Thursday, January 9, 2014

ΕΚ: Η Ευρώπη και οι (άλλες) μεγάλες δυνάμεις το 2014

Η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει προκλήσεις μόνο στην Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να είναι σε θέση να συνεργασθεί με τις άλλες μεγάλες διεθνείς δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ η Ρωσία και η Κίνα. Η συνεργασία αυτή επηρεάζει τα πάντα, από την οικονομία, μέχρι τον πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Οι επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών και αντιπροσωπειών του ΕΚ μας μίλησαν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουν να έρχονται.


Elmar Brok (ΕΛΚ, Γερμανία), Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Καθώς ο εικοστός πρώτος αιώνας ξεδιπλώνεται η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με διάφορες περίπλοκες καταστάσεις. Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί πλήρως τις προκλήσεις και ευκαιρίες που θα έχει που έχει να αντιμετωπίσει με τις εταίρους της, κυρίως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Έτσι θα παραμείνει πιστή στις ευρωπαϊκές αξίες της και στο στόχο που ανέκαθεν θέτει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου. Συνεπώς το 2014 η ΕΕ πρέπει να εξακολουθήσει να αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να φέρει εις πέρας το ρόλο της ως παγκόσμια δύναμη ισότιμη με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις. αυτό απαιτεί από τα κράτη μέλη να επιδείξουν θέληση και να μιλούν με μια φωνή.

Knut Fleckenstein (Σοσιαλιστές, Γερμανία), Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας

Η ΕΕ δε μπορεί να δεχτεί πως μία χώρα η οποία θέλει να είναι στρατηγική συνεργάτης της ασκεί πολιτικές και οικονομικές πιέσεις σε άλλες χώρες, οι οποίες με τη σειρά τους επιζητούν κι εκείνες τη συνεργασία με την ΕΕ. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ήδη πολιτικά και οικονομικά μέσα, με σκοπό να πιέσει γειτονικές ανατολικές χώρες όπως η Αρμενία, η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Η κύρια πρόκληση στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας είναι να συνεχίσουν να θέτουν κοινούς στόχους, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Christian Ehler (ΕΛΚ, Γερμανία), Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Οι κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ το 2014 είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και η ενίσχυση της συνεργασίας μέσω του διαλόγου, νέων κοινών σχεδίων όπως η ευρωαμερικανική συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις καθώς και το να μην ξεχάσουμε τις κοινές μας αξίες, τους κοινούς στόχους και την κοινή μας ευθύνη.

Crescenzio Rivellini (ΕΛΚ, Ιταλία), Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Η Κίνα αλλά και η Ένωση βρίσκονται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι.. Η ΕΕ αναδύεται σταδιακά από τη βαθιά κρίση που την έπληξε και αναλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη στιγμή που το κινεζικό αναπτυξιακό μοντέλο παρουσιάζει εντεινόμενα προβλήματα και η ίδια η ηγεσία της χώρας τονίζει την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.
Η συνεργασία μεταξύ ΕΕ - Κίνας είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των δύο και αμφότερες θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική στην εξέλιξη των μεταξύ τους δεσμών.
europarl.europa.eu
9/1/14
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin