Monday, December 9, 2013

Η τρόικα καθυστερεί με αλαλούμ, πιέσεις και απειλές. -Κομισιόν και ΔΝΤ σε νέα τροχιά σύγκρουσης

Με μια δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης, αυτή επί του προϋπολογισμού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (είχε προηγηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής) στο οπλοστάσιό της, η κυβέρνηση έχει λίγο περισσότερο από έναν μήνα στη διάθεσή της για να κλείσει όσα μέτωπα απέμειναν ανοικτά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα και να λάβει και την δική της «ψήφο εμπιστοσύνης».

Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί – αντίθετα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ακριβώς την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2014, το Σάββατο το βράδυ, επέλεξε η Κομισιόν για να ανακοινώσει ότι τα ηγετικά κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο.


Με την διευκρίνιση ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, η Κομισιόν έσπευσε επίσης να προσθέσει ότι η τρόικα θα επιστρέψει υπό τον όρο ότι μέχρι τότε θα έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε σχέση με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω τουίτερ από τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Ρεν Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος συγκεκριμένα ανέφερε ότι η επιστροφή της «πλήρους διαπραγματευτικής ομάδας» θα γίνει «εφόσον οι (ελληνικές) Αρχές θα έχουν πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή (του προγράμματος), με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο».

Σε παρεμφερή δήλωση προχώρησε και το ΔΝΤ, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια του υπουργού των Οικονομικών, επιμένει πως η εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, καθώς το μόνο θέμα που απομένει ανοικτό είναι αυτό των ΕΑΣ.

Παρ’ όλα αυτά, η συμπεριφορά των δανειστών και το γεγονός ότι προέβησαν στις ανακοινώσεις τους την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στο βήμα εκφωνώντας την ομιλία του επί του προϋπολογισμού, δείχνει πως υπάρχει ενόχληση όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των ομαδικών απολύσεων.

Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών, φαίνεται ότι κατ’ αρχήν η τρόικα έχει υποχωρήσει, αποδεχόμενη μια μεταβατική περίοδο συνέχισης της αναστολής, αλλά υπάρχει σοβαρή απόσταση όσον αφορά στη διάρκεια αυτού του σταδίου, με τους δανειστές να «δίνουν» από τρεις ως έξι μήνες και την κυβέρνηση να μιλά για περίοδο τριών χρόνων, επικαλούμενη το γεγονός ότι διαφορετικά δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της η Βουλή.

  • Διαφωνίες υπάρχουν και ως προς το ύψος της προστασίας, καθώς η τρόικα θέλει να προστατεύονται μόνο οι κατοικίες που η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει τις 200.000, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με την καταβολή μηνιαίου ποσού έναντι της δόσης.

Τα ερωτηματικά για τη στάση και τη μεθοδολογία των δανειστών πολλαπλασιάστηκαν μάλιστα χθες το πρωί, όταν εκπρόσωπος της Κομισιόν αναίρεσε την προηγούμενη ανακοίνωση, λέγοντας πως οι Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν θα επιστρέψουν κανονικά αυτή την εβδομάδα, διευκρινίζοντας πως έρχονται για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και όχι για να κλείσει η συμφωνία.

  • Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα, η «Καθημερινή» αποκάλυψε χθες την ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού μηνύματος εκ μέρους του ΔΝΤ, με το οποίο το Ταμείο προειδοποιεί πως όχι μόνο δεν κλείνουν τα μέτωπα, αλλά διαρκώς ανοίγουν νέα.

Σύμφωνα με το σημείωμα, που εστάλη προ ημερών, στην Ελλάδα η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται μήνα με το μήνα και η αξιολόγηση είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, βλέπουμε ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία.


Συνολικά από τις 135 δράσεις τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η χώρα έχει συμμορφωθεί με τις 60 και κάθε μήνα το πρόγραμμα πάει και χειρότερα.

«Ως εκ τούτου», γράφει η «Καθημερινή», «τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης».

Αρμόδιες πηγές της Τρόικας είπαν στην «Καθημερινή» ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή και δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα.

Σε ακόμη πιο έντονο ύφος, άλλος αξιωματούχος της Τρόικας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί επί ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης μονομερώς και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ελεγκτές εκλαμβάνεται ως «πρόκληση» και αποτελεί πρακτική που πρέπει να σταματήσει, διότι κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, μάλιστα, φέρεται να προειδοποιούν ότι η Τρόικα έχει ήδη βάλει πολύ νερό στο κρασί της και είναι πλέον στο χέρι της Αθήνας να κάνει τα αποφασιστικά βήματα προς την συμμόρφωσή με τις δεσμεύσεις της.

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ναι μεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρωζώνη για συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά κανείς δεν θέλει συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος.

Ακόμη κι αν ΕΕ και ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα ακόμη βήμα πίσω, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτό που πρέπει να συμφωνήσει.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα με ύφος δηκτικό κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος «το ΔΝΤ κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχονται».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ανοίγει τα χαρτιά της και ως προς την νέα μείωση του χρέους, καθώς μετά τη συνέντευξη του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Λιμπερασιόν, όπου μίλησε για ρήτρα απομείωσης του χρέους κάθε φορά που επιτυγχάνεται μια μεταρρύθμιση, και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Τα επόμενα βήματα θα γίνουν την επόμενη χρονιά και θα είναι τα εξής:
Θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ήδη κόψαμε 126 δισεκατομμύρια. Συζητάμε για καμιά δεκαριά ακόμα, για να φτάσουμε στο όριο που μας ζητούν ως το 2020. Αυτά θα εξασφαλιστούν, κατά την υφιστάμενη συμφωνία που υπάρχει, στα μέσα του χρόνου. Κι αφού επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς τον ερχόμενο Απρίλιο».

Όπως είπε, αυτό σημαίνει πως «αίρεται πλέον και η τελευταία αβεβαιότητα για την πορεία της Χώρας. Αβεβαιότητα που είναι πλέον τυπική. Γιατί όταν έχεις κουρέψει 146 δισεκατομμύρια, δεν είναι πρόβλημα να κόψεις κι άλλα δέκα και μάλιστα με τους πιο ήπιους και εξασφαλισμένους τρόπους»…
 elzoni.gr
9/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ------

Εισαγγελέας Φλωρίδης: Ένας από την Τρόικα είναι ψυχικά ανισόρροπος. -«Με Δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή θα Ισοδυναμούν Πιθανοί Μαζικοί Πλειστηριασμοί»

 ----

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Στον βωμό λοιπόν της απόδοσης Δικαιοσύνης αργά ή γρήγορα πρέπει και θα γίνει, να κατηγορηθούν για εγκληματικές αμέλειες και παραβλέψεις...

1 comment:

  1. Financial Times: Φόβοι για αντιμνημονιακή στάση του Σαμαρά...

    Με «όπλα» το πρωτογενές πλεόνασμα και τις εκτιμήσεις για θετικά πρόσημα στην οικονομία την επόμενη χρονιά, η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να κρατήσει μία πιο επιθετική γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, που κάνουν λόγο για μεταστροφή πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά και την υιοθέτηση πιο δυναμικής στάσης από την ελληνική πλευρά απέναντι στην Τρόικα.

    «Για ενάμισι χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς έχει κρατήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εντός πορείας παρά τη συρρικνωμένη πλειοψηφία του κυβερνητικού του συνασπισμού στη βουλή και στην αντίδραση εντός του υπουργικού του συμβουλίου για τις σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Αποτέλεσμα είναι οι έπαινοι για τις θυσίες των Ελλήνων από Ευρωπαίους ηγέτες και η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.

    Ωστόσο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «με το ισοζύγιο πληρωμών επίσης πλεονασματικό και με την οικονομία προ θετικής ανάπτυξης του χρόνου, ο κ. Σαμαράς δεν είναι πια τόσο πρόθυμος να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών».

    Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι αυστηρές επιπλήξεις τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της, έδωσαν το δρόμο στην αναγνώριση «των θυσιών των Ελλήνων», καθότι οι στόχοι τελικά επιτεύχθηκαν, συνεχίζει το άρθρο.

    Σημειώνεται ότι για αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο η αντιπαράθεση με την Τρόικα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με τη δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να επιστρέψει στην αντιμνημονιακή στάση που τηρούσε ως αντιπολίτευση. «Εχει δουλέψει πιο σκληρά σαν πρωθυπουργός από ό,τι θα έδειχνε το παρελθόν του, αλλά έχοντας κατά νου την ικανότητα του για διάσπαση, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μια πολιτική αναστροφή», σχολιάζει στην οικονομική εφημερίδα ο ιστορικός Θάνος Βερέμης.

    «Φέτος η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το στόχο του προϋπολογισμού και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο των 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στην Αθήνα να αναζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012. Με ένα πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την οικονομία να εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικά πρόσημα την επόμενη χρονιά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίζεται πρόθυμος πλέον να υποκύπτει στις απαιτήσεις των πιστωτών», προσθέτει το δημοσίευμα.

    Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα κάνει μια αναφορά στη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αναφέρεται επίσης στην απόφασή του για κλείσιμο της ΕΡΤ, που οδήγησε σε ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και σε έναν «αυξανόμενα εύθραυστο» συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, στην απόφασή του να διαγράψει τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ και στην αντίστασή του έναντι «πιέσεων από υπουργούς που κωλυσιεργούν ως προς τις μεταρρυθμίσεις» να απομακρύνει τον Γιάννη Στουρνάρα μετά το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών περί σχετικά χαμηλής φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων.
    http://www.sigmalive.com/news/greece/81567#sthash.0qDDFUrX.dpuf
    9/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin