Tuesday, December 17, 2013

Ελλάδα και τραπεζική ενοποίηση

Στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup θα κριθεί η αποδέσμευση της δόσης που εκκρεμεί προς την Ελλάδα ύψους 1 δις ευρώ. 
Η απόφαση θα ληφθεί με βάση εισήγηση της τρόικας, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι θετική μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα για την αναδιάρθρωση της κρατικής επιχείρησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Θα προηγηθεί ενημέρωση των υπουργών από την τρόικα, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δεδομένου ότι όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν την τέταρτη αξιολόγηση, όπως το δημοσιονομικό κενό του 2014 και 2015, οι πλειστηριασμοί, ο φόρος στα ακίνητα, εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτα.

Πάντως, η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι μικρή σε διάρκεια, δεδομένου ότι το βασικό θέμα της αποψινής συνεδρίασης θα είναι η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις απόψεις τους ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίαση του Συμβουλίου ECO-FIN της ΕΕ, όπου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την τραπεζική ενοποίηση.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, και μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο των υπουργών Οικονομικών των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης και κοινοτικών αξιωματούχων. Η αισιοδοξία βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα χρονικά περιθώρια για καθυστέρηση, γιατί για να προλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει με τη σειρά του την τραπεζική ενοποίηση πριν τη διάλυσή του τον Απρίλιο για τις Ευρωεκλογές του Μαίου, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μια σαφέστατη διάθεση των χωρών μελών να συμφωνήσουν και αυτό φάνηκε και από το ό,τι έχουν ήδη καταλήξει σε ορισμένες παραμέτρους της τραπεζικής ενοποίησης, όπως η διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα και η σύσταση του Ευρωπαικού Ταμείου Εξυγίανσης.
  • Το σημαντικότερο θέμα που παραμένει ανοικτό έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του οργανισμού που θα αποφασίζει πότε θα τίθεται μια τράπεζα σε καθεστώς εξυγίανσης, καθώς επίσης ποιοί θα εμπλέκονται και θα πως σε αυτή τη διαδικασία.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle
16/12/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ1:

-----

ΣΧΕΤΙΚΑ2

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin