Tuesday, January 14, 2014

Ζ. Κ. Τρισέ: Κεφαλαίωδες πρόβλημα για την Ελλάδα η λειτουργία του κράτους

  Αναγκαία ήταν τα μέτρα που ελήφθησαν για την Ελλάδα υποστήριξε  το απόγευμα της Τρίτης ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά το ρόλο της τρόικας ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωση στη χώρα μας, αν και εκτίμησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι δυσκολότερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.

Η διερεύνηση του ρόλου της τρόικας συνεχίζεται και την  Τετάρτη θα παρουσιαστεί  μια πρώτη έκθεση για το ρόλο των δανειστών μας, ενώ αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ο  διευθυντής του Ταμείου Διάσωσης της Ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Τρισέ  αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια λαμβάνονταν αποφάσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τελικά δεν εφαρμόζονταν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίζει σήμερα μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι η Πορτογαλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν όπως είχαν συμφωνηθεί.

  • Όπως υπογράμμισε και σήμερα ακόμη  ένα κεφαλαιώδες πρόβλημα για την Ελλάδα παραμένει «η λειτουργία του κράτους».
Υποστήριξε δε ότι χωρίς τις αλλαγές που δρομολόγησε η τρόικα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
  Deutsche Welle, naftemporiki.gr
14/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Πώς εκβίαζε για χρεοκοπία ο Τρισέ....

    Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το έγγραφο εστάλη στις 7 Απριλίου του 2011, μία ημέρα μετά από την ενημέρωση των μελών της τρόικας από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου πως η Ελλάδα σκόπευε να ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.

    Ο Τρισέ προειδοποιεί την Γ. Παπανδρέου ότι ενδεχόμενη επιδίωξη «αναδιάρθρωσης», «κουρέματος» του χρέους, επιμήκυνσης των δανείων από την ελληνική πλευρά, θα είχε ως συνέπεια την απόσυρση της στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

    "Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο", αναφέρει η επιστολή του κ. Τρισέ.

    "Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον", σημειώνεται στην επιστολή.

    Επίσης, επισημαίνεται πως ακόμα και μία «εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής.

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin