Tuesday, December 17, 2013

ΕΚ/Η Elisa Ferreira για την τραπεζική ένωση: "Ελπίζω να μη χαθεί η δυναμική"

Στη δημιουργία μηχανισμού για την διαχείριση των χρεοκοπημένων τραπεζών ως δεύτερου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης στρέφει την προσοχή του το ΕΚ μετά την έγκριση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι μικροκαταθέτες θα προστατεύονται και ότι οι μέτοχοι και οι μεγάλοι πιστωτές είναι αυτοί που θα επωμίζονται το κόστος της αποτυχίας.

Η επιτροπή Οικονομικών ψηφίζει τον κανονισμό για την ενιαία διαδικασία εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις 17 Δεκεμβρίου.


Στόχος του μηχανισμού είναι σπάσει τον άμεσο συσχετισμό τραπεζών και δημοσίων οικονομικών ώστε τυχόν προβλήματα των πρώτων να μη μεταφράζονται άμεσα σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού για τις κυβερνήσεις, που με τη σειρά τους καθιστούν υπέρογκο το κόστος κάλυψης μιας χρεοκοπίας.

Αυτό θα γίνει με την δημιουργία ταμείου εξυγίανσης που θα χρηματοδοτείται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), που είναι η εισηγήτρια για το θέμα, εξήγησε ότι "το ταμείο δεν πρόκειται να καλύψει τις απώλειες" και ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση χρεοκοπημένων τραπεζών, για παράδειγμα με τη δημιουργία "καλής" και "κακής" τράπεζας.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να νιώθουν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς και επιμένουν ότι οι μικροκαταθέτες δεν πρέπει να υφίστανται απώλειες όταν οι τράπεζες αποτυγχάνουν.

Η Elisa Ferreira μας εξήγησε ότι με τον καινούριο κανονισμό οι μέτοχοι και οι μεγάλοι πιστωτές θα είναι αυτοί που πρώτα θα επωμιστούν τις απώλειες, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκού συστήματος για την εγγύηση των καταθέσεων ως τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ: "Ελπίζω να μη χαθεί η δυναμική και καταλήξουμε πάλι με απλώς εθνικά συστήματα εγγύησης" σημειώνει
 europarl.europa.eu
17/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin