Wednesday, December 18, 2013

Κριτική στην τρόικα από τη διερευνητική επιτροπή Ευρωβουλής

Αιχμές στην Ευρωζώνη και τα κράτη μέλη για έλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της Τρόικας, το ρόλο που έπαιξε στην επιβολή μέτρων, αλλα και στο γεγονός ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν εμπόδισε την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ούτε την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες, ασκείται στο προσχέδιο της έκθεσης της διερευνητικής επιτροπής της Ευρωβουλής.

Το προσχέδιο που υπογράφουν οι εισηγητές Ότμαρ Κάρας (Αυστριακός) και Λιεμ Χοανγκ Νγκονκ (Γάλλος), βασίζεται στα συμπεράσματα της πρώτης ακρόασης που έγινε τον περασμένο μήνα, ενώ αναμένονται και οι απαντήσεις των 18 Ευρωπαίων Αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται, στους οποίους είχε κοινοποιηθεί ερωτηματολόγιο στις 26 Νοεμβρίου και προθεσμία να απαντήσουν ένα μήνα.



Στο προσχέδιο που θα λάβει την τελική μορφή το Μάρτιο του 2014, όπου θα κληθει να πάρει θέση η ολομέλεια της Ευρωβουλής, οι εισηγητές σημειώνουν το απαράδεκτο επίπεδο της ανεργίας των νέων στα τέσσερα κράτη μέλη που εφάρμοσαν πρόγραμμα προσαμογής (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος), ενώ επισημαίνεται ιδιαίτερα η ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Σημειώνει ότι η οικονομική βοήθεια και το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία (κούρεμα χρέους), ούτε τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη

Αναφέρει επίσης ότι η εντολή της Τρόικας έχει θεωρηθεί ότι είναι ασαφής και ότι στερείται διαφάνειας και πως λόγω της ad hoc φύσης της, δεν υπήρχε κατάλληλη νομική βάση για τη σύσταση της Τρόικας με βάση το πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης.

Σημειώνει την παραδοχή του Προέδρου του Eurogroup, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το Eurogroup ενέκρινε τις συστάσεις της Τρόικας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές πολιτικές τους επιπτώσεις.

mme.gr
18/12/13
--
-

 --------------

Viviane Reding/EU-Kommissarin fordert Auflösung der Krisen-Troika. Es könne nicht sein, dass die vergleichsweise ärmeren IWF-Mitglieder Brasilien oder Indien Griechenland helfen müssten


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin