Tuesday, December 3, 2013

Άλλα κίνητρα πίσω από τις διαμαρτυρίες στην Ουκρανία, βλέπει ο Putin

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουκρανία κατά της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ δεν είναι παρά μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης των νόμιμων αρχών της χώρας, τονίζει ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin. 
 «Αυτό μου θυμίζει περισσότερο πογκρόμ παρά επανάσταση», είπε ο Putin σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Αρμενία.
Μόλις μίας εβδομάδα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους όπου αναμενόταν να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε (21 Νοεμβρίου) την απόφασή της να σταματήσει τις προετοιμασίες της για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και να στραφεί στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, προκαλώντας ψυχρολουσία στις Βρυξέλλες.

Το Κίεβο βρίσκεται εδώ και καιρό στο γεωπολιτικό δίλημμα να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση της Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν ή αντίθετα, να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ υπογράφοντας τη Συμφωνία Σύνδεσης με τις Βρυξέλλες. Θεωρητικά, η απελευθέρωση της πρώην Πρωθυπουργού Yulia Tymoshenko αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τους Ευρωπαίους, ωστόσο σύμφωνα με το όσα δήλωσαν στην EurActiv Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο περιθώριο της Συνόδου στο Βίλνιους, οι Βρυξέλλες ήταν έτοιμες να υπογράψουν ακόμη και με την Tymoshenko στη φυλακή.
-----
>> Διαβάστε: Η Ουκρανία παγώνει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ- Ψυχρολουσία στις Βρυξέλλες
------ 
Επίσης έχει υψηλό χρέος και πρέπει να βρει πάνω από 17δις $ τον επόμενο χρόνο προκειμένου να ανταποκριθεί στις πληρωμές της απέναντι στη Ρωσία αναφορικά με το φυσικό αέριο και 3.7δις $ απέναντι στο ΔΝΤ.
 «Καλώ όλο τον κόσμο να αντιδράσει στην απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης όπως θα έκανε σε περίπτωση πραξικοπήματος: να βγουν στους δρόμους», είχε τονίσει αμέσως μετά την απόφαση η φυλακισμένη πρώην Πρωθυπουργός, Yulia Tymoshenko, σε επιστολή της που δόθηκε σε δημοσιογράφους από τον δικηγόρο της.

Putin: Προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης
Το σαββατοκύριακο περίπου 350.000 Ουκρανοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης του Viktor Yanukovich, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές του 2015 θέλει να επιδιώξει την επανεκλογή του.
Ωστόσο για το Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, οι «καλά προετοιμασμένες» διαμαρτυρίες κρύβουν άλλα κίνητρα.
«Αυτό δεν είναι επανάσταση αλλά μια πολύ καλά προετοιμασμένη διαμαρτυρία, η οποία κατά την άποψή μου δεν είχε προετοιμαστεί για σήμερα αλλά… για τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας τον Μάρτιο του 2015», είπε.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια να αποσταθεροποιηθούν, και θέλω να το τονίσω αυτό, οι νόμιμες αρχές της χώρας», υπογράμμισε.
EurActiv.gr με Reuters
euractiv.gr
3/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
 -----------------

 ------

1 comment:

  1. Στο Κίεβο μπλόκαραν την Προεδρική Διοίκηση ....

    Χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι στο Κίεβο,εκτός του κτιρίου της κυβέρνησης, μπλόκαραν και την Προεδρική Διοίκηση.

    Μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι τώρα πλέον απευθύνουν τις απαιτήσεις τους άμεσα προς τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    Η αντιπολίτευση απαιτεί από τον Πρόεδρο να παραιτήσει με διάταγμά του το Υπουργικό Συμβούλιο και να κηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

    Μετά την ομιλία του Γιατσενιούκ δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωθέντες στο κέντρο της πρωτεύουσας διαδηλωτές προχώρησαν, παρακάπτοντας το μπλοκαρισμένο κτίριο της κυβέρνησης, προς τη Διοίκηση του Πρόεδρου και την περικύκλωσαν από όλες τις πλευρές.
    Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_12_03/254377373/
    3/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin