Monday, January 6, 2014

Για να δούμε «άσπρη» μέρα...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
(δικηγόρου, πρώην προέδρου του ΔΣΘ)
-
Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι υποδέχονται με ελπίδες τη νέα χρονιά, γιατί η ελπίδα είναι πάντα ο τελευταίος θάμνος που μας συγκρατεί να μην πέσουμε στον γκρεμό... αλλά και γιατί, όπως εύστοχα υπενθυμίζει από τα βάθη της Ιστορίας ο Θουκυδίδης (σε μετ. Ελ. Βενιζέλου): «Οι άνθρωποι συνηθίζουν να εμπιστεύονται εις την απερίσκεπτο ελπίδα εκείνο που επιθυμούν και απορρίπτουν δι' αυθαιρέτου συλλογισμού εκείνο που αποστέργουν...».
Το 2013 ήταν χρονιά κατάθλιψης για την Ελλάδα, με ύφεση, ανεργία, αίσθηση αδιεξόδου και κλειστών οριζόντων. Το 2014 αρχίζει με τη χώρα μας στο επίκεντρο της δημοσιότητας, γιατί έχει την προεδρία της ΕΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει πολλά για τον μέσο πολίτη, που αισθάνεται γονατισμένος από φόρους που ξεπερνούν τη φοροδοτική του ικανότητα, ούτε για τον άνεργο νέο που βλέπει κλειστούς τους ορίζοντες.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι τι πρέπει να γίνει. Τα έχουμε ξαναγράψει αλλά επιγραμματικά τα επαναλαμβάνουμε: αντί να εξαντλείται η εφευρετικότητα του οικονομικού επιτελείου στην επιβολή νέων φόρων, θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί και να υλοποιείται πρόγραμμα ανάπτυξης που, πέραν της περιστολής δαπανών, θα στοχεύει κυρίως σε αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας (πολιτισμός, μνημεία, φυσικές ομορφιές, ορυκτός πλούτος κ.λπ.). Δηλαδή, πρόγραμμα που θα στοχεύει τα 17 εκατ. τουριστών ετησίως να γίνουν 20, τα 14 δισ. ευρώ ετησίως από εμπορική ναυτιλία να γίνουν 20, αναδιάρθρωση καλλιεργειών με πραγματική παραγωγή και εξαγωγικό χαρακτήρα, καινοτόμες επενδύσεις κ.λπ.
Παράλληλα, να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, γιατί μέχρι τώρα κατ' ευφημισμόν αποκαλούνται μεταρρυθμίσεις οι νέοι φόροι... Για να γίνω κατανοητός και ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Για να μειωθούν οι υποθέσεις επιβλήθηκε (από προηγούμενη κυβέρνηση) και η καταβολή παραβόλων για άσκηση ενδίκων μέσων, στερώντας έτσι από το φτωχό πολίτη το συνταγματικό του δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Θα μπορούσε βέβαια να υπάρξει βελτίωση με την σμίκρυνση του χρόνου δικαστικών διακοπών… δεδομένου ότι στη χώρα μας τα δικαστήριά μας έχουν διακοπές 3,5 μήνες το χρόνο (2,5 μήνες το καλοκαίρι και 15 μέρες την περίοδο Χριστουγέννων και 15 μέρες την περίοδο εορτών του Πάσχα)… Αν περιοριζόταν ο χρόνος δικαστικών διακοπών μόνο στο μήνα Αύγουστο (όπως γίνεται σε άλλες χώρες), η βελτίωση θα ήταν εμφανής, ενώ αυτό θα αποτελούσε μια πραγματική μεταρρύθμιση, όπως μεταρρύθμιση θα ήταν επίσης η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, η θέσπιση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή κ.λπ.
Τα ανέφερα εντελώς ενδεικτικά αυτά, για να επισημάνω ότι μπορούν να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις και χωρίς δαπάνες, αρκεί να υπάρχει όραμα και κοινή λογική, αρκεί να υπάρχει επαφή με τη ζώσα πραγματικότητα... Δυστυχώς, η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού εξακολουθεί να γίνεται σε μεγάλο βαθμό με παλαιοκομματικά-αναξιοκρατικά κριτήρια (αποτυχόντες πολιτευτές, μετριότητες του κομματικού σωλήνα, κουμπάροι ή υποτακτικοί υπουργών κ.λπ.), με αποτέλεσμα να είναι αναποτελεσματικός.
Για να δούμε «άσπρη μέρα» στην Ελλάδα, χρειάζεται όραμα και αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού. Για να έχουν επαφή με την κοινωνία οι κάθε λογής ηγέτες, πρέπει να λειτουργούν ως «λυχνία επί όρους κειμένη», συμμετέχοντας εμφανώς στις θυσίες των πολιτών (π.χ. είναι ανεπίτρεπτο να φορολογούνται πολίτες με φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ οι βουλευτές μας έχουν αφορολόγητες σε ποσοστό 75% τις συνολικές αποδοχές τους). Χρειάζεται ακόμη «κάποιοι» να καταλάβουν ότι ναρκοθετούν το πολιτικό σύστημα με την εμφανή οικογενειοκρατία και την επιβολή-ανάδειξη ανεπάγγελτων γόνων στην πολιτική, γιατί αυτοί πέρα από την ανικανότητά τους προκαλούν το κοινό αίσθημα εμφανιζόμενοι και ως «μικροκομπιναδόροι».
«Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή», όπως λέει ο ποιητής. Να αλλάξουμε όλοι και κυρίως οι κρατούντες, συνειδητοποιώντας ότι πρέπει: «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»... Καλή Χρονιά!
 agelioforos.gr
5/1/16
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin