Sunday, December 22, 2013

Δεν παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να μην πληρώνουν ασφάλιστρα. -ΤΟ 45% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Την ίδρυση εξεταστικού κέντρου για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος διπλωματούχων μηχανικών, ανακοίνωσε το ΤΕΕ Θράκης. Ειδικότερα η διοικούσα επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, έχοντας υπόψη: την απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας να συμπεριληφθεί το περιφερειακό τμήμα Θράκης του ΤΕΕ με έδρα την Κομοτηνή, στα τμήματα που έχουν αρμοδιότητα διεξαγωγής εξετάσεων για χορήγηση άσκησης επαγγέλματος στους διπλωματούχους μηχανικούς ανωτάτων σχολών του εσωτερικού και ισοτίμων ανωτάτων του εξωτερικού. Τις διατάξεις του άρθρου άρθρο 6 της ΚΥΑ ΕΔ5/4/339/14-9-1984 «Διαδικασία χορήγησης άσκησης επαγγέλματος σε διπλωματούχους μηχανικούς ανωτάτων σχολών» και προκειμένου να συγκροτήσει τριμελείς εξεταστικές επιτροπές, για τις εξεταστικές περιόδους του 2014 καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς σε στελέχωση. Όσοι διαθέτουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία και επιθυμούν να συμμετέχουν στις παραπάνω εξεταστικές επιτροπές μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση συνοδευόμενη με βιογραφικό σημείωμα στα γραφεία του ΤΕΕ-Θράκης μέχρι και την Δευτέρα 20/1/2014.

Μετά από την αποφοίτηση από τις πολυτεχνικές σχολές, οι διπλωματούχοι μηχανικοί για  να ασκήσουν το επάγγελμα τους δίνουν εξετάσεις. Εξετάσεις οι οποίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 διενεργούνται από το ΤΕΕ. Για το σκοπό αυτό εξεταστικά κέντρα έχουν ιδρυθεί σε 5 από τα 17 περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ. Βρίσκονται σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χανιά, Πάτρα και Αθήνα. Η ύπαρξη της πολυτεχνικής σχολής στην Ξάνθη δημιούργησε τις προϋποθέσεις για εξεταστικό κέντρο και στο ΤΕΕ της Θράκης. Αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα ανέφερε ο Νίκος Παπαθανασίου, απερχόμενος πρόεδρος της σημερινής διοίκησης του ΤΕΕ και επανεκλεγείς μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.   

«Με πολλές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να δημιουργηθεί εξεταστικό κέντρο και στη Θράκη. Αυτό με απόφαση της κεντρικής διοίκησης του ΤΕΕ έγινε αποδεκτό. Ο λόγος είναι ότι ήταν μέχρι το 1989 ενοποιημένο το τμήμα ΑΜΘ. Μετά την απεξάρτηση του τμήματος της Θράκης, παρέμεινε το εξεταστικό κέντρο στην Καβάλα  η οποία όμως δεν έχει σχέση με την Θράκη και την πολυτεχνική σχολή της Ξάνθης. Θεωρούσαμε εύλογο το αίτημα και βέβαια όχι στο πλαίσιο της κατάργησης του εξεταστικού κέντρου της Καβάλας αλλά δημιουργίας και εξεταστικού κέντρου στην Κομοτηνή. Μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας της σημερινής διοίκησης του ΤΕΕ έχει ολοκληρωθεί αυτός ο στόχος», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.  

Η ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 
Κανένας πτυχιούχος μηχανικός, απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής, δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα εάν πρώτα δεν πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΤΕΕ και σύμφωνα με τις σπουδές του ανατίθενται συγκεκριμένα δικαιώματα. Το δυσάρεστο είναι ότι, με την επιτυχή εξέταση οι νέοι εγγράφονται και στον ασφαλιστικό φορέα με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να «τρέχουν» οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές. Για να αποφύγουν αυτό το κόστος, οι πτυχιούχοι αποφεύγουν να δώσουν τις εξετάσεις, ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου. 
  • Σύμφωνα με τον ίδιο το 2012, «καταγράψαμε ότι τουλάχιστον το 45% αυτών που τελειώνουν τις πολυτεχνικές σχολές, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δε δίνουν εξετάσεις στο ΤΕΕ. Δεν το κάνουν για να μην επωμισθούν αυτή την δυσβάσταχτη ασφαλιστική εισφορά γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν λόγω της ανυπαρξίας επαγγελματικής δραστηριότητας να ανταποκριθούν. Πρόκειται για περίπου 4.100 -4.300 νέους». 
Υπάρχει η μία κατηγορία των νεοεισερχόμενων οι οποίοι δεν ασκούν το επάγγελμα ενσυνείδητα, γιατί ξέρουν ότι δεν θα έχουν ούτε τα χρήμα στις ασφαλιστικές εισφορές. 
 
  • Υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία, «αυτών που διαγράφονται. Είναι πολλοί. Γύρω στο 50% έχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν έχουν καλυμμένη την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη», σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου.  

ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που τροφοδοτούσε συνεχώς την κοινωνία με έργα κατασκευής έχει μηδενιστεί. Την ίδια ώρα στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της κρίσης, δεν υπάρχουν επενδύσεις στις κατασκευές νέων κτηρίων. Όλα τα παραπάνω έχουν συνέπεια τα προβλήματα επιβίωσης του κλάδου των μηχανικών. 

Δήμος Μπακιρτζάκης 
21/12/13
--
-

1 comment:

  1. Η συνταξιοδότηση μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών...

    Οταν φτάσουν 67 ετών και εφόσον έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 15 χρόνια μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί και δικηγόροι ασφαλίζονται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Ωστόσο, υπάρχουν διατάξεις που δίνουν διαβατήριο για τη σύνταξη νωρίτερα…



    Με βάση, λοιπόν, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τα ταμεία των οποίων έχουν ενταχθεί στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Ασφάλισης Νομικών), ισχύουν ανάλογα με τον χρόνο που πρώτη φορά ασφαλίστηκε κάποιος τα εξής:



    Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι)



    Α. Συνταξιοδότηση με 37ετία. Οι ασφαλισμένοι που μέχρι 31/12/2010 είχαν συμπληρώσει 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολούμενων συνταξιοδοτούνται ακόμη και σήμερα χωρίς όριο ηλικίας.



    Β. Συνταξιοδότηση με 35ετία. Οι ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35 (όσοι τα συμπλήρωσαν το 2010) ή 36 (αν τα συμπλήρωσαν το 2011) ή 37 (αν συμπληρώθηκαν το 2012) ετών ασφάλισης κατά περίπτωση, και του 60ού έτους της ηλικίας οι άνδρες και του 58ου ή του 59ου έτους οι γυναίκες. Αναλυτικότερα με βάση ωστόσο την κείμενη νομοθεσία ορίζεται ότι «όπου από τη νοµοθεσία των τοµέων κύριας σύνταξης του Ενιαίου Ταµείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουµένων (ΕΤΑΑ) προβλέπεται συνταξιοδότηση λόγω γήρατος σε ηλικία 60 ετών µε 35 έτη ασφάλισης, ο χρόνος αυτός ανακαθορίζεται για το έτος 2011, 36 έτη ασφάλισης, για κάθε δε επόµενο έτος αυξάνεται σταδιακά κατά έναν χρόνο µέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης από 1/1/2013 και μετά, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.................http://www.efsyn.gr/?p=161354
    23/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin