Friday, December 13, 2013

Νέο ρεκόρ χρέους στην Ιταλία. -2,085 τρισεκ. ΕΥΡΩ

Νέο ρεκόρ σημείωσε το δημόσιο χρέος στην Ιταλία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, τον Οκτώβριο το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 2,085 τρισεκ. ευρώ. 


Τον Σεπτέμβριο ανερχόταν σε 2,068 τρισεκ. ευρώ. 

Ανησυχητική χαρακτηρίζεται εξάλλου η καταγραφόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων: τους πρώτους δέκα μήνες του 2103, στα ταμεία του ιταλικού δημοσίου συνέρευσαν 307,8 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2012 ήταν 309,3 δισεκατομμύρια ευρώ. 
enet.gr
13/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει

4 comments:

  1. Ξεπέρασε τα 2 τρις ευρώ το δημόσιο χρέος της Ιταλίας....

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, τον Οκτώβριο το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 2,085 τρισεκ. ευρώ.

    Τον Σεπτέμβριο ανερχόταν σε 2,068 τρισεκ. ευρώ.

    Ανησυχητική χαρακτηρίζεται εξάλλου η καταγραφόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων: τους πρώτους δέκα μήνες του 2103, στα ταμεία του ιταλικού δημοσίου συνέρευσαν 307,8 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2012 ήταν 309,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Στο μεταξύ ο Λέτα ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από την κυβέρνηση.
    - See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/82781#sthash.v90kFcuC.dpuf
    13/12/13

    ReplyDelete
  2. S&P: Δεν πείθεται από τις προβλέψεις της Ιταλίας για ανάκαμψη...

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) εμφανίστηκε να δυσπιστεί για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ιταλίας ότι η χώρα οδεύει σε έξοδο από την ύφεση, επισημαίνοντας ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να μεγεθυνθεί με ένα ρυθμό που είναι υποδιπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που έχει προβλέψει η Ρώμη.

    Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πρόβαλε τις τελευταίες ημέρες την εκτίμηση ότι το ιταλικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) σταμάτησε να συρρικνώνεται το τρίτο τρίμηνο του 2013, κάτι που θεωρεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της ύφεσης στη χώρα του, η οποία είναι η πιο μακρά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας προσδοκά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2014.

    Όμως ο S&P υπολογίζει ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,4% το 2014 και κατά 0,9% το 2015.

    Η εκτίμηση αυτή είναι πιο απαισιόδοξη από εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που αναμένουν ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6-0,7% το 2014 και κατά 1,1-1,4% το 2015.

    Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζει ότι «όλες οι προβλέψεις των θεσμών αυτών υποτιμούν» τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης, όπως η απόφαση των αρχών να καταβληθούν οφειλές του δημοσίου σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα δημιουργήσουν συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, αφού αυτές οι οφειλές ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο S&P προειδοποίησε ότι εάν η απόδοση της ιταλικής οικονομίας είναι κακή, αυτό «θα εμποδίσει την κυβέρνηση» να τηρήσει τις δεσμεύσεις της να μειώσει το δημόσιο χρέος από το τρέχον επίπεδό του – βρίσκεται πάνω από το 130%. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μετωπική σύγκρουση τον Λέτα με τις Βρυξέλλες. Ήδη ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι αντιμέτωπος με διαδηλώσεις πολιτών οι οποίοι είναι απηυδισμένοι λόγω της οικονομικής κρίσης• πρόσφατα μάλιστα ο Λέτα καταφέρθηκε εναντίον των «αγιατολάδων της λιτότητας» στην ΕΕ.

    Η Τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το δημόσιο χρέος έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 2,085 τρισ. ευρώ, από 1.989 στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

    Ο οίκος αξιολόγησης προέβη στις εκτιμήσεις αυτές σε μια ανακοίνωσή του με την οποία ανέφερε πως διατηρεί το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα BBB, την τέταρτη καλύτερη της δικής του κλίμακας. Πάντως, διατήρησε την προοπτική του αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει «τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες» η Ιταλία να υποβαθμιστεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

    «Θα μπορούσαμε να μειώσουμε το αξιόχρεο εάν, ιδίως, συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα συνέβαλαν να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και να αποτρέψει την επιδείνωση των δεικτών του χρέους», σημείωσε ο S&P.
    http://www.protothema.gr/economy/article/336900/sp-den-peithetai-me-ta-peri-telous-tis-ufesis-stin-italia-/
    13/12/13

    ReplyDelete
  3. Ιταλία: Καταργείται η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.....Με σκοπό να ξεπεραστεί η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείρηση των περασμένων ετών....

    Την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων αποφάσισε να καταργήσει η ιταλική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα κατόπιν του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής.

    Η χρηματοδότηση προς τα ιταλικά πολιτικά κόμματα πρόκειται να καταργηθεί βαθμιαία, με μείωση των επιχορηγήσεων από το επόμενο έτος μέχρι το 2017.

    Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης Λέτα θα αντικατασταθεί από εθελοντικές χρηματικές συνεισφορές από μέρους πολιτών.

    «Παράλληλα, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να αναθέσουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους σε ανεξάρτητες λογιστικές εταιρίες», τόνισε ο Λέτα, σύμφωνα με τον οποίο «με τον τρόπο αυτό πρόκειται ασφαλώς να ξεπεραστεί η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείρηση των περασμένων ετών».

    «Όσοι πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να διαθέτουν το δυο τοις χιλίοις των εισοδημάτων τους για την στήριξη των κομμάτων» επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο παρενέβη μέσω Twitter: «πρόκειται μόνον για λόγια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να επιστρέψει, πρώτα απ' όλα, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις 45 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε φέτος για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων».

    Ο υπουργός αρμόδιος για τις Θεσμικές Αλλαγές Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ανέφερε -επίσης μέσω του Twitter- ότι «μετά την σημαντική αυτή κίνηση σειρά έχει, τώρα, η μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών».

    Πολιτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι με την κίνηση αυτή ο Λέτα επιχειρεί να «αποδυναμώσει» τις εξαγγελίες περί καινοτόμων και ρηξικέλευθων παρεμβάσεων του νεοεκλεγέντα γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι.

    Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων ήταν ένα από τα αιτήματα στα οποία στεκόταν ο Ρέντσι, θεωρώντας την βασική προκειμένου να αλλάξει η σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=548734
    13/12/13

    ReplyDelete
  4. Alerte rouge sur la dette publique italienne...

    La dette publique atteint 135,6% du PIB au premier trimestre. C’est moins que la Grèce, mais l’Italie ressort comme le deuxième pays le plus endetté devant le Portugal et Chypre

    La dette publique italienne ne ralentit pas sa course. Selon le dernier bulletin d’Eurostat publié aujourd’hui, le niveau de la dette publique de la troisième économie de la zone euro a encore grimpé de 5,4 points de pourcentage en un an, à 135,6% du PIB au premier trimestre, contre 130,2% au premier trimestre 2013. C’est moins que la Grèce (174,1% du PIB), mais l’Italie ressort comme le deuxième pays le plus endetté devant le Portugal (132,9%) et Chypre (112,2% du PIB). Surtout, c’est un niveau sensiblement supérieur à l’objectif de 134,9 % du PIB fixé par le Trésor Italien pour la fin de l’année. Au lendemain de la révision drastique à la baisse de la prévision de croissance de la Banque d’Italie (de 0,7% à 0,2%) pour 2014, ce chiffre risque d’alimenter les risques de turbulences estivales pour la troisième économie de la zone euro.

    Un premier semestre de croissance négative

    «Il n’est pas dit que ce niveau de dette reste aussi élevé à la fin de l’année : il y a un impact saisonnier lié à l’augmentation des besoins de financement du secteur public au premier semestre», relativise-t-on au siège du Trésor italien. Selon les dernières prévisions du Trésor, le niveau de la dette publique italienne devait se «stabiliser» à 134,9% du PIB à la fin 2014 avant d’amorcer une inversion de tendance en 2015 à 133,3%, et 129,8% du PIB en 2016. Mais compte tenu des lenteurs de la reprise qui font encore craindre un premier semestre de croissance négative, la plupart des observateurs restent encore sceptiques sur cet objectif de stabilisation. Compte tenu de l’impact négatif de l’anémie de l’économie sur les rentrées fiscales, nombre d’analystes jugent inévitable une manœuvre corrective (collectif budgétaire) de l’ordre de 10 milliards d’euros en septembre, ce que le ministre de l’Economie a exclu jusqu’ici....................En savoir plus sur http://www.lesechos.fr/monde/europe/0203659184627-alerte-rouge-sur-la-dette-publique-italienne-1026843.php?xtor=RSS37&fChqiVKPSCxmdtPE.99

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin