Tuesday, December 3, 2013

Ο κύβος ερρίφθη: Η κυβέρνηση θα ρυθμίσει μονομερώς. -Για τα κρίσιμα θέματα

Μονομερώς θα ρυθμίσει η κυβέρνηση το θέμα της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς όχι μόνο δεν βρέθηκε σημείο επαφής με την τρόικα, αλλά η τελευταία αποφάσισε να μην επιστρέψει καν στην Αθήνα.
Έτσι, ενώ στην Αθήνα είχε χθες για άλλη μια φορά ξεσηκωθεί θύελλα για το θέμα, με στελέχη των κοινοβουλευτικών ομάδων να επαναλαμβάνουν τον κίνδυνο μεγάλης κοινωνικής αναταραχής, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, ξεκαθάριζε από τις Βρυξέλλες ότι δεν προβλέπεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.
Όπως είπε, προς το παρόν, τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στις έδρες τους και οι συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές θα συνεχιστούν… εξ αποστάσεως.

Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών, ο εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπογράμμισε πως ένα από τα ουσιαστικά σημεία για να υπάρξει συμφωνία, είναι η προστασία των πλέον αδύναμων οικονομικά οικογενειών.
Μίλησε ωστόσο για ένα σύστημα το οποίο αφήνει περιθώρια για καταχρηστικές συμπεριφορές, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το κεντρικό επιχείρημα της τρόικας.

Ο Σάιμον Οʼ Κόνορ, διευκρίνισε ότι η Τρόικα δεν απαιτεί πλήρη άρση του μορατόριουμ, αλλά μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε να προστατεύει όσους πολίτες είναι πραγματικά ευάλωτοι, καθώς σήμερα το χρησιμοποιούν «και όσοι δεν έχουν ανάγκη, οι οποίοι απλώς σταματάνε να πληρώνουν».

Πρόσθεσε δε ότι η κατάχρηση του συστήματος καθυστερεί την εξυγίανση των τραπεζών και υπονομεύει την προσπάθεια αποκατάστασης των γραμμών ρευστότητας και πίστωσης προς την οικονομία, τα νοικοκυριά και «κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σε ανάλογη μονομερή ενέργεια σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση και στο θέμα των ΕΑΣ, προκρίνοντας την οδό της εξυγίανσης μέσω εθελουσίας εξόδου και όχι αυτή του λουκέτου, που είναι η επιλογή της τρόικας.


Τα ζέοντα αυτά θέματα εξέτασαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εξερχόμενός του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε:
«Το πλαίσιο είναι σταθερό και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική διότι οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και διότι δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί».
Παραπέμποντας δε στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτε από αυτά που είπε.
Ειδικότερα όσον αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε για το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό, αυτόν που αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι για τον συστηματικό κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».
«Εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει πραγματικό πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε για το θέμα των ΕΑΣ ούτε για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, εκτενής συζήτηση έγινε για τα θέματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τον κ. Στουρνάρα να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή τους μέσω εθελούσιας εξόδου και η διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.

Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κυβέρνηση, βρεθεί δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προσχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αλλιώς αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Ο Β. Σόιμπλε
«Καλύτερα από τις προβλέψεις» ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Ελλάδα, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι «αξίζει σεβασμό για τις επιτυχίες της».

«Όποιος δεν δείχνει έστω λίγο σεβασμό γι' αυτές τις επιδόσεις, δεν είναι σε θέση να συνεκτιμήσει επαρκώς και με αντικειμενικότητα την κατάσταση», αναφέρει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη σημερινή «Sueddeutsche Zeitung» και διευκρινίζει ότι η Ελλάδα είχε - με διαφορά - τα περισσότερα προβλήματα να επιλύσει, αλλά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

«Τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι καλύτερα από ό,τι υποθέταμε, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έγινε ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν», προσθέτει χαρακτηριστικά.

  • Στο μεταξύ, κατά του ενδεχόμενου επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) που επικαλείται κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν επιπλέον λιτότητα, ενώ συζητήθηκε ακόμη η έναρξη της συζήτησης για περισσότερη διεθνή βοήθεια.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, μίλησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και με τον επίτροπο για τη Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν.

elzoni.gr
3/12/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin