Wednesday, January 15, 2014

Κοινωνική προστασία για τους αυτοαπασχολούμενους. -Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το να είσαι αυτοαπασχολούμενος έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως ή μεγαλύτερη ελευθερία και το να μπορείς να επιλέγεις τις δουλειές σου. Το 15% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ αντιπροσωπεύεται από αυτό τον τομέα. Την ίδια στιγμή οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν λιγότερα κοινωνικά δικαιώματα από τους υπόλοιπος εργαζόμενους. Στις 14 Ιανουαρίου το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα για την προστασία των εργαζομένων που αυτοαπασχολούνται. Συζητήσαμε το θέμα με την εισηγήτρια κ. V.Blinkevičiūtė.


Ποιά είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην κοινωνική προστασία των αυτοαπασχολούμενων?

Σε πολλές χώρες οι αυτοαπασχολούμενοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τα συνταξιοδοτικά συστήματα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχιας σε μεγάλη ηλικία. Επίσης, είναι λιγότερο προστατευμένοι σε περίπτωση που χρειασθούν τη χρήση γονικής άδειας ή βρεθούν άνεργοι.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι πλαστοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όπου οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται από τις επιχειρήσεις να δηλωθούν ως αυτοαπασχολούμενοι με στόχο να μειωθούν οι κοινωνικές εισφορές των εργοδοτών τους. Αυτό στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και υπάρχει ο κίνδυνος «κοινωνικού ντάμπινγκ».


Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα?

Οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να συντονίσουν καλύτερα τα συστήματα κοινωνικής τους ασφάλισης, διότι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους δυσκολεύουν την ελεύθερη μετακίνηση των εργατών.

Χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία των κοινωνικών παροχών που προορίζονται για συνταξιοδότηση, αναπηρία, γονική άδεια και ανεργία. Έτσι οι διατάξεις για τους αυτοαπασχολούμενους θα προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες τους.

Επίσης είναι αναγκαίο να υπάρξει ακριβής ορισμός του ποιος είναι πλαστός αυτοαπασχολούμενος καθώς και να ορισθούν κυρώσεις για τους εργοδότες. Η αυτοαπασχόληση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο παράκαμψης νόμων και δικαιωμάτων.
 europarl.europa.eu
15/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin