Friday, January 3, 2014

Οι Γερμανοί εργοδότες και η Ελλάδα

Οι γερμανικές εργοδοτικές ενώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για την κρίση. Μια νέα μελέτη εξετάζει πού συμφωνούν και πού διαφωνούν τα «αφεντικά» της Γερμανίας. 

Ο ιδιαίτερος ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη έχει αναλυθεί σε πλάτος και βάθος. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε προς τη Γερμανία όταν επιχειρούμε να αναλύσουμε τη δική μας κρίση. Μόνο που συνήθως οι αναλύσεις αυτές περιορίζονται στο πολιτικό προσωπικό της γερμανικής κυβέρνησης, ειδικά την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το πολύ να φτάνουν κάποιοι σε αναλύσεις για την επίδραση που θα έχει στη γερμανική πολιτική η παρουσία των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση.

Η Γερμανία, όμως, όπως και η Ευρώπη, είναι ένα πολύ πιο σύνθετο μόρφωμα. Και η πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις της δεν αποφασίζεται εν κενώ, ούτε προκύπτει από τις προσωπικές επιλογές των κυβερνώντων.
Σε μια πολύ πρωτότυπη μελέτη που υπογράφουν δυο ειδικοί επιστήμονες εξετάζονται για πρώτη φορά αναλυτικά οι θέσεις των Γερμανών εργοδοτών απέναντι στην κρίση και επιχειρείται να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία συμφωνούν και εκείνα στα οποία διαφωνούν, καθώς και να ερμηνευτούν αυτές οι αποκλίσεις. Πρόκειται για τη μελέτη των Φρέντερικ Χάινε και Τόμας Σαμπλόβσκι «Ευρωπαϊκή πολιτική του γερμανικού συνασπισμού εξουσίας και οι αντιφάσεις του» που εκδόθηκε στη Γερμανία από το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Ιού στις σελίδες 15-17 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί.....
http://www.efsyn.gr/?p=163136
3/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin