Friday, December 20, 2013

Νέα προσφυγή κατά του Eurogroup

Νεα προσφυγη κατα του "Eurogroup". Αποζημιωσεις για το κουρεμα διεκδικουν περαν των πενηντα καταθετων.

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Ευρωπαϊκή Ένωσης, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, καλείται να αποφασίσει εαν πράξεις του Eurogroup μπορούν να καταλογιστούν στην ΕυρωπαΪκή Ενωση και ως εκ τούτου, να θεμελιώσουν δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης στους Αιτητές.

Η Προσφυγή καταχωρήθηκε απο τη δικηγορικη εταιρεία Δρ. Κ. Χρυσοστομίδης & ΣΙΑ  Δ.Ε.Π.Ε, η νομική ομάδα της οποίας, σε συνεργασία με καθηγητές και barristers του εξωτερικού, εκπροσωπεί περισσότερους απο 50 καταθέτες και μετόχους κυπριακών Τραπεζών.


Οι αιτητές αξιώνουν αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν ώς αποτέλεσμα του "κουρέματος" των καταθέσεων τους, καθώς, επίσης και της υποτίμησης (τόσο σε αξία όσο και σε αριθμό) ή/και εξάλειψη των μετοχών τους.

Ειδικότερα οι αιτητές αξιώνουν κυρίως αποζημιώσεις για τις δυσμενείς συνέπειες που προκλήθηκαν στους ίδιους απο το Eurogroup με την απόφαση του στις 25 Μαρτίου 2013, με την οποία επιβλήθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς επίσης γενικά απο την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο που υιοθέτησαν, ενέκρινα και εφάρμοσαν την εν λόγω απόφαση.

Το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των γενικών αρχών της απαγόρευσης δυσμενούς διάκρισης της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αναλογικότητας που κατοχυρώνονται απο το δίκαιο της Ε.Ε.

Από το εν λόγω δικηγορικό γραφείο δηλώθηκαν τα εξής:

  • "H Kύπρος, είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ εώς σήμερα στο οποίο δόθηκε οικονομική βοήθεια ύπο την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει μέτρα ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα  (Bail -in ) και άλλα καταναγκαστικά μέτρα.

To γεγονός αυτό γεννά σημαντικά νομικά ερωτήματα και νέα επιχειρηματολογία, τη βασιμότητα της οποίας καλείται τώρα το δικαστήριο να κρίνει αναφορικά με την έκταση της νομικής ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
sigmalive.com

20/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin