Tuesday, December 10, 2013

Επιστροφή σε βαρύ κλίμα για τρόικα και Αθήνα

Μέσα σε κλίμα εκατέρωθεν δυσφορίας φθάνει τελικά σήμερα η τρόικα στην Αθήνα, μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και χωρίς να μπορεί κανείς να προκαταλάβει το αποτέλεσμα του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου.
Η ατμόσφαιρα παραμένει βαριά, κυρίως λόγω του γνωστού ηλεκτρονικού μηνύματος με το οποίο κατακεραύνωσε την Ελλάδα, μιλώντας για καθυστερήσεις και μη τήρηση υπεσχημένων, παραθέτοντας μάλιστα και κατάλογο προαπαιτουμένων που η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να καλύψει.

Με το ΔΝΤ αυτή τη φορά σε ρόλο «σκληρού», τον ρόλο του «καλού» έπαιξε χθες ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε που δήλωσε πως «η Ελλάδα συνολικά βρίσκεται σε καλό δρόμο», για να σπεύσει ωστόσο να προσθέσει πως «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία με την τρόικα», τα οποία, όπως είπε, είναι πάντως αντιμετωπίσιμα.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είπε:
«Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα, σε ό,τι με αφορά θα επιθυμούσα η αξιολόγηση της τρόικας να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους».

Σχολιάζοντας την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά προσέθεσε πως αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.
  • «Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε ότι η φιλοδοξία μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, είναι «υγιής στάση».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και κατέληξε λέγοντας ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να εξέλθουν από την κρίση και από το πρόγραμμα.
«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με την Αθήνα, από τα τέσσερα προαπαιτούμενα απομένει μόνον η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και υπάρχει αισιοδοξία, που αγγίζει τη βεβαιότητα, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
  • Και αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα, παρά τον «κατάλογο» του ΔΝΤ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το Ταμείο θέτει νέα θέματα ή βάζει στο τραπέζι συνολικά τα εκκρεμή ζητήματα.

Στην περίπτωση συμφωνίας για τα ΕΑΣ (τα άλλα τρία προαπαιτούμενα αφορούν στον Κώδικα των Δικηγόρων, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ ), η δόση θα «απελευθερωθεί» αυτομάτως, με συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δανειστών της χώρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η εκταμίευση αυτή θα καλύπτει το περίπου 60% των αναγκών εξυπηρέτησης των ομολόγων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Μετά το Eurogroup
   
Στόχος της Ελλάδας είναι να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 1 δις ευρώ, έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Όπως είπε, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δις ευρώ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου θα οδηγηθεί σε διάλυση.

Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Τρόικας σήμερα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

Λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.

Όσον αφορά την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και με τους τρεις επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίες θα διαρκέσουν μία εβδομάδα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.
Μετά το τέλος του Eurogroup, σχετικά αλλαγμένη στάση εμφάνισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  • Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευτεί εντός του χρόνου ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.
Ως προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ευρώ ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραπεμφθεί για τον επόμενο χρόνο.
«Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα» δήλωσε επίσης ο Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας είναι λογικό να δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές ενέργειες που θα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν, τόνισε.

«Είναι βέβαιο ότι νέα μέτρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων και γι αυτό δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.
Από πλευράς του ο Επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι η τρόικα αναμένει την επικύρωση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων ως το τέλος του χρόνου, ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού επέτρεψαν την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και την πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη. Ωστόσο θα πρέπει να προωθηθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ ανέφερε τέλος και αυτός ότι η δόση του ενός δις ευρώ των δανείων προς την Ελλάδα θα μπορούσε να εκταμιευτεί ως το τέλος του χρόνου.

Το Focus

Σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση βρίσκεται αυτή τη φορά η Ελλάδα έναντι των δανειστών της, επισημαίνεται σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Focus» στο οποίο περιλαμβάνεται η εκτίμηση του αναλυτή της Baader Bank, Ρόμπερτ Χάλβερ, σχετικά με τη δανειακή δόση, ότι «φυσικά οι Έλληνες θα πάρουν τα χρήματά τους».

Στο άρθρο, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού υπό τον τίτλο «Καμία διάθεση πια για καβγάδες με την Ευρώπη γύρω από τις μεταρρυθμίσεις» γίνεται λόγος για μεγάλη αυτοπεποίθηση της Ελλάδας έναντι των δανειστών της.

«Οι Έλληνες το γνωρίζουν: Aυτήν τη φορά βρίσκονται σε θέση ισχύος», αναφέρεται και τονίζεται ότι από το Σαββατοκύριακο υπάρχει ένταση μεταξύ Αθήνας και τρόικας.
«Οι ειδικοί της τρόικας, οι οποίοι εξετάζουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αποχώρησαν απογοητευμένοι. Σημείο διαφωνίας: O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αρνείται να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει το δημοσίευμα και υπογραμμίζει ότι πολλές φορές στο παρελθόν αποχώρησε η τρόικα, αλλά η Αθήνα σε όλες τις περιπτώσεις υποχώρησε, καθώς ο φόβος ήταν πολύ μεγάλος.
Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν είναι, πλέον, η τρόικα αλλά η Ελλάδα σε ισχυρότερη θέση. «Η απειλή της χρεοκοπίας έχει πάψει πια να τρομάζει», σημειώνει ο κ. Χάλβερ και επισημαίνει ότι οι Έλληνες «βρίσκονται σε καλή διαπραγματευτική θέση».

Η θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με το Focus, έχει ενισχυθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, παρά την κριτική της τρόικας, προχωρούν (αναφέρεται, μάλιστα, στους επαίνους του ΟΟΣΑ, που έκανε λόγο για «θεαματική» πρόοδο) στην αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody's, στα 17 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα και στην προοπτική τέλους της ύφεσης το επόμενο έτος. Ωστόσο, ως «η σημαντικότερη είδηση» χαρακτηρίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι στο παρελθόν», δηλώνει στο περιοδικό και ο αναλυτής της UBS, Γκιγκόρι Κόβατς, ενώ ο συντάκτης αναφέρει ότι προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται τα χρήματα, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει κάτι άλλο από το ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τα επιπλέον δισεκατομμύρια των εταίρων της.

Μάλιστα, αναφέρεται στο παρελθόν, όταν η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει συντάξεις εάν δεν λάμβανε τη δανειακή βοήθεια. «Τώρα οι πιστωτές θα έχουν ένα μειονέκτημα, εάν η δόση δεν έρθει. Οι βοήθειες, στο μεταξύ, χρησιμεύουν σχεδόν αποκλειστικά για την πληρωμή των τόκων στους πιστωτές. Γι αυτό λείπουν τα λεφτά από την κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληρωμές τόκων, το ωραίο πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε ένα "χοντρό" έλλειμμα. Αυτό κυμαίνεται για αυτό το έτος γύρω στο 4%» τονίζεται από το περιοδικό, που συνεχίζει αναφέροντας ότι το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως οι χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ. «Η διεθνής κοινότητα θα είναι λοιπόν η ίδια το θύμα, εάν δεν δώσει στους Έλληνες την επόμενη δόση» τονίζεται, ενώ μεταφέρεται εκτίμηση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία «η κατάσταση ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τόλμη».

Το άρθρο καταλήγει υπογραμμίζοντας την παράμετρο των ευρωεκλογών, ενόψει των οποίων οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη διαφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να μην δοθεί πάσα» στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. 

«Οι Έλληνες φυσικά θα πάρουν τα λεφτά τους. Αυτό το τρένο έχει αναχωρήσει», σχολιάζει ο κ. Χάλβερ.
elzoni.gr
10/12/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin