Saturday, December 7, 2013

Προληπτικές ρυθμίσεις για φρένο στα «κόκκινα δάνεια».

Βάλτε «φρένο» στη δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων». Προχωρήσετε σε ρυθμίσεις όσο το δάνειο εξυπηρετείται ακόμα.

Αυτή είναι μία από τις 5 εντολές που έδωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τους οποίους συναντήθηκε χθες το μεσημέρι, και θέμα της συνάντησης τους ήταν η δημιουργία των εσωτερικών υπερ-μονάδων διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Μιχάλης Σάλλας και Σταύρος Λεκάκος από την Πειραιώς, Γ. Κωστόπουλος και Δ. Μαντζούνης από την Alpha Bank, Γ. Ζανιάς, Αλ. Τουρκολιάς από την Εθνική, Γ. Δαυίδ και Χρ. Μεγάλου από τη Eurobank, ενώ το «παρών» έδωσε και ο κ. Ι. Σκλαβούνης, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο κ. Προβόπουλος συγκεκριμένα ζήτησε από τους τραπεζίτες:


  • Να «μπλοκάρουν» τα δάνεια που πάνε να σκάσουν και να τα ρυθμίσουν, όσο ακόμα εξυπηρετούνται.
  • Οι ρυθμίσεις να γίνονται με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των δανειοληπτών, αφού η οικονομική κατάσταση των πιστούχων αλλάζει καθημερινά και είναι συχνό το φαινόμενο πιστούχοι με εισόδημα 50.000 ευρώ πέρυσι φέτος να είναι άνεργοι.
  • Επίσης ζήτησε «στενή συνεργασία» μεταξύ των τραπεζών, όταν υπάρχουν κοινοί δανειολήπτες για την αποτελεσματική και ουσιαστική ρύθμιση της οφειλής τους.
  • Ακόμα ζήτησε κεντροποιημένη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
  • Και να προχωρήσουν σε αναβάθμιση και εξειδίκευση των υφιστάμενων μονάδων τόσο σε προσωπικό όσο και στην απευθείας αναφορά προς τη διοίκηση.
Οπως είναι γνωστό, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κετέθεσαν προ ημερών στην ΤτΕ τα σχέδιά τους για τις νέες μονάδες διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε συμπληρωματική υποβολή των σχεδίων για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, που θα συνοδεύεται από δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ταυτόχρονα, θα ζητηθεί ανάλυση των εργαλείων που θα αναπτυχθούν για την παρακολούθηση των πιστούχων.
Εκτός όμως από το θέμα των «κόκκινων δανείων», συζητήθηκε και το ζήτημα της μείωσης του λειτουργικού κόστους των τραπεζών. Στη μείωση αυτή συμπεριλαμβάνονται όλα όσα έχουν να κάνουν με περιορισμό του δικτύου, τις συνταξιοδοτήσεις και εθελούσιες αποχωρήσεις προσωπικού κ.λπ.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013 το λειτουργικό κόστος έχει περιοριστεί κατά 26%.
Τέλος, αναφορά έκανε ο διοικητής της ΤτΕ και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική. Πρόσθεσε όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις η κάθε τράπεζα έχει μικρό μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται όσο πρέπει οι οικονομίες κλίμακας. Και κάλεσε τους τραπεζίτες «να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες, συγχωνεύσεις ή ανταλλαγές των θυγατρικών τους στο εξωτερικό».

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Τις επόμενες μέρες οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε συμπληρωματική υποβολή των σχεδίων για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, που θα συνοδεύεται από δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.......


ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας που θα πάνε τη χώρα μπροστά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Μέχρι τώρα ο ρόλος σας ήταν καθοριστικός στην προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, σημείωσε ο διοικητής και κάλεσε τους τραπεζίτες να χρηματοδοτήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις που έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό.
Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, είπε με έμφαση και οι συνομιλητές του συναίνεσαν.
Ακόμα ο κ. Προβόπουλος ζήτησε από τους τραπεζίτες να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες και τις συγχωνεύσεις εταιρειών, προκειμένου να «χτιστούν» οι επιχειρήσεις τού αύριο. Συμπλήρωσε μάλιστα με έμφαση πως, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ο μόνος κλάδος που αναδιατάχθηκε ριζικά ήταν ο τραπεζικός. Αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, είπε.
Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε πως η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια είναι σημαντική, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα μερίδια αγοράς είναι μικρά και δεν αξιοποιούνται όσο πρέπει οι οικονομίες κλίμακος. Μπορείτε να συνεργαστείτε και στα Βαλκάνια και να προχωρήσετε σε συνεργασίες, συγχωνεύσεις ή ανταλλαγές των θυγατρικών σας, ώστε να δημιουργήσετε ισχυρά σχήματα, κατέληξε.
Εφη Καραγεώργου
ethnos.gr
7/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin