Wednesday, December 11, 2013

Nτάισελμπλουμ: Θα το κάνουμε όπως στην Κύπρο για τις τράπεζες

Οι προβληματικές τράπεζες θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται με βάση τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επίτευξη μιας κατ` αρχήν συμφωνίας στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσης.


Οπως επισήμανε, η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία "διάσωσης" ανάλογη με εκείνη η οποία εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στη συνέχεια, εάν απαιτείται περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης.

"Κατά τη γνώμη μου, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ενώ, κατά τα πρώτα χρόνια κυρίως, θα υπάρχει κάποια μορφή εθνικής ευθύνης" υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι "και εάν αυτό δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν τεθεί".

Στο μεταξύ, σε ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων που δημοσιεύονται σε ιστοτόπους αμερικανικών ΜΜΕ, γίνεται αναφορά στο "συμβιβαστικό προσχέδιο" συμφωνίας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι ορίζει την εκχώρηση μέρους της ισχύος των κρατών-μελών σε μια κεντρική αρχή αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών και τη δημιουργία "κοινού δικτύου χρηματοδότησης".

Επίσης, σημειώνεται ότι αποφασίστηκε η σύσταση ενός σώματος που θα ευθύνεται για τις προτάσεις ανακεφαλαιοποίησης ή κλεισίματος των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο και θα απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή σε περίπτωση μη υιοθέτησης κάποιας πρότασης, η πλειοψηφία των ψήφων των κρατών-μελών της τραπεζικής ένωσης, ενώ το κράτος-μέλος στο οποίο βρίσκεται μια τράπεζα θα μπορεί να ασκεί βέτο, αν απαιτείται η χρήση δημοσίων εσόδων για τη διάσωση της τράπεζας.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, τα κεφάλαια της αρχής θα προέρχονται από τα κεφάλια εθνικών αρχών για μια δεκαετία, ενώ στη συνέχεια θα αντλούνται από ειδικό φόρο που θα επιβάλλεται στις τράπεζες και στους βασικούς μετόχους.
sigmalive.com

11/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

2 comments:

  1. Reuters: Η Γερμανία πιέζει για εφαρμογή του bail-in πριν το 2018...

    Οι ομολογιούχοι και οι μεγαλοκαταθέτες μιας προβληματικής τράπεζας μπορεί να εμφανίσουν απώλειες ακόμα και μέσα το 2016, αν η Γερμανία καταφέρει να επιταχύνει την εφαρμογή των νέων κανονισμών για το bail-in.

    Σύμφωνα με το Reuters, οι συνομιλίες για τους κανονισμούς της τραπεζικής ένωσης συνεχίζονται ακόμα και μετά και την ολοκλήρωση του Ecofin.

    Παρόλο που υπάρχει πολιτική συμφωνία για την επιβολή απωλειών στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και στους ομολογιούχους χαμηλής εξασφάλισης, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για το πότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς για τις διασώσεις.

    Η Γερμανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο, αναζητά στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να επιταχυνθεί η εφαρμογή του νόμου, ο οποίος αρχικά προβλεπόταν να εφαρμοστεί το 2018 σε 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

    Αξιωματούχοι βλέπουν πιθανή την επίτευξη συμβιβασμού και πιθανή ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανονισμών το 2016, δηλαδή, δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.
    http://www.protothema.gr/economy/article/336241/reuters-i-germania-piezei-gia-efarmogi-tou-bail-in-prin-to-2018/
    11/12/13

    ReplyDelete
  2. EU-Regeln für PleitebankenSchäuble zankt sich wegen Rettungskosten...

    Finanzminister Wolfgang Schäuble sperrt sich gegen eine zügige Einigung über künftige Bankenhilfen aus dem Rettungsschirm ESM. Die EU-Finanzminister finden wohl keine Einigung auf die Frage, wer wann was zahlen muss.

    Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU) rechnet nicht mit einer schnellen Einigung im Streit um direkte Bankenhilfen aus dem Euro-Rettungsschirm ESM. Beim Treffen der europäischen Finanzminister am Montag und Dienstag in Brüssel sei „noch nicht mit einer politischen Verständigung der Euro-Gruppe zu rechnen“, heißt es in einem Papier des Bundesfinanzministeriums, das dem Handelsblatt (Montagausgabe) vorliegt.

    Strittig ist unter anderem, in welchem Umfang zunächst die Anteilseigner und Gläubiger der Banken einen Beitrag geleistet haben müssen, bevor eine direkte Rekapitalisierung durch den ESM überhaupt in Betracht käme“, schreiben Schäubles Beamte in dem Vorbericht für das Treffen. „Aus Sicht der Bundesregierung wäre ein umfassendes sogenanntes Bail-in eine wesentliche Bedingung für die eventuelle Übernahme direkter Bankenrisiken durch den ESM.“ Darüber werde noch „in den kommenden Wochen intensiv diskutiert“. Das „Bail-in“ bezeichnet die Beteiligung von Eignern und Gläubigern einer Bank an einer Rettung................http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/eu-regeln-fuer-pleitebanken-schaeuble-zankt-sich-wegen-rettungskosten/9491762.html
    17/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin