Thursday, January 9, 2014

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ό,τι αφορά την αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής, ζήτησε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα.

«Ζήτησα από τον Παναγιότατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ζητήσω και των άλλων Εκκλησιών, στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας πως «είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα».



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, πως αν η Ευρώπη δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς «δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων».

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προορισμό τις χώρες του Βορρά, κυρίως, στερούνται δυνατότητας να ταξιδέψουν εκεί και μένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες του Νότου που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν και την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρεβλής και άδικης μεταναστευτικής πολιτικής».

«Η ουμανιστική διάσταση του προβλήματος, όμως, δίνει σε εμάς την ευκαιρία να ζητήσουμε την συμπαράταξη στο αίτημά μας και των Εκκλησιών. Των χριστιανικών, αλλά και όλων των Εκκλησιών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της μεταναστευτικής πολιτικής, μαζί με αυτά της οικονομικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελούν τα τρία θέματα, στα οποία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση η καμπάνια της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, τόνισε την «ανάγκη να υπάρξει άμεσος τερματισμός της λιτότητας διότι, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, και βεβαίως στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που δεν συνάδει με τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Ρένα Δούρου και Γιάννης Αμανατίδης και ο συντονιστικής της θεματικής Θρησκευμάτων Μάκης Λυκόπουλος και από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Ικονίου Θεόληπτος.

agelioforos.gr
9/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin