Wednesday, January 15, 2014

Σαμαράς: «Εύχομαι αυτό το δράμα να μην το περάσει άλλη χώρα»

Η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος έγινε σύμβολο του ότι η Ευρώπη δουλεύει, αντέχει και προχωρά, τόνισε σήμερα (15 Ιανουαρίου) στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ Σαμαράς περιέγραψε την πορεία της Ελλάδας εν μέσω κρίσης, τόνισε ότι αλλάζει η εικόνα και εγγυήθηκε αποφασιστική δράση για την υλοποίηση των στόχων της Ελληνικής Προεδρίας.
Αφού ευχαρίστησε τους λαούς όλης της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που έδειξαν στην Ελλάδα, καθώς και την Ευρωβουλή και τον Πρόεδρο της Κομισιόν προσωπικά, τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί, να είναι ικανό να ελέγχει τις αποφάσεις και να προβάλλει στην καρδιά των αποφάσεων τις ανάγκες και τα συμφέροντα του Ευρωπαίου πολίτη.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη
«Η Ενωμένη Ευρώπη δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια. δοκιμάστηκε η συνοχή της, η αντοχή της, ακόμη και ολόκληρο το οικοδόμημα του κοινού της νομίσματος. Και φάνηκαν σημαντικά κατασκευαστικά ελλείμματα», είπε.
«Η κρίση αυτή αρχίζει να ξεπερνιέται, όχι από μόνη της αλλά επειδή η Ευρώπη άρχισε να ξεπερνά τις αδυναμίες της, είδε τα σφάλματά της και άρχισε να τα διορθώνει», συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι η κρίση έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και καλύτερη Ευρώπη προκειμένου στις Ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην ψηφίσουν με την «πικρή γεύση της κρίσης αλλά με την αίσθηση, την ελπίδα ότι η κρίση ξεπερνιέται και ότι η Ευρώπη βγαίνει ισχυρότερη και καλύτερη».
We delivered! 
Τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε όσο καμία χώρα της ΕΕ, λόγω των δικών της λαθών αλλά και των κατασκευαστικών αδυναμιών του ενιαίου νομίσματος καθώς και λόγω των σφαλμάτων που έγιναν στην χάραξη του πρώτου προγράμματος, αναφερόμενος στον πολλαπλασιαστή, που υποτιμούσε την επίπτωση του πρώτου προγράμματος στην ύφεση που ακολούθησε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε, και πλέον μπαίνει σε δρόμο εξυγίανσης και ανάκαμψης.
«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και την υπογραφή της. Με άλλα λόγια: We delivered!
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατάφερε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
«Μέσα σε 4 χρόνια πετύχαμε μείωση του ελλείμματος κατά 13% του σημερινού ΑΕΠ», επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό υπέστη μείωση 25% του ΑΕΠ και ο μέσος Έλληνας έχασε το 38% του βιοτικού του επιπέδου σε σύγκριση με το 2007.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η ανεργία από 7% ξεπέρασε το 27% και στους νέους κάτω των 25 ετών, έφθασε στο 60%. «Εύχομαι αυτό το δράμα να μην το περάσει ποτέ μια άλλη χώρα».
Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες
Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι 1.5 χρόνο πριν η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής και «πολλοί πιθανολογούσαν ότι θα έβγαινε από το ευρώ […] Κάποιοι μάλιστα προεξοφλούσαν ότι αυτό θα οδηγούσε και στη διάλυση της ευρωζώνης».
«Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες», επεσήμανε.
Σημείωσε ότι η εικόνα σήμερα είναι εντελώς διαφορετική και ότι η Ελλάδα απέδειξε πως η «Ευρώπη δουλεύει, μπορεί και ότι η Ένωση είναι ισχυρή».
Ισορροπία δημοσιονομικής πειθαρχίας-ανάπτυξης
Εν συνεχεία ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέλυσε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.
Πρώτη προτεραιότητα, η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ο κ Σαμαράς επεσήμανε ότι η παρατεταμένη ανεργία υπονομεύει την κοινωνική συνοχή καθώς και τη συνοχή ολόκληρης της Ευρώπης.
«Η ύφεση διαλύει, δεν ενώνει», είπε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη τονίζοντας παράλληλα ότι «μακροχρόνια, η ανάπτυξη δεν είναι αντίπαλος προς τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου».
Είπε ακόμη ότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντίπαλος προς την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς «το ένα δεν υπάρξει χωρίς το άλλο».
Έκανε λόγο επίσης για την έμφαση που θα δώσει η Ελληνική Προεδρία στην προώθηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εν συνεχεία μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της ΟΝΕ με κύρια προτεραιότητα την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
«Θα εργαστούμε εντατικά μαζί σας προκειμένου να φθάσουμε στην υιοθέτηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο τραπεζικού και δημόσιου χρέους», είπε.
Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, λέγοντας ότι ένα στερεό τραπεζικό σύστημα «δεν αφορά μόνο στους τραπεζίτες αλλά και τους καταθέτες, τους επενδυτές και την εξασφάλιση ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία».
Διεύρυνση: Δυναμικά και κατά περίπτωση
Σχετικά με την διεύρυνση της ΕΕ και συγκεκριμένα προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Αθήνα θα προσεγγίσει το θέμα «δυναμικά και κατά περίπτωση».
Έκανε αναφορά στην επιτυχημένη περίπτωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, τονίζοντας ωστόσο ότι η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας κάθε ενδιαφερόμενης χώρας θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις και τις ιδιαιτερότητές της.
>>Διαβάστε περισσότερα: Παρά την κρίση υπολογίσιμη δύναμη στα Βαλκάνια η Ελλάδα
Μεταναστευτικό και καθορισμός θαλάσσιων ζωνών
Στη συνέχεια μίλησε για το ζήτημα της μετανάστευσης, που όπως επεσήμανε δεν αφορά μόνο τις χώρες που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια της ΕΕ αλλά «όλους».
«Οι αρχές που θα πρέπει να διέπουν την προσέγγισή μας είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων, η συνυπευθυνότητα για την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, η αναλογικότητα στην κατανομή των βαρών και η εμπλοκή τρίτων χωρών, από τις οποίες προέρχονται ή από τις οποίες περνούν τα μεταναστευτικά ρεύματα για να φθάσουν σε εμάς», είπε.
Τέλος έκανε αναφορά στις Θαλάσσιες Πολιτικές, που θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της  ενέργειας, και στην ασφάλεια, που περιλαμβάνεται και ο καθορισμός και η διαχείριση των θαλάσσιων ζωνών.
«Να μην ξεχνάμε ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος που κρύβει η θάλασσα μπορεί να αποτελέσει στο ορατό μέλλον την απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του ενεργειακού μας εφοδιασμού», τόνισε.
Σαράντης Μιχαλόπουλος από το Στρασβούργο
 EurActiv.gr 
  



No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin