Monday, January 20, 2014

Η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει έξοδο από την ΕΕ

Το 52% των Βρετανών άνω των 18 θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ εάν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση. 
Η δημοσκόπηση της Comres για την βρετανική εφημερίδα Independent on Sunday, διαπιστώνει επίσης ότι οι αντιευρωπαϊκές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Κόμματος Ανεξαρτησίας παραμένουν δημοφιλείς παρόλο που ο Cameron έχει ήδη σκληρύνει την ρητορική του και στα δύο θέματα.
Ο Vince Cable, ο Βρετανός υπουργός επιχειρήσεων, φέρεται να λέει στους ξένους επενδυτές ότι υπάρχουν πιθανότητες 5% για τη χώρα του να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα εάν οι ξένες επιχειρήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες, ο Cable είπε: «Η απάντηση είναι ναι. Αυτό που λέω ως υπουργός είναι ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψουμε την ΕΕ είναι πολύ, πολύ μικρός… και απλά προσπαθώ να καθησυχάσω τους ξένους επενδυτές».

 «Αγαπημένο» το Κόμμα Ανεξαρτησίας 
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα για τους Συντηρητικούς του David Cameron.
Οι Βρετανοί χαρακτήρισαν το Κόμμα Ανεξαρτησίας ως το «αγαπημένο» τους, που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Cameron ενόψει των Ευρωεκλογών.
Σημειώνεται ότι λίγο καιρό πριν, μια άλλη δημοσκόπηση έδειχνε τους Συντηρητικούς του Cameron πίσω από το Κόμμα Ανεξαρτησίας στις επικείμενες Ευρωεκλογές, που σημαίνει ότι είναι σε καλό δρόμο για να πάρουν την τρίτη θέση σε πανεθνική ψηφοφορία για πρώτη φορά.
Παρόλο που το Κόμμα Ανεξαρτησίας δεν έχει έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, η δημοτικότητά του αποτελεί πρόβλημα για τον Cameron καθώς απειλεί να διασπάσει τις ψήφους του ίδιου στις εθνικές εκλογές του 2015, στερώντας του μια ξεκάθαρη νίκη.
Η δυναμική θέση του Κόμματος Ανεξαρτησίας στις δημοσκοπήσεις ανησυχούν επίσης και τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματος του Cameron που θέλουν να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην ΕΕ, κάτι που ο ίδιος εμπόδισε, αλλά στο παρελθόν η εσωκομματική ρήξη προκάλεσε την πτώση δύο Συντηρητικών πρωθυπουργών.
Εάν οι Συντηρητικοί συγκεκριμένα δεν τα πάνε καλά στις Ευρωεκλογές, ένας σημαντικός αριθμός ευρωσκεπτικιστών βουλευτών απειλούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον Cameron.
Το Κόμμα Ανεξαρτησίας έχει 13 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πήρε το ένα τέταρτο των ψήφων στις τοπικές εκλογές του Μαΐου.
Θέλει η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ και να δοθεί ένα τέλος στη λεγόμενη μετανάστευση των «ανοιχτών θυρών». Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά έχει προσελκύσει ειδικότερα έναν μεγάλο αριθμό πρώην ψηφοφόρων του Συντηρητικού κόμματος.
Η δημοσκόπηση που συμμετείχαν 2,029 Βρετανοί νωρίτερα μέσα στο μήνα, διαπίστωσε ότι το 27% αυτών είχαν θετική άποψη για το Κόμμα Ανεξαρτησίας.
Αντίθετα, 25% τόνισε ότι συμμερίζεται τις απόψεις των Συντηρητικών του Cameron, ενώ το 26% εξέφρασε την ίδια γνώμη για το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.
Κομματική πειθαρχία 
Μόλις 14% δήλωσαν υποστήριξη στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα, που βρίσκεται στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Συντηρητικούς του Cameron.
Ο Nigel Farage, ο αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας, είναι στο 22% σε επίπεδο καταλληλότερου ηγέτη, πίσω από τον Cameron που ακόμη προηγείται στο εν λόγω πεδίο.
Η δημοσκόπηση ήρθε στη δημοσιότητα καθώς το Κόμμα Ανεξαρτησίας προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του, διότι την περασμένη εβδομάδα ένας τοπικός του σύμβουλός στην Αγγλία «ντρόπιασε» το κόμμα, λέγοντας ότι οι πρόσφατες πλημμύρες στη χώρα ήταν τιμωρία του Θεού για την υποστήριξη του κοινοβουλίου των γάμων των ομοφυλοφίλων.
Ο Cameron έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών εάν επανεκλεγεί το 2015, και εν συνεχεία να προσφύγει σε δημοψήφισμα.
Οι Εργατικοί δεν τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος.
EurActiv με Reuters
EurActiv.gr 
 



No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin