Saturday, December 7, 2013

Κουδούνι κινδύνου για τις «θεραπείες-σοκ». -Δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς την σύνδεση της οικονομικής σταθερότητας με την κοινωνική σταθερότητα.

Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη δίνουν τον τόνο για την εβδομάδα που έρχεται, καθώς όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, στους οποίους τα μηνύματα για εγκατάλειψη της μάχης οπισθοφυλακών φθάνουν από κάθε κατεύθυνση.
Η ίδια η υπερψήφιση του προϋπολογισμού πριν από την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, έστειλε το κεντρικό μήνυμα εκ μέρους την κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο σκοπεύει να νομοθετεί ακόμη και όταν δεν έχει την τελική έγκριση της τρόικας.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον φόρο στα ακίνητα, ο οποίος, ως ποσό, έχει ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και επομένως ελάχιστες είναι οι πιθανότητες οι βουλευτές που αντιδρούν να μην τον υπερψηφίσουν, αφού θα έχουν ήδη ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Υπό αυτήν την έννοια, η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση πως θέλησε να προκαταλάβει τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό μέτωπο, φέρνοντας τους διαφωνούντες ενώπιον τετελεσμένων.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός των Οικονομικών, με τη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (από την οποία δεν έλειψαν οι παρεξηγήσεις, κυρίως με αφορμή τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, αναφορά που προκάλεσε συναγερμό στη Βουλή όπου συζητείτο ο προϋπολογισμός), έστειλε στους δανειστές το μήνυμα ότι η τρόικα δεν πρέπει να επιμείνει σε θέματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στην Ελλάδα, όπως είναι αυτό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται να δυναμιτιστεί μια προσπάθεια την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο τέλος του δρόμου.
Εκτός συνόρων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη του διεθνώς γνωστού καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο, στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».
  • Όπως ανέφερε, η οικονομική σταθερότητα είναι δυνατή μόνον στο πλαίσιο της κοινωνικής σταθερότητας και είναι επιτακτική ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προτάσσεται το κοινωνικό ζήτημα, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοινωνικά ελάχιστα κεκτημένα.
  • Κατά την άποψή του, τα χειρότερα «αμαρτήματα» που διαπράχθηκαν μετά το 2008 ήταν η περιθωριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η δημιουργία μιας δημοκρατίας που αποτελεί όμως απλώς βιτρίνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εξουδετέρωση των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό επίπεδο όπως επίσης των εθνικών κοινοβουλίων, που μερικώς εκλαμβάνονται ως εμπόδια για την Ευρωπαϊκή πολιτική — «όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα».
Ειδικότερα, αναφέρει την επίδραση πολλών μέτρων στις χώρες της κρίσης, τα οποία πλήττουν προπάντων πολλές αδύναμες, ευάλωτες ομάδες: αρρώστους, γυναίκες, πρόσφυγες ή παιδιά. Αν δεν υπάρχουν κοινωνικά ελάχιστα κεκτημένα αυτές οι ομάδες πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά, ενώ οι περισσότεροι που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς την σύνδεση της οικονομικής σταθερότητας με την κοινωνική σταθερότητα.
Όπως επισημαίνει, από το ξέσπασμα της κρίσης του ευρώ υπάρχει ένας νόμος των λαμβανόμενων μέτρων πέραν κάθε δικαίου με απολυταρχικά χαρακτηριστικά και καμία νομιμότητα, κάτι που θα πρέπει ως κεντρική πρόκληση να αποσαφηνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μια συζήτηση μόνον σε εθνικό επίπεδο δεν θα φτάσει στον πυρήνα του προβλήματος.
Ο Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο παραπέμπει στην έκθεση που ο ίδιος συνέταξε με εντολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων και του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου, ως προς τη σύνδεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την τρόικα, ειδικότερα σε ό, τι αφορά τα «μνημόνια» στις χώρες κρίσης και στην οποία συμπεραίνεται πως όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμετέχουν σε μέτρα λιτότητας, τότε θα πρέπει να τηρούνται κοινωνικά ελάχιστα κεκτημένα.
  • Επίσης όταν υπάρχει συμμετοχή τους σε πολύπλοκα κατασκευάσματα όπως το Σύμφωνο για τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να τηρούνται τα νομικά ελάχιστα κεκτημένα και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει εποπτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προς την τήρησή τους, σημειώνει.
Από την πλευρά του, και ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, εξέφρασε την άποψη πως για την Ευρωζώνη η ύφεση πέρασε και πως όλες οι χώρες της, με εξαίρεση την Κύπρο, μπορούν να υπολογίζουν σε οικονομική ανάπτυξη, έστω και ασθενή, μέσα στο 2014.
Ο κ. Νοβότνι, προειδοποίησε ωστόσο πως αυτή η ανάκαμψη δεν επιτρέπεται να ανακοπεί, αλλά να υπάρξει μια ρεαλιστική συμπεριφορά, αλλά τάχθηκε εναντίον της λήψης μέτρων «σοκ» και ζήτησε να υπάρξουν προσεκτικές παρεμβάσεις ώστε να μην πληγούν η κατανάλωση και οι επενδύσεις, επισημαίνοντας πως στην Αυστρία πέτυχε η «σταθεροποίηση με σύνεση» και για το λόγο αυτό η χώρα έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τις χώρες που εφάρμοσαν θεραπεία - σοκ.
 elzoni.gr
7/12/13
--
-

 -------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin