Sunday, January 12, 2014

Бяла Pоза във косата. -Но пази се ти пази се. -Ταξίδι στην Σόφια (Βουλγαρία) με φωτογραφίες...


--
Бяла роза със росата
ще закича във косата,
да посрещна аз зората.
Бързо слънце да изгрее
да изгрее да залезе,
че да ида на чешмата .[X2]


Бяла роза ще закича,
бяла роза със бодлите,
но пази се ти пази се,
Бяла роза ще закича,
бяла роза със бодлите,
но пази се ти пази се.


Снощи вечер на чешмата
срещнах момък във позлата,
с черни очи кат маслини
яхна черно врано конче
чудни думи той ми рече
във любов ми се обрече. [X2]


Бяла роза ще закича,
бяла роза със бодлите,
но пази се ти пази се,
Бяла роза ще закича,
бяла роза със бодлите,
но пази се ти пази се.


Вече съм мома голяма,
много лесно се недавам,
дали туй не е измама,
малко хитро ще опитам,
този момък ще изпитам,
с бяла роза във косата. [X2]


Бяла роза ще закича,
бяла роза със бодлите,
но пази се ти пази се,
Бяла роза ще закича,
бяла роза със бодлите,
но пази се ти пази се.


Но пази се ти пази се,
но пази се ти пази се.

--------------------------
23/12/13

--------------------------
               [1] Το ίδιο άρθρο(κάτω), μετάφραση από την Wiener Zietung, της αρθρογράφου Martyna    Czarnowska (Φώτο),
με δύο σημαντικές διαφορές στην όρο της ονομασίας της γειτονικής χώρας. 
Στην δεύτερη περίπτωση ο αρθρογράφος που μετέφερε το θέμα αισθάνθηκε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τους όρους "Σκόπια" και "πΓΔΜ". 

Η ουσία του άρθρου δεν απασχολεί.  Σκόπιμα, ή λόγω της μη γνώσης των πραγμάτων, μεταφέρει στην χώρα μας τα προβλήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών.
 -------

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Γελάνε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μαζί μας. -Грци будали αναγνώρισαν την FYROM με το "όνομα" της



----

 [2] Το τραγούδι/video (πάνω) της Славка Калчева, Бяла Pоза, από την Βουλγαρία, την εποχή που γκρεμιζόταν τα πάντα, είναι για όσους μεταφέρουν απείραχτες τις δηλώσεις Σκοπιανών και Ευρωπαίων με την δήθεν "συνταγματική" ονομασία τους, έστω και μέσα σε εισαγωγικά.  
------------------------------------------------------
************************************************


***Ένα ταξίδι στην Σόφια (Βουλγαρία) με φωτογραφίες...
Για μια ακόμη φορά τις γιορτές των Χριστουγέννων (και Πρωτοχρονιάς) αρκετοί Έλληνες προτίμησαν την Βουλγαρία. Οι κύριοι προορισμοί ήταν το Μπάνσκο και η Σόφια-Φιλιππούπολη.

 Ο καθένας βέβαια είχε τους δικούς του λόγους, αν και γενικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κύριος λόγος είναι η φυγή από την μιζέρια της χώρας στην μιζέρια των άλλων που δεν μας αγγίζει.

 Η γειτονική Βουλγαρία, μετά την ολική κατάρρευσή της, έκανε μια προσπάθεια να πιάσει το "Δυτικό Όνειρο" αλλά είναι φανερό ότι δεν τα κατάφερε και ούτε θα τα καταφέρει ποτέ. Τα άδεια καταστήματα προς ενοικίαση, μετά από ολιγόχρονη άνθηση, καλυμμένα με αφίσες, ήταν ο κύριος μάρτυρας της επανόδου στον μαρασμό.
---
1. Η πρώτη στάση στα σύνορα. Δεν υπάρχουν πια οι έλεγχοι όπως παλιά. Οι Βούλγαροι αστυνομικοί ήρθαν στην ελληνική πλευρά και ο έλεγχος γίνεται μια και καλή. Δίπλα στα λεγόμενα "Duty Free" το κατάστημα για καφέ αδυνατεί να εξυπηρετήσει ομαλά όταν τα τουριστικά είναι πολλά

---
2. Δεύτερη στάση στο Μοναστήρι της Ρίλλας, αφού γίνει μια παράκαμψη προς το βουνό, από το Μπλαγκόεβγκραντ, 33 χιλιομέτρων. Η παραμονή εκεί διαρκεί μία ώρα περίπου. Η ανάβαση και η κάθοδος, όταν ο δρόμος είναι καθαρός, διαρκούν συνολικά δύο ώρες. Το αποτέλεσμα είναι να φθάνουν τα λεωφορεία στην Σόφια 4 με 5 η ώρα το απόγευμα.

---
3. Μοναστήρι της Ρίλλας, εξωτερικά

---
4. Μοναστήρι της Ρίλλας, εξωτερικά

---
5. Μοναστήρι της Ρίλλας. Το βουνό Ρίλλα


---
6. Μοναστήρι της Ρίλλας, εξωτερικά

---
7α.  Σόφια: Η Βίτοσα (Витоша, Vitosha) πεζοδρομημένη και φωταγωγημένη λόγω των εορτών

---
7β.  Σόφια: Η Βίτοσα (Витоша, Vitosha) πεζοδρομημένη και φωταγωγημένη λόγω των εορτών

---
8. Το  ЦУМ (Τσουμ) φωταγωγημένο και ανακαινισμένο εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα τα μισά μαγαζιά ανοίκιαστα πια με μεγάλες αφίσες στις βιτρίνες για να κρύβουν το εσωτερικό κενό. Ολόκληρος ο τρίτος όροφος με ανοίκιαστα μαγαζιά. Την δεκαετία που γκρεμίζονταν τα πάντα στην Βουλγαρία το ЦУМ (Τσουμ) είχε ξύλινες σκάλες που έτριζαν και έναν όροφο με ενδύματα που μύριζαν ναφθαλίνη.

---
9α. Πολυκατάστημα, απέναντι από το κεντρικό τζαμί, στην Maria Luisa, με όλους σχεδόν τους χώρους νοικιασμένους αλλά με αισθητά μειωμένη κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές.

---
9β. Πολυκατάστημα, απέναντι από το κεντρικό τζαμί (Maria Louisa Boulevard)
---
10. Το προεδρικό μέγαρο. Η φρουρά αλλάζει κάθε μία ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

---
11.  H κεντρική οδός όπου βρίσκονται τα κυριότερα δημόσια κτίρια και η εκκλησία Alexander Nevsky (бул. Цар Освободител)

---
12. Από τα κεντρικότερα ξενοδοχεία της Σόφιας, το ονομαζόμενο Sheraton, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το προεδρικό μέγαρο περιμετρικά της αρχαιότερης εκκλησίας Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (“St. George” Rotunda)

---
13.  Φωτογραφία από πρακτορείο ταξιδίων, που διοργανώνει ταξίδια στην Σόφια, όπου υπόσχεται κάτι εξαιρετικό την βραδιά των Χριστουγέννων στο παραπάνω ξενοδοχείο. Τελικά  το ονομαζόμενο "gala" συνίσταται σε δείπνο στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου με την συνοδεία περίεργης ζωντανής μουσικής από ένα πιάνο στο κέντρο της αίθουσας. Μια ακόμα διαφορά από τις άλλες μέρες είναι η γιορτινή ενδυμασία των ίδιων των ταξιδιωτών.

---
14. Από την αλλαγή φρουράς στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου. Τη στιγμή της στροφής όπου χάνεται ο βηματισμός και η σύνταξη. Η εικόνα αυτή ίσως αντιπροσωπεύει την συνολική εικόνα της χώρας αυτής. Από την στιγμή αυτή και μετά οι τρεις στρατιώτες δεν θα βρουν ποτέ ξανά το βηματισμό και την σύνταξή τους μέχρι να φτάσουν στο φυλάκιο. Άλλωστε δεν τους παρατηρούν πια οι τουρίστες.

---
***Συνεχίζεται με την αγορά στα καταστήματα της Σόφιας και τις κλοπές απρόσεκτων επισκεπτών ακόμα και μέσα στα μεγάλα καταστήματα και τις εκκλησίες...... 
---


1 comment:

  1. ΠΓΔΜ: «Ο Ιβάνοφ δεν αναφέρθηκε σε ανάληψη μέτρων»....

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν αναφέρθηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ν. Πόποσκι, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου περί της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον Πόποσκι, ο Ιβάνοφ διαπίστωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. «Είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες: το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απεφάνθη ότι δεν εφαρμόζεται μία διεθνής συμφωνία που συνήφθη μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΟΗΕ (η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ), ενώ ένα μέρος (η Ελλάδα) που εκλήθη από το Δικαστήριο να μην συνεχίζει να παραβιάζει τη διεθνή αυτή συμφωνία, συνεχίζει να αγνοεί την ετυμηγορία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν θα θέλαμε να υπεισέλθουμε στο εάν, πώς και τι θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο πρόκειται για μια διαπίστωση που αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση» δήλωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ζητηθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται υπό την μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, καθώς και οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.naftemporiki.gr/story/746877
    26/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin