Friday, January 3, 2014

«Μεγάλος ασθενής» σε αναζήτηση του φαρμάκου για την ευρωπαϊκή κρίση. -Πώς μας βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ

Τον δύσκολο γρίφο της ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μνημονίου και της λιτότητας καλείται να λύσει ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, την ώρα που ο διεθνής Τύπος αφιερώνει εκτενή δημοσιεύματα στην ελληνική προεδρία που μόλις άρχισε, φιλοξενώντας παράλληλα και συνεντεύξεις του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ξένος Τύπος εμφανίζεται διχασμένος εν μέσω αμφιβολιών για τη δυνατότητα της χώρας μας να φέρει σε πέρας την αποστολή της προεδρίας, σε συνδυασμό με τις προαλειφόμενες νέες προκλήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή του μνημονίου και του ενδεχομένου επιβολής νέων μέτρων.


Ουσιαστικά, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως… ασθενής που πρέπει συγχρόνως να θεραπεύσει τόσο τον εαυτό του, όσο και τους άλλους ασθενείς στον «θάλαμο» του ευρωπαϊκού νοσοκομείου που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση!
Μάλιστα, η βελγική εφημερίδα Le soir, υπό τον τίτλο «Η Αθήνα στο τιμόνι της Ευρώπης», υπογραμμίζει το γεγονός ότι η χώρα μας σκοπεύει «να χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να επαναβεβαιώσει τη νομιμοποίηση της», διερωτάται όμως κατά πόσον η Ελλάδα θα τα καταφέρει στον «ρόλο του καπετάνιου στο πλοίο και να αποδειχθεί σταθερή όταν είναι απαραίτητο».

Στην ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα, αναφέρεται και ο γαλλικός Τύπος.

«Η Ελλάδα, πρόεδρος εν κρίση», ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Λιμπερασιόν».
«Ύστερα από τέσσερα χρόνια ιδιαίτερα σκληρής λιτότητας, η χώρα καταγράφει τα πρώτα αποτελέσματα. Με την προεδρία της, σκοπεύει να επωφεληθεί για να πείσει τους εταίρους της ότι έχει αλλάξει», υπογραμμίζεται στον υπότιτλο.
«Ο Έλληνας κακός μαθητής, επικεφαλής στην Ευρώπη», ήταν ο τίτλος στο ολοσέλιδο αφιέρωμα της συντηρητικής «Φιγκαρό».
Στον υπότιτλό της, χαρακτηρίζει την κατάσταση «κωμικοτραγική» και εξηγεί:
«Στην Αθήνα, όπου το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα είναι ισχυρότερο όσο ποτέ άλλοτε, ο λαός ζει συχνά με τεχνάσματα, παραδέρνοντας μεταξύ βοήθειας και μέτρων λιτότητας που αποφασίζουν οι Βρυξέλλες».
«Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό κράτος» υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό» (Les Echos).
Εκτιμά ότι η προεδρία στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την ανάκτηση του χαμένου κύρους και την έξοδό της από την κατάσταση υποβοηθούμενου κράτους.
Βασικό μέλημα του Αντώνη Σαμαρά - σχολιάζει η συντάκτης- είναι πρώτα απ' όλα να επανατοποθετήσει την Ελλάδα σε ένα επίπεδο ισότητας με τις άλλες χώρες».
Θεωρεί ότι αυτό το εξάμηνο ο πρωθυπουργός ρισκάρει «ένα μεγάλο πολιτικό παιγνίδι».
Η Ευρώπη του έτεινε χέρι βοήθειας, εγκρίνοντας το 1 δις ευρώ στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Εάν πετύχει να επανακτήσει το κύρος για τη χώρα, θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Για την ώρα όμως, οι σφυγμομετρήσεις είναι δυσμενείς, έχει από τη μία την ανερχόμενη ριζοσπαστική αριστερά και από την άλλη την ακροδεξιά.
Δεδομένης της κατάστασης αυτής, «ψιθυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν το έργο του Σαμαρά» συνεχίζει το ρεπορτάζ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα δηλώσεις της Μέρκελ.
Με την ευκαιρία των ευχών για το νέο έτος, η Καγκελάριος «θύμισε στους συμπολίτες της ότι οι εθνικές πρόοδοι εξαρτώνται από την πρόοδο της Ευρώπης και ότι στα μέσα του έτους θα πρέπει να επανεξεταστούν οι δυνατότητες μεγαλύτερης βοήθειας για ορισμένες χώρες που δυσκολεύονται».
Η «Λιμπερασιόν» υπογραμμίζει στο κύριο άρθρο της ότι θα «ήταν λάθος και παραπλανητικό το να σταθούμε αποκλειστικά σε μια βελτίωση των στατιστικών. Το κοινωνικό και το ανθρώπινο κόστος των επιβεβλημένων μέτρων λιτότητας είναι εξωφρενικό για τον ελληνικό λαό».
Η συμβουλή της εφημερίδας προς τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία είναι «αντί να ζητηθούν νέες προσπάθειες από ένα λαό που δεν είναι πλέον σε θέση να τις καταβάλει, αντί να συνεχίσουν την επιβολή της ίδιας πολιτικής λιτότητας αδιακρίτως, θα πρέπει να ενδιαφερθούν για τη διαφθορά και για το περίπλοκο, "μυρίων επιπέδων", σύστημα Διοίκησης, που είναι τα βαθιά δεινά που μαστίζουν την κοινωνία και απειλούν τη δημοκρατία».
Στο τετρασέλιδο αφιέρωμα που ακολουθεί, ο ειδικός απεσταλμένος της «Λιμπερασιόν» στην Αθήνα, Ζαν Κατρεμέρ που έχει επανειλημμένα επισκεφθεί τη χώρα, δίνει με τα ρεπορτάζ του, ένα πανόραμα των ελληνικών «δεινών», γράφοντας για τη φτώχεια των ελληνικών οικογενειών, για την αναποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος παρά την αναδιάρθρωσή του, για τη δύσκολη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης που οδηγεί σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Αφήνει, τέλος, ανοιχτό το ερώτημα εάν, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που παρουσιάζει η χώρα η οποία βρίσκεται μάλλον σε «ανάρρωση», θα κατορθώσει τελικά «να ξεπεράσει την κοινωνική κρίση».

Όλα αυτά, την ώρα που η Αθήνα εκτός από τις υποχρεώσεις της έναντι του εξαμήνου της ευρωπαϊκής προεδρίας, προετοιμάζεται να υποδεχθεί και πάλι την τρόικα στις 15 Ιανουαρίου.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να περιλαμβάνει και την προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα με τους δανειστές όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, χωρίς να χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα.

 http://www.elzoni.gr/html/ent/216/ent.41216.asp
3/1/14
---
-

1 comment:

  1. Στο στόχαστρο του αυστριακού Τύπου η Ελληνική Προεδρία....

    Έπειτα από μια σειρά ανταποκρίσεων, άρθρων και σχολίων, αρχικά για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, και κατόπιν για την προχθεσινή έναρξή της, ο αυστριακός Τύπος συνεχίζει να αναφέρεται σε δημοσιεύματά του στο ίδιο θέμα, προβάλλοντας κυρίως τις προθέσεις και τις προτεραιότητες της προεδρεύουσας χώρας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια στο εσωτερικό της, καλούμενη εν μέσω κρίσης να ηγηθεί της ΕΕ για ένα εξάμηνο στο οποίο μάλιστα διεξάγονται ευρωεκλογές, καθώς επίσης και το γεγονός πως η ελληνική Προεδρία θα είναι η φθηνότερη όλων των εποχών.

    Όπως γράφει η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» σε ανταπόκρισή της, με τίτλο «Ελλάδα: μικρός προϋπολογισμός για την Προεδρία στην ΕΕ», η οικονομία, η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι οι βασικοί στόχοι του Έλληνα προεδρεύοντα στην ΕΕ, με τον προϋπολογισμό της ελληνικής προεδρίας να ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, και είναι ο μικρότερος που υπήρξε ποτέ για μια ευρωπαϊκή προεδρία.

    Προσθέτει δε, πως σύνθημα του Έλληνα πρωθυπουργού για την προεδρία είναι η «ελπίδα» για να ξεπεραστεί γρήγορα η δυσκολότερη μεταπολεμικά οικονομική κρίση στη χώρα και ο ίδιος χρειάζεται οπωσδήποτε μια επιτυχημένη ελληνική προεδρία και για το εσωτερικό, καθώς η κυβέρνηση χάνει τη στήριξη των πολιτών, στους οποίους ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος.

    Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκέντρωνε πλέον την πλειοψηφία σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, ενώ -συνεχίζει το δημοσίευμα- μεγάλη αποδοχή καταγράφει η αντιπολίτευση της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, και το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» απειλεί να αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή.

    Στην ίδια ανταπόκριση γίνεται σύντομη αναφορά στην επισκίαση της έναρξης της προεδρίας από την επίθεση κατά της κατοικίας του πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, που δεν είχε τραυματίες και καταδικάσθηκε από Βερολίνο και Αθήνα, ενώ σημειώνεται πως πολλοί Έλληνες καθιστούν τη Γερμανία υπεύθυνη για τις περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό.

    Σημειώνεται πως η «Ντι Πρέσε» είχε ήδη την περασμένη εβδομάδα εκτενές δημοσίευμα για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, την οποία, όπως τόνιζε μεταξύ άλλων, η Αθήνα προτίθεται να ασκήσει «λιτά αλλά αποτελεσματικά».

    Σε σύντομο δημοσίευμά της, με τίτλο «Η Ελλάδα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να αποδείξει ότι η χώρα του, παρά την κρίση, είναι σε θέση να καταστεί «παίκτης» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την οικονομία, την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης να είναι οι σημαντικότεροι στόχοι του.

    Επισημαίνεται ακόμη πως η Αθήνα θα ασκήσει μέχρι τέλη Ιουνίου την προεδρία της με μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο μικρότερος προϋπολογισμός για ευρωπαϊκή προεδρία μέχρι σήμερα.
    Στην ελληνική προεδρία στην ΕΕ η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» είχε αφιερώσει την παραμονή της έναρξής της (31 Δεκεμβρίου) δύο εκτενή δημοσιεύματά της, στα οποία ήδη στους τίτλους τονιζόταν αφενός «Η Ελλάδα μέσα από την προεδρία της έχει την ευκαιρία να λαμβάνεται πολιτικά και πάλι σοβαρά υπόψη» και αφετέρου «Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια»................................http://www.protothema.gr/world/article/341764/sto-stohastro-tou-austriakou-tupou-i-elliniki-proedria/
    3/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin