Tuesday, December 10, 2013

ΥΠΕΞ: Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου για την απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)

Παρατίθεται κατωτέρω δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για τη φετινή απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) :

«Η σημερινή απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης αποτελεί μια κατεξοχήν πολιτική επιβράβευση του έργου τόσο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) όσο και των κρατών-μελών του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.


Η βράβευση συνιστά σημαντική συμβολή στην εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο και αναγνώριση της προσπάθειας εξάλειψης της χρήσης χημικών όπλων ως πρακτικής όχι μόνον ξεπερασμένης, αλλά και πλήρως αντίθετης προς τους διεθνείς κανόνες και το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Ελλάδα υποστηρίζει συστηματικά τις προσπάθειες για επικράτηση της ειρήνης, συμβάλλει ενεργά στις διεθνείς πρωτοβουλίες αφοπλισμού και ελέγχου της διασποράς όπλων και συνδράμει έμπρακτα το έργο του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την απονομή στον Οργανισμό του Βραβείου Nόμπελ, το οποίο αναδεικνύει την αξία που έχει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που συνιστούν θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα συγχαίρει τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για τη βράβευση και για την ουσιαστική του συμβολή του στις προσπάθειες καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας».

 mfa.gr
10/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


2 comments:

  1. OPCW receives Nobel Peace Prize....

    The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) has been awarded the Nobel Peace Prize for the year 2013 in the prize giving ceremony in Oslo on Tuesday.

    The award was handed over to OPCW CEO Ahmet Üzümcü by the chairman of the Norwegian Nobel Committee Thorbjorn Jagland.

    Üzümcü on Monday had said that the funds received from the Nobel Prize will be used for the establishment of OPCW’s own award that will go to people and organizations who achieve results in combating the spread of chemical weapons in the world.

    OPCW in involved in an operation for the complete destruction of Syrian Chemical weapons by June 30th, 2014.
    Read more: http://indian.ruvr.ru/2013_12_10/255254747/
    10/12/13

    ReplyDelete
  2. Απονεμήθηκε στον γενικό διευθυντή του ΟΑΧΟ το Νόμπελ Ειρήνης...

    Με την υπόσχεση ότι θα αγωνιστεί για έναν κόσμο πιο ασφαλή και καλώντας όλες τις χώρες που δεν το έχουν πράξει ακόμη να καταστρέψουν το χημικό οπλοστάσιό τους ο επικεφαλής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτζού παρέλαβε σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης, σε μια σεμνή τελετή στο Όσλο της Νορβηγίας.

    "Κανένα όπλο, φυσικά, δεν έχει το μονοπώλιο της σκληρότητας ή της ικανότητας να σκοτώνει, όμως οι επιπτώσεις από τα χημικά όπλα είναι ανείπωτες", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ παραλαμβάνοντας το βραβείο.

    Ο οργανισμός του οποίου ηγείται ο Ουζουμτζού έχει αναλάβει από το 1997 να εφαρμόσει τη Σύμβαση που υπογράφηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα και απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής. Σήμερα, μετά την ένταξη και της Συρίας τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΟΑΧΟ έχει 190 χώρες-μέλη και έχει επιβλέψει την καταστροφή του 80% των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο.

    Μόνο έξι χώρες —Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Αίγυπτος, Νότιο Σουδάν, Μιανμάρ και Ανγκόλα— δεν έχουν υπογράψει ή επικυρώσει τη Σύμβαση. "Δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα για να μην το κάνει κανείς, ιδίως τώρα, μετά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις για την πρόσφατη χρήση χημικών όπλων", είπε ο Ουζουμτζού, αναφερόμενος στην επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν τα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

    Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να υπογράψουν τη Σύμβαση, τονίζοντας: "Κοντεύουμε να πετύχουμε έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, να εξαλείψουμε πλήρως τα χημικά όπλα". Κάλεσε επίσης τις δύο χώρες που διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, να επιταχύνουν τη διαδικασία καταστροφής τους αφού δεν το έκαναν μέχρι τον Απρίλιο του 2012, την ημερομηνία που είχε τεθεί αρχικά για να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία.

    Αναφερόμενος στην καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, στο περιθώριο της τελετής, ο Ουζουμτζού είπε ότι "ελπίζει ότι θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου". Τα πιο επικίνδυνα από αυτά θα μεταφερθούν εκτός της χώρας πριν τις 31 Δεκεμβρίου και θα καταστραφούν πάνω σε ένα πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Συρίας ωστόσο, δυσχεραίνεται η μεταφορά των όπλων στο λιμάνι της Λαττάκειας και ενδέχεται η φάση αυτή να μην ολοκληρωθεί εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας. "Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση ασφαλείας η οποία δυστυχώς επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες", εξήγησε ο Ουζουμτζού, δηλώνοντας πάντως ότι "δεν ανησυχεί" για την καθυστέρηση αφού τον ενδιαφέρει περισσότερο "να ολοκληρωθεί η επιχείρηση αυτή με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο".

    Ο Ουζουμτζού απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής εντάχθηκε και αυτός στην "οικογένεια" των βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης προσωπικοτήτων. Όπως είπε, στο πρόσωπό του έβλεπε "έναν μεγάλο ηγέτη, έναν οραματιστή, έναν ειρηνοποιό". "Η νίκη του επί του απαρτχάιντ, η άρνησή του να ηττηθεί από την πίκρα και τη δίψα για εκδίκηση συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ανθρωπότητας", συμπλήρωσε.

    Το Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από το ποσό των 8 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (περίπου 900.000 ευρώ). Τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, Χημείας, Φυσικής, Ιατρικής και Οικονομίας θα απονεμηθούν στη Στοκχόλμη εντός του Δεκεμβρίου.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=194922
    10/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin