Wednesday, December 4, 2013

Ο Ξαβιέ Μπετέλ ορκίστηκε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. -Yποχρεώνοντας τον επί 18 συναπτά έτη πρωθυπουργό της χώρας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να περάσει στην αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, ο 40χρονος Ξαβιέ Μπετέλ, ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, υποχρεώνοντας τον επί 18 συναπτά έτη πρωθυπουργό της χώρας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να περάσει στην αντιπολίτευση.
Ο νέος πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής του, η οποία απαρτίζεται από Φιλελεύθερους, Σοσιαλιστές και Πράσινους, ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον του Μέγα Δούκα Ερρίκου.

Νωρίτερα σήμερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η ομάδα του είχαν γίνει δεκτοί από τον Δούκα για μια αποχαιρετιστήρια ακρόαση.


Στην νέα κυβέρνηση, ο 64χρονος Σοσιαλιστής Ζαν Άσελμπορν, διατηρεί τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, την οποία κατείχε και στην κυβέρνηση του Γιούνκερ. Ο 55χρονος Πιερ Γκραμένια, εκ των Φιλελευθέρων και γενικός διευθυντής μέχρι σήμερα του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λουξεμβούργου αναλαμβάνει, όπως προβλεπόταν, καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, ενώ ο σοσιαλιστής Ετιέν Σνάιντερ καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Χθες το βράδυ το φιλελεύθερο κόμμα DP, το σοσιαλιστικό LSAP και οι Πράσινοι επικύρωσαν την συμφωνία για την σύναψη κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία είχαν καταλήξει την Παρασκευή οι πρόεδροί τους.


  • Ο Γιούνκερ ήλπιζε ότι θα κέρδιζε άλλη μια θητεία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο Μπετέλ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία όντας στην ίδια ηλικία με τον Γιούνκερ όταν αυτός είχε αναλάβει για πρώτη φορά καθήκοντα πρωθυπουργού το 1995.

Ο δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου εδώ και δύο χρόνια είχε γίνει τους τελευταίους μήνες μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χώρας του, ξεπερνώντας σε δημοτικότητα τον προκάτοχό του σε δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί στις αρχές της χρονιάς.

"Οι Λουξεμβούργιοι τον θεωρούν συμπαθητικό και ικανό", σύμφωνα με το ινστιτούτο TNS Ilres.

Σε ερώτηση για την πολιτική του, ο Μπετέλ είχε πει ότι προάγει "τον διάλογο και την εγγύτητα".


  • Ο νέος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, γνωστός για την ευθύτητά του, είναι επίσης μαχητικός. Τα τελευταία χρόνια ήταν ένας από τους λίγους πολιτικούς που συγκρούστηκε ευθέως με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν τον εκτιμά διόλου.

Ορισμένοι τον κατηγορούν για έλλειψη συνέπειας. Ωστόσο η πλειονότητα, συμπεριλαμβανομένων αντιπάλων του, τον περιγράφει ως ένα "φαινόμενο".

Αυτό το απέδειξε με την σύναψη σε έναν μήνα μιας συμφωνίας για την σύναψη ενός άνευ προηγουμένου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Φιλελευθέρων, Σοσιαλιστών και Πρασίνων, αναγκάζοντας το κυρίαρχο στην πολιτική ζωή της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) του Γιούνκερ να περάσει στην αντιπολίτευση.

Γεννηθείς στις 3 Μαρτίου του 1973 στο Λουξεμβούργο, ο Ξαβιέ Μπετέλ ήταν ακόμη έφηβος όταν εισήλθε στην πολιτική. Στα 15 του εντάχθηκε στο Φιλελεύθερο Κόμμα (DP). Τρία χρόνια αργότερα έγινε αντιπρόεδρος της νεολαίας των Φιλελευθέρων, προτού γίνει πρόεδρός της, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 2002. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανέλαβε την προεδρία του κόμματός του.

protothema.gr
4/12/13
---------------------------

 -------------------------

---------------------------
  • Liberal leader sworn in as Luxembourg PM....

AFP - Liberal leader Xavier Bettel was sworn in Wednesday as Luxembourg prime minister, replacing 19-year veteran Jean-Claude Juncker to head a coalition government with the Socialists and Greens.
Bettel, 40, and his coalition partners took the oath of office in the presence of Grand Duc Henri, head of the small wealthy country nestled between Belgium, Germany and France.
Veteran Socialist leader Jean Asselborn keeps the foreign minister post he held under Juncker while Liberal Pierre Garmegna is the new finance minister.
Socialist Etienne Schneider was named as deputy premier to Bettel.
Juncker was one of Europe's longest-serving leaders, having become premier in 1995, while his Christian Social People's party (CSV) held power for all but five years since 1944.
He also played a key international role as head of the eurozone finance ministers group.
In elections last month, the CSV won the biggest share of the vote, 33.6 percent, and the largest number of seats -- 23 out of 60.
Bettel's Liberals however took 13 seats, the Socialists 13 and the Greens six to give them a majority of 32.
france24.com
4/12/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin