χρυσή Αυγή που φθάνει στο ποσό των 300.000 ευρώ.
Και τα 8 από τα 9 συνολικά μέλη της Επιτροπής συνέκλιναν στην άποψη, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.
elzoni.gr
17/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin