Friday, January 17, 2014

Τι μάθαμε στην ολομέλεια: η ελληνική προεδρία στο ΕΚ


-
Το ΕΚ, στην πρώτη Σύνοδο Ολομέλειας για το 2014 υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά και την Ελληνική Προεδρία. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε νέους κανονισμούς για τη μείωση ρύπων CΟ2 των φορτηγών, από το 2020, για την ενδυνάμωση των δημοσίων συμβάσεων και για την κοινωνική προστασία των αυτοαπασχολούμενων. Η επιτροπή Οικονομικών συνέχισε την διαδικασία της ακρόασης της Τρόικας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθεί στις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική ύφεση.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, την Τετάρτη το πρωί στην ολομέλεια. Ο κ. Σαμάρας ανέφερε έτσι την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ και την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μιλώντας την παραμονή, η Λιθουανή Πρόεδρος Dalia Grybauskaitė, τόνισε ότι τα κύρια επιτεύγματα της προεδρίας της χώρας της ήταν η έγκριση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2014/2020, ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2014 και η ολοκλήρωση του πρώτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.

Την Τρίτη οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τους κανονισμούς για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Co2) από φορτηγά. Μέχρι το 2020 οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν από 203 γρ/χλμ Co2., που είναι σήμερα, στα 147γρ/χλμ. Επίσης, μέλη του ΕΚ δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν κανονισμοί που θα διασφαλίζουν την ασφαλή χρήση δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Τη Τετάρτη το ΕΚ ενέκρινε νέους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων και συμβάσεων παραχωρήσεων. Μεταξύ των κανόνων που ψηφίστηκαν ήταν και εκείνοι που ενθαρρύνουν την διαίρεση των συμβάσεων με σκοπό να γίνει ευκολότερο στις μικρότερες επιχειρήσεις να υποβάλλουν προσφορές αλλά και κανόνες για την υπεργολαβία.

Συζητώντας τη νέα νομοθεσία περί "πώλησης" της ιθαγένειας στη Μάλτα, το ΕΚ έκρινε την Τετάρτη το βράδυ ότι η υπηκοότητα, εν προκειμένω η ευρωπαϊκή, κυριολεκτικά δεν έχει τιμή, με άλλα λόγια δεν είναι δυνατόν να "πωλείται".

Σε δύο ψηφίσματά για την βελτίωση της κοινωνικής προστασίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν επαρκείς πόρους για τις εθνικές αρχές επιθεώρησης της εργασίας και καλύτερη προστασία των αυτοαπασχολούμενων.

Επίσης, την Τρίτη ψηφίστηκε κανονισμός που απαγορεύει τα επικίνδυνα πλαστικά και δρομολογεί την σταδιακή κατάργηση, από το 2020, της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης.

Στον απόηχο της απροθυμίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση της Ισλανδίας για την συνέχιση της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΡΕ, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα καθώς την πρόοδο που σημειώνουν η Σερβία και το Κόσσοβο.

Την ίδια μέρα το ΕΚ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει την συμφωνία του "SafeHarbour", που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών από τις αμερικάνικες εταιρείες, εξαιτίας του σκανδάλου NSA.

  • Από τα αρωματισμένα κρασιά, μόνο εκείνα που παράγονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά με την ονομασία "Σαγκρία", αποφάσισε την Τρίτη στο ΕΚ.
  • Την Πέμπτη το ΕΚ απέρριψε την πρόταση για έγκριση του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου "Pioneer 1507". Η εντομοαπωθητική του δράση θα μπορούσε να βλάψει τις πεταλούδες, που δεν αποτελούν στόχο toy.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η επιτροπή Οικονομικών συνέχισε τη διερεύνηση του έργου της Τρόικας στις χώρες που έχουν μνημόνιο. Στις ακροάσεις συμμετείχαν ο Επίτροπος Ρέν, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
 europarl.europa.eu
17/1/14
-- 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin