Tuesday, December 17, 2013

Πολιτική σταθερότητα ζητάει η Τράπεζα της Ελλάδος

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος παρέδωσε στη Βουλή την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας για τη Νομισματική Πολιτική 2013. Αν και οι οικονομικές προοπτικές διαφαίνονται θετικές, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική πόλωση. 

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο υποβλήθηκε η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2013, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην προηγούμενη Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, το Μάιο του 2013, είχε εκτιμήσει, με βάση τις υφιστάμενες τότε ενδείξεις, ότι η οικονομία είχε εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης.

«Οι ενδείξεις αυτές έχουν ισχυροποιηθεί και είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι τον επόμενο χρόνο θα τερματιστεί η ύφεση και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει», αναφέρεται στην έκθεση ενώ επισημαίνεται ότι «το 2013 είναι σταθμός για τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης για πρώτη φορά μετά το 2002».

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι η αρνητική προοπτική διαμορφώνεται από αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες σχετίζονται με το πολιτικό κλίμα. Ειδικότερα,  το κλίμα αυτό «παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο: η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη. Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος».

«Αν συμβεί αυτό», σημειώνεται στην έκθεση, «η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

efsyn.gr
17/12/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin